polsmol Napisano 11 Sierpień 2004 Autor Napisano 11 Sierpień 2004 Zapraszam wszyskich na dni otwarte MWP w forcie przy ul. Powsińskiej w Warszawie w najbliższą niedzielę. Będą pokazy grup rekonstrukcyjnych: GRH Cytadela" czyli wrzesień 1939, grupa z 1 SBS, reprezentacja Willis Club w barwach I Dywizji pancernej Maczka oraz prawdopodobnie reprezentacja nowo powstałej GRH Powstania Warszawskiego.Wśród atrakcji będzie armata p.panc. 37 mm bofors zakupiona przez aptekarzy dla 21 p.p. Dzieci Warszawy" oraz ckm wz. 30. Jedno i drugie okopane na stanowiskach :-))Do tego oczywiście Willysy oraz jeżdżąca T-55 Merida. Mam nadzieję, ze niczego nie pominołem.Do tego można zwiedzić ciekawą ekspozycję stałą prezentowaną w forcie.Będzie okazja zamienić kilka słów i zrobić fajne zdjęcia. Pozwoliłem sobie zamieścić to ogłoszenie na forum bo impreza ma charakter zupełnie nie komercyjny.
Forteca Napisano 11 Sierpień 2004 Napisano 11 Sierpień 2004 Fajnie... pewnie znowu nie będę miał czasu... Dawajcie takie ogłoszenia choćby z tygodniowym wyprzedzeniem.A może by tak przy okazji pokaz topienia niemieckich saperów w fosie, zgodnie z realiami i prawdą historyczną ??
polsmol Napisano 11 Sierpień 2004 Autor Napisano 11 Sierpień 2004 saperów? A kiedy to było? A pozatym to z przyjemnością :-D Zaponiałem napisać, że impreza zaczyna się o 11-tej a kończy o 17-tej.
Forteca Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 we wrześniu 1939 r. :))))poczytaj sobie ostatnią Fortecę" (linku nie będzie, bo Bocian wytnie)
Gość Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 Nie jestem z Wa-wy. A gdzie dokładniej jest ten fort? Jak tam trafić (przecznica, nr?)
adler153 Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 autobusem 131 z dworca centralnego na petle. petla obok fortu.pozdrawiamth.
Czarek Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 Dni otwarte=ten odgrodzony magazyn złomu pod chmurką z tyłu za fortem też będzie otwarty i ogólnie dostępny do zwiedzania?
Czarek Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 Sorki-magazyn eksponatów czekających na renowację-tylko jak mam ich obraz w pamięci to jakos mi się złom napisało-ale potem spojrzałem na szafkę stojącą koło komputera i to co na niej i już mi słowo zlom nie przechodzi przez gardło;)
polsmol Napisano 12 Sierpień 2004 Autor Napisano 12 Sierpień 2004 Zaplecza raczej nie pokarzą z bardzo prostego powodu. Zamało mają pracowników żeby wszystkigo upilnować. Z resztą został tam tylko PAK i ten duży ciągnik niemiecki (ciagle zapominam nazwy). Reszta jest chyba powojenna albo radziecka. Z wojny jest jeszcze ciągnik ewakuacyjny na bazie ISU.
dzasiek Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 suuuper.Ciekawe czy w koncu powiedzą że Sherman nie jest Shermanem hahahaha .Ale w sumie impreza zapowiada sie ok
Czarek Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 Hm...no faktycznie chyba tylko pak i famo jeszcze stoi,ale mają chyba tam też inny sprzęt-kiedyś było w Odkrywcy"że i 2gą półgąsiennicówkę(chyba sd.kfz7-ale nie pamiętam-nieważne)wydobyli,no i jeszcze ponoć 2 amfibie na podwoziu Willisa z Wisły,i napewno jeszcze mnóstwo innych ciekawych gratów tam jest-gdzieś muszą przecież leżeć-a jak już są dni otwarte-to powinny być otwarte i to łącznie z wejściem tam gdzie się zazwyczaj nie wchodzi:)
polsmol Napisano 12 Sierpień 2004 Autor Napisano 12 Sierpień 2004 ta siódemka leży w jakiejś jednostce wojskowej a willis jest tylko jeden
polsmol Napisano 12 Sierpień 2004 Autor Napisano 12 Sierpień 2004 I to w bardzo słabej kondycji. Na dodatek stoi w magazynie a wyniesienie go to prawie próba samobójcza ;-)
Czarek Napisano 12 Sierpień 2004 Napisano 12 Sierpień 2004 A wiesz może w jakim stanie jest ten willis-totalna kupazłomu z megadziurami-czy coś się z niego zostało po tylu latach w Wiśle?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.