Skocz do zawartości

MO, UB, KBW i LWP po 1945r

mike110

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam fotek z funkcjonariuszami i żołnierzami MO, UB, KBW i LWP po 1945r. a także zdjęć partzantki antysowieckiej AK i WiN z tego samego okresu. Ktoś orientuje się w epizodzie pobytu żołnierzy Łupaszki" pod Olsztynem?
Napisano
Posiadam ją. O WiN i AK jest tego sporo. Niestety mało jest materiałów o MO, UB, KBW i LWP. Jakby na odwrót do poprzedniej epoki :)
Napisano
w zasadzie mogę podesłać mailem kilka takich fotek tyle że są to fotki rodzinne i chciałbym wiedzieć do jakich celów zostaną wykorzystane.
Napisano
Poprostu interesuje mnie ten temat i zbieram materialy na wlasne potrzeby. Nie zamierzam nigdzie ich publikować. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Napisano
witam
polecam przeszukanie najbliższej większej biblioteki - wydawnictwa z lat 1960-81 np. B.Kapłan  tysiąca i jednej walki" czy LWP w walce, służbie i prcy na ziemiach zachodnich i północnych 1945-50" - praca zbiorowa, był też cykl książek .... jednostka KBW w walce z reakcyjnym podziemiem" wydawany w latach 60-tych itp. dużo też znajdziesz w starych rocznikach Wojskowego Przeglądu Historycznego - ale to do uzyskania tylko w bibliotece najbliższej jednostki wojskowej
pozdrawiam - jerzyk
Napisano
Mam fajną książkę 15 lat w służbie ludowej ojczyzny" - o 15 latach KBW. Sporo fotek ,ładne propagandowe opisy. Nie mam niestety skanera...

Uparte ,codzienne treningi w pokonywaniu toru przeszkód wyrabiały w młodych żołnierzach sprawność fizyczną i odwagę do walki ze zbrojnymi pachołkami kapitalizmu"

Uczyli się też sztuki oddawania celnego strzału z karabinu danego przez władzę ludową dla jej obrony"

itp. :)

pzdr
bjar_1

Napisano
no no.....
mam oryginaly fotek KBW ale jakby co to dopiero za 2 tygodnie moge poskanic...a teraz lece
cze
Sv
Napisano
Do bjar_1: jakbyś dał rade kiedyś poskanować mi zdjęcia z tej książki to byłoby super!
Do Sv: spoko, poczekam :)
Do obu: Dzięi!!!
Napisano
mike110 - wszystkiego nie dam rady ,nie mam skanera... Ale fotki są naprawdę fajne - spróbuję zeskanowac te ciekawsze np. KBW w czeskich czy włoskich hełmach :) Ale musisz być baaaardzo cierpliwy.

pzdr

bjar_1
Napisano
Heh :) Fotek z akcji jest najwięcej - Jest ślad. Naprzód w leśny gąszcz ,tam kryje się zaciekły wróg ojczystej ziemi!"

Fotki są z reguły nieźle zretuszowane ,ale książka jest fajna - postaram się coś poskanować ,ale to dopiero najwcześniej w następnym tygodniu.

pzdr
bjar_1
Napisano
Panowie niepozwulcie aby taki ciekawy temat wygasł!mnie naprzykład bardzo interesuje gdzie na internecie moge znaleźć fotki żołnierzy LWP od 1943 do 1960 roku?Jeżeli ktoś wie to bardzo prosze o pomoc!!!Pozdrawiam
Napisano
mike110: zbieram fotki LWP wczesnego tak do 1955 roku - mozmey sie powymieniac. Skany moge ci podeslac w polowie wrzesnia. Mnie z LWP interesuje glownie piechota ...
Napisano
Salve,

Pniewaz jestem tez troche zainteresowany tym tematem tzn Ostatnim Polskim Zbrojnym Powstaniem Narodowym 1944-1956" - ale raczej walkami miedzy zolnierzami drugiej konspiracji a zolnierzami Armii Czerownej, NKWD, LWP, KBW, funkcjonariuszami UB, MO i tzw bandami pozorowanymi i stratami w tych walkach i miejscach pochowaia poleglych - czy molbym prosic aby P.T. uzytkownicy forum podawali pelne tytuly ksiazek, autorow, miejsce i rok wydania. Wtedy kazdy moze wlasnorecznie siegnac do lektury i cos z niej wyczytac.
Na poczatek podaje lekture, gdie byc moze beda jakies zdjecia:
- Andrzej Garlicki,  tajnych archiwow", Warszawa 1993.
- Praca zbiorowa Plonsk i Ziemia Plonska w walce z dwoma okupantami 1939 - 1956", Warszawa 1998.

Z pozdrowieniami

Gandalf de Grey

Napisano
O tym temacie fajnie pisze H.Piecuch w Siedem rozmów z gen.dyw.Władysławem Pożogą". Dość szczegółowo opisane jest to też w książce W walce ze zbrojnym podziemiem 1945-1947". Tutaj tylko uwaga: data wyd. 1972, wiecie o co chodzi ;)
Napisano
dla zainteresowanych:
posiadam wśród książek takie coś jak: Wybrane operacje i działania bojowe oddziałów KBW". Pozycja nie posiada niestety okładki i można sie domyslac tylko ze została wydana około roku 1959-1960. Ostanie opisywane akcje są z 1958.
Pozwolę sobie zacytować tylko tytuły rozdziałów:
1. Rozwój taktyki oddziałów KBW w walce z kontrrewolucyjnym podziemiem.
podrozdziały : a) taktyka band b) taktyka KBW odpowiednio w latach 45-46, 47-49, 50-58

2. Rozwój taktyki oddziałów KBW w latach 56-58
rozdział opowiada o nowych zdobyczach techniki w walce z dywersantami, jak chronic obiekty, sposób walk nocnych itd.

3. trzecia częśc to opis poszczególnych akcji wraz ze szkicami. Wymienię je wszystkie:
- likwidacja bandy Ognia" na Podhalu
- rozgromienie band UPA w woj, lubelskim i rzeszowskim (kurenie Żelaźniaka, Bajdy, Rena)
- Pościg za bandą Sowpyha (olsztyńskie, gdańskie)
- operacja Narew (lata 50-51 na Białostocczyźnie m.in. opis bunkra bandy Burdyna z miejscowości Łumbie pow, Suwałki)
- Pościg operacyjny za bandą Czarnego (białostockie)
- Likwidacja bandy Stryja (pólnocna częśc warszawskiego)
- likwidacja bandu Orzyca (Przasnysz, Krasne)
- likwidacja bandy Dęba (pogranicze warszawskiego i białostockiego - Maków)
- likwidacja grupy desantowo-dywersyjnej w lasach lubaczowskich
- likwidacja bandy Żelaznego (Włodawa, Lubartów, Chełm)
- Walka spotkaniowa i pościg za banda Huzara (Ciechanowiec - Wysokie Mazowieckie)
- likwidacja grupy desantowo-dywersyjnej na Pomorzu (gdańskie)
- wypad na kryjówki band Puszczyka, Szabelskiego i Skwary (Mława, Charlejów k/ Łukowa)

Jest kilka zdjęć (fatalna jakość), sporo szkiców kryjówek i ich usytuowania w np. gospodarstwach, sposoby działań, opis taktyki itd.

Zainteresowanych zapraszam. Kidyś nawet miałem ją skserowac i wysłac do Gdańska - nie zrobiłem tego - to jest 309 stron + kilkadziesiat z planami sytuacyjnymi.
Zainteresowanych poszczególnymi rejonami zapraszam na maila, jakoś się może uda przekazać kopie .. w kazdym bądx razie cos wymyślimy.

Nomenklatura zaporzyczona z książki.
Pozdrawiam
SZUKAM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie