Skocz do zawartości

szabla - prośba o poradę

wiciu_r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !
Niedługo chyba wyskoczę na winobranie do Francji, mam tam kumpla, który ma wręcz pierdolca na punkcie broni i obecnie marzy o polskiej szabli z 1939r. Podobno były 2 wytwórnie, jedna robiła szajs a druga całkiem przyzwoite rożny. Ja się na tym nie wyznaję a mam mu na allegro kupić tę lepszą. Czym się różniły i jak rozpoznać oryginał. W te klocki jestem całkiem zielony.

Pozdrawiam
Napisano
Wiciu zapewne chodzi o dwie szable wz.21/22 z wytworni Borowskiego (miedzy innymi) i wz. 34 produkcji huty Ludwików. Jesli chodzi o roznice do duzo by o tym pisac. Na rynku jest duzo podrobek (zwlaszcza wz.34) wiec lepiej zaopatrz sie w jakas ksiazke albo skontaktuj ze znawca przed ewentualnym kupnem.
Napisano
Dodajmy jeszcze, ze przygotuj sie na niezly wydatek, jesli myslisz o oryginale. Co prawda nie wiem, czy nie mowisz czasem o wspolczesnych replikach szabel II RP, bo wytworni produkujacych szble wz 21/22 przed wojna bylo duzo wiecej, a wzory produkowane w kraju, owszem podstawowe dwa, jesli odrzucic wz 17.
Napisano
No i wiciu nie zapominaj, ze wywoz przedmiotow wyprodukowanych przed 1945 za granice bez zgody konserwatora zabytkow jest niezgodne z prawem :)
Napisano
Chodzi o oryginał, gość chciałby to sfinansować a co do prawa to ja mam chyba na przykład prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej nieprawdaż :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie