Skocz do zawartości

Dni otawrte MWP - 15 sierpnia - Fort Czerniakowski

polsmol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zapraszam wszyskich na dni otwarte MWP w forcie przy ul. Powsińskiej w Warszawie w najbliższą niedzielę. Będą pokazy grup rekonstrukcyjnych: GRH Cytadela" czyli wrzesień 1939, grupa z 1 SBS, reprezentacja Willis Club w barwach I Dywizji pancernej Maczka oraz prawdopodobnie reprezentacja nowo powstałej GRH Powstania Warszawskiego.
Wśród atrakcji będzie armata p.panc. 37 mm bofors zakupiona przez aptekarzy dla 21 p.p. Dzieci Warszawy" oraz ckm wz. 30. Jedno i drugie okopane na stanowiskach :-))
Do tego oczywiście Willysy oraz jeżdżąca T-55 Merida. Mam nadzieję, ze niczego nie pominołem.

Do tego można zwiedzić ciekawą ekspozycję stałą prezentowaną w forcie.
Będzie okazja zamienić kilka słów i zrobić fajne zdjęcia.

Pozwoliłem sobie zamieścić to ogłoszenie na forum bo impreza ma charakter zupełnie nie komercyjny.
Napisano
Fajnie... pewnie znowu nie będę miał czasu... Dawajcie takie ogłoszenia choćby z tygodniowym wyprzedzeniem.

A może by tak przy okazji pokaz topienia niemieckich saperów w fosie, zgodnie z realiami i prawdą historyczną ??
Napisano
Nie jestem z Wa-wy. A gdzie dokładniej jest ten fort? Jak tam trafić (przecznica, nr?)
Napisano
Sorki-magazyn eksponatów czekających na renowację-tylko jak mam ich obraz w pamięci to jakos mi się złom napisało-ale potem spojrzałem na szafkę stojącą koło komputera i to co na niej i już mi słowo zlom nie przechodzi przez gardło;)
Napisano
Zaplecza raczej nie pokarzą z bardzo prostego powodu. Zamało mają pracowników żeby wszystkigo upilnować.
Z resztą został tam tylko PAK i ten duży ciągnik niemiecki (ciagle zapominam nazwy). Reszta jest chyba powojenna albo radziecka. Z wojny jest jeszcze ciągnik ewakuacyjny na bazie ISU.
Napisano
Hm...no faktycznie chyba tylko pak i famo jeszcze stoi,ale mają chyba tam też inny sprzęt-kiedyś było w Odkrywcy"że i 2gą półgąsiennicówkę(chyba sd.kfz7-ale nie pamiętam-nieważne)wydobyli,no i jeszcze ponoć 2 amfibie na podwoziu Willisa z Wisły,i napewno jeszcze mnóstwo innych ciekawych gratów tam jest-gdzieś muszą przecież leżeć-a jak już są dni otwarte-to powinny być otwarte i to łącznie z wejściem tam gdzie się zazwyczaj nie wchodzi:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie