Skocz do zawartości

Okolice Warszawy

Rybciak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czyli co? Łuska jest gruba a ma kaliber 7,92 mm? W takim razie to 7,92 x 95 mm od niemieckiego karabinu przeciwpancernego PzB-39. Taka jak na fotce?

pzdr

bjar_1

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W sobotę i niedzielę mam gości, ale jak by mi sie udało coś czsu wygospodarować, to moze bym sie gdzieś blisko wyrwał... gratuluje monetek spod Tykocina! Nie ma to jak dobra miejscówka!
Napisano
Dominic - dziś o 15:00 znajdziesz swój najwiekszy SKARB - znaleziony przez wykrywacz", ktory nosisz w sobie od zawsze i który nigdy nie kłamie :-)
Ale mimo że drugiego takiego SKARBU już nigdy nie znajdziesz, to możesz się tylko cieszyć, bo nadal będą na łąkach, polach i w lasach czekały na Ciebie monetki :-)
Ja swój znalazłem 5 lat temu, a teraz czekam na dzień, kiedy nasza córeczka będzie nosiła za mną saperkę :-)))
A żonka zawsze czeka na mój powrót z wykopków z czymś pysznym :-) Gorzej, gdy potem się nabija z moich fantów, choć bywają chwile, że i pochwali ... ale i tak woli, gdy biegam po lesie zamiast za koleżankami :-)))
Cieszę się że dziś jest właśnie ten dzień, WASZ DZIEŃ - wszystkiego naj naj naj!!!!!! Szkoda, że nie mogę być tam z Wami o 15:00... wierzę jednak, że wcześniej czy później sie spotkamy!
Napisano

Nasze wczorajsze fanty: sporo łusek od mausera, łuska od rakietnicy, chyba Lebel (?) (na górze napis RA, na dole S 2-18), jeszcze dwie nieznane( kal.7,62X83 lub 8X63, sygn. góra:R kropka A, na dole: 42), poza tym

Napisano

jakaś klamerka, guzik z 1", prawdopodobnie mosiężna brzytwa (niestety zachowały się tylko fragmenty ostrza), jakaś klamerka, popierdółki, ponadto

Napisano

muszkietówki, 3 monetki, z czego jedną bardzo starą trafił SZZ (niestety patyna nie pozwoliła nam na jej identyfikacje na miejscu).

Napisano

Dzielnej Brygadzie eksploracji nie straszne komary :-)! SZZ, jak uda Ci sie zidentyfikować monetkę - napisz! Ja wszystkich pozdrawiam, DARZ DÓŁ!!!

Napisano
Witam,
monetka którą wczoraj znalazłem to prawdopodobnie trojak emitowany w okresie Księstwa Warszawskiego. Na awersie można po odczyszczeniu dojrzeć herb księstwa, natomiast rewers jest tak mocno wytarty, że nie można nic odczytać, wnioskuję więc na podstawie wielkości monety. Można z tego wyciągnąć wniosek, że tzw. koprowina" - czyli drobna moneta miedziana była w obiegu przez wiele lat, nawet po upadku formacji ustrojowej, która ją wyemitowała. Możliwe, że trojak którego znalazłem trafił do ziemi dopiero w okresie po Powstaniu Styczniowym. Kiedyś moja siostra znalazła również mocno wytarty 1 gr z 1811 r. i tak się zastanawiałem, jak to możliwe, żeby moneta, która była teoretycznie w obiegu ok. 4 lat została tak bardzo zniszczona.
Poza miedziakiem znalazłem jeszcze 10 fenigów z 1941 r. wybite w cynku, które zachowało się w znacznie lepszym stanie.
Pozdrawiam,
SZZ
Napisano
widzę, że nie przestajesz ani na jeden dzień ganiać z wykrywką, a ja narazie realizuję swoje zawodowe sprawy i strasznie trudno mi znaleść trochę wolnego czasu w tym tygodniu. widzę, że nieźle Ci dzis poszło dominic.

Sebastian archeo"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie