mike110 Napisano 17 Sierpień 2004 Autor Napisano 17 Sierpień 2004 Szukam fotek z funkcjonariuszami i żołnierzami MO, UB, KBW i LWP po 1945r. a także zdjęć partzantki antysowieckiej AK i WiN z tego samego okresu. Ktoś orientuje się w epizodzie pobytu żołnierzy Łupaszki" pod Olsztynem?
wachmistrz Napisano 17 Sierpień 2004 Napisano 17 Sierpień 2004 Polecam album i książkę Slaskiego Żołnierze Wyklęci".
mike110 Napisano 17 Sierpień 2004 Autor Napisano 17 Sierpień 2004 Posiadam ją. O WiN i AK jest tego sporo. Niestety mało jest materiałów o MO, UB, KBW i LWP. Jakby na odwrót do poprzedniej epoki :)
werning Napisano 18 Sierpień 2004 Napisano 18 Sierpień 2004 w zasadzie mogę podesłać mailem kilka takich fotek tyle że są to fotki rodzinne i chciałbym wiedzieć do jakich celów zostaną wykorzystane.
mike110 Napisano 18 Sierpień 2004 Autor Napisano 18 Sierpień 2004 Poprostu interesuje mnie ten temat i zbieram materialy na wlasne potrzeby. Nie zamierzam nigdzie ich publikować. Byłbym wdzięczny za pomoc.
jerzyk Napisano 18 Sierpień 2004 Napisano 18 Sierpień 2004 witampolecam przeszukanie najbliższej większej biblioteki - wydawnictwa z lat 1960-81 np. B.Kapłan tysiąca i jednej walki" czy LWP w walce, służbie i prcy na ziemiach zachodnich i północnych 1945-50" - praca zbiorowa, był też cykl książek .... jednostka KBW w walce z reakcyjnym podziemiem" wydawany w latach 60-tych itp. dużo też znajdziesz w starych rocznikach Wojskowego Przeglądu Historycznego - ale to do uzyskania tylko w bibliotece najbliższej jednostki wojskowejpozdrawiam - jerzyk
mike110 Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 Chciałbym podziękować osman24" za fotki. Coś mam schrzanione z mailem i nie zawsze wysyła moje listy.
mike110 Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 W takim razie jeszcze raz dzięki Ps.mail dotarł?
bjar_1 Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Mam fajną książkę 15 lat w służbie ludowej ojczyzny" - o 15 latach KBW. Sporo fotek ,ładne propagandowe opisy. Nie mam niestety skanera...Uparte ,codzienne treningi w pokonywaniu toru przeszkód wyrabiały w młodych żołnierzach sprawność fizyczną i odwagę do walki ze zbrojnymi pachołkami kapitalizmu"Uczyli się też sztuki oddawania celnego strzału z karabinu danego przez władzę ludową dla jej obrony"itp. :)pzdrbjar_1
Sv Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 no no.....mam oryginaly fotek KBW ale jakby co to dopiero za 2 tygodnie moge poskanic...a teraz lececzeSv
mike110 Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 Do bjar_1: jakbyś dał rade kiedyś poskanować mi zdjęcia z tej książki to byłoby super!Do Sv: spoko, poczekam :) Do obu: Dzięi!!!
bjar_1 Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 mike110 - wszystkiego nie dam rady ,nie mam skanera... Ale fotki są naprawdę fajne - spróbuję zeskanowac te ciekawsze np. KBW w czeskich czy włoskich hełmach :) Ale musisz być baaaardzo cierpliwy.pzdrbjar_1
mike110 Napisano 20 Sierpień 2004 Autor Napisano 20 Sierpień 2004 Spoko! Poskanuj mi w takim razie te, na których widać uzbrojenie i sprzęt. A może są tam fotki z akcji?
bjar_1 Napisano 20 Sierpień 2004 Napisano 20 Sierpień 2004 Heh :) Fotek z akcji jest najwięcej - Jest ślad. Naprzód w leśny gąszcz ,tam kryje się zaciekły wróg ojczystej ziemi!"Fotki są z reguły nieźle zretuszowane ,ale książka jest fajna - postaram się coś poskanować ,ale to dopiero najwcześniej w następnym tygodniu.pzdrbjar_1
Gość Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Panowie niepozwulcie aby taki ciekawy temat wygasł!mnie naprzykład bardzo interesuje gdzie na internecie moge znaleźć fotki żołnierzy LWP od 1943 do 1960 roku?Jeżeli ktoś wie to bardzo prosze o pomoc!!!Pozdrawiam
bolas Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 mike110: zbieram fotki LWP wczesnego tak do 1955 roku - mozmey sie powymieniac. Skany moge ci podeslac w polowie wrzesnia. Mnie z LWP interesuje glownie piechota ...
Gandalf de Grey Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 Salve, Pniewaz jestem tez troche zainteresowany tym tematem tzn Ostatnim Polskim Zbrojnym Powstaniem Narodowym 1944-1956" - ale raczej walkami miedzy zolnierzami drugiej konspiracji a zolnierzami Armii Czerownej, NKWD, LWP, KBW, funkcjonariuszami UB, MO i tzw bandami pozorowanymi i stratami w tych walkach i miejscach pochowaia poleglych - czy molbym prosic aby P.T. uzytkownicy forum podawali pelne tytuly ksiazek, autorow, miejsce i rok wydania. Wtedy kazdy moze wlasnorecznie siegnac do lektury i cos z niej wyczytac.Na poczatek podaje lekture, gdie byc moze beda jakies zdjecia:- Andrzej Garlicki, tajnych archiwow", Warszawa 1993.- Praca zbiorowa Plonsk i Ziemia Plonska w walce z dwoma okupantami 1939 - 1956", Warszawa 1998.Z pozdrowieniamiGandalf de Grey
mike110 Napisano 1 Wrzesień 2004 Autor Napisano 1 Wrzesień 2004 O tym temacie fajnie pisze H.Piecuch w Siedem rozmów z gen.dyw.Władysławem Pożogą". Dość szczegółowo opisane jest to też w książce W walce ze zbrojnym podziemiem 1945-1947". Tutaj tylko uwaga: data wyd. 1972, wiecie o co chodzi ;)
mike110 Napisano 1 Wrzesień 2004 Autor Napisano 1 Wrzesień 2004 A może ktoś ma więce informacji o tzw. Czocie Czumaka (okres walk z OUN-UPA)?
SZUKAM. Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 dla zainteresowanych:posiadam wśród książek takie coś jak: Wybrane operacje i działania bojowe oddziałów KBW". Pozycja nie posiada niestety okładki i można sie domyslac tylko ze została wydana około roku 1959-1960. Ostanie opisywane akcje są z 1958.Pozwolę sobie zacytować tylko tytuły rozdziałów:1. Rozwój taktyki oddziałów KBW w walce z kontrrewolucyjnym podziemiem.podrozdziały : a) taktyka band b) taktyka KBW odpowiednio w latach 45-46, 47-49, 50-582. Rozwój taktyki oddziałów KBW w latach 56-58rozdział opowiada o nowych zdobyczach techniki w walce z dywersantami, jak chronic obiekty, sposób walk nocnych itd.3. trzecia częśc to opis poszczególnych akcji wraz ze szkicami. Wymienię je wszystkie:- likwidacja bandy Ognia" na Podhalu- rozgromienie band UPA w woj, lubelskim i rzeszowskim (kurenie Żelaźniaka, Bajdy, Rena)- Pościg za bandą Sowpyha (olsztyńskie, gdańskie)- operacja Narew (lata 50-51 na Białostocczyźnie m.in. opis bunkra bandy Burdyna z miejscowości Łumbie pow, Suwałki)- Pościg operacyjny za bandą Czarnego (białostockie)- Likwidacja bandy Stryja (pólnocna częśc warszawskiego)- likwidacja bandu Orzyca (Przasnysz, Krasne)- likwidacja bandy Dęba (pogranicze warszawskiego i białostockiego - Maków)- likwidacja grupy desantowo-dywersyjnej w lasach lubaczowskich- likwidacja bandy Żelaznego (Włodawa, Lubartów, Chełm)- Walka spotkaniowa i pościg za banda Huzara (Ciechanowiec - Wysokie Mazowieckie)- likwidacja grupy desantowo-dywersyjnej na Pomorzu (gdańskie)- wypad na kryjówki band Puszczyka, Szabelskiego i Skwary (Mława, Charlejów k/ Łukowa)Jest kilka zdjęć (fatalna jakość), sporo szkiców kryjówek i ich usytuowania w np. gospodarstwach, sposoby działań, opis taktyki itd.Zainteresowanych zapraszam. Kidyś nawet miałem ją skserowac i wysłac do Gdańska - nie zrobiłem tego - to jest 309 stron + kilkadziesiat z planami sytuacyjnymi. Zainteresowanych poszczególnymi rejonami zapraszam na maila, jakoś się może uda przekazać kopie .. w kazdym bądx razie cos wymyślimy. Nomenklatura zaporzyczona z książki. PozdrawiamSZUKAM
mike110 Napisano 2 Wrzesień 2004 Autor Napisano 2 Wrzesień 2004 Jestem diablo zainteresowany :) Podaj swojego maila bo stąd nie mogę wysłać, coś mi padło.
SZUKAM. Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 mail do mnie:d2idek@interia.pl :)pozdróweczkiSZUKAM
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.