Gość Napisano 11 Październik 2002 Share Napisano 11 Październik 2002 W ktorym numerze odkrywcy byl artykul o obrazie Rafaela Portret mlodzienca"?Chyba mi sie nie pomylily pisma...pozdrrk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Październik 2002 Share Napisano 11 Październik 2002 O obrazie Portret młodzieńca" Rafaela wspomina Lech Zwirełło w wywiadzie, który ukazał się numerze marcowym ODKRYWCY z bieżącego roku. Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Październik 2002 Share Napisano 11 Październik 2002 Dzieki Radek ale czy Odrywca nie zamiescil jakiegos artykulu poswieconego tylko i wylacznie temu obrazowi? Wiem ze Leszek wspominal o swoich poszukiwaniach bo ten temat go zajmowal... ale mam wrazenie ze publikowany byl tekst ze zdjeciem obrazu. A moze to bylo w Exploratorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabuch Napisano 22 Grudzień 2013 Share Napisano 22 Grudzień 2013 Poszukuje jakiegoś wydawnictwa, gdzie byłoby możliwie dobre jakościowo foto w/w obrazu.Jak ktoś coś wie, to będę wdzięczny za info.W ramach zimowej zabawy chce sobie skopiować ten bochomaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wbrew Napisano 28 Grudzień 2013 Share Napisano 28 Grudzień 2013 Jakis czas temu jeden z ministrow stwierdzil w wywiadzie radiowym, ze wie gdzie ten obraz sie znajduje. Z tego co wiem nie wrocil on dotad do kraju. Moze warto zapytac w Ministerstwie Kultury? Powinni miec jakies dobre zdjecie, moze nawet robione z dwa lata temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabuch Napisano 28 Grudzień 2013 Share Napisano 28 Grudzień 2013 wbrew- kpisz sobie, prawda..?No chyba ze masz na myśli rosyjskie ministerstwo kultury:)* * *Podejrzewam, ze kołata Ci się w głowie sprawa sprzed kilkunastu(dziesięciu?) lat, gdy pojawiły się ploty, ze obraz jest w Australii.Fakt, była tam jakaś fota, ale na tyle marna ze nie dało się określić, czy jest świeża, czy tez zwykła odbitka znanych przedwojennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec Napisano 28 Grudzień 2013 Share Napisano 28 Grudzień 2013 http://www.wprost.pl/ar/337034/Zaginiony-Portret-mlodzienca-Rafaela-odnaleziony-MSZ-zaprzecza/z ubiegłego roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 28 Grudzień 2013 Share Napisano 28 Grudzień 2013 Sporo informacji jest u Zygmunta Miłoszewskiego...Nie czytałem, nie wiem więc na ile prawdziwych czy też prawdopodobnych :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabuch Napisano 28 Grudzień 2013 Share Napisano 28 Grudzień 2013 Podsumujmy: na temat losów portretu młodzieńca po 44 roku nie wiemy absolutnie nic.Dlatego ponawiam prośbę o dobrej jakości foto lub/i namiary na jakąś kopie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sla1971 Napisano 28 Grudzień 2013 Share Napisano 28 Grudzień 2013 Czy chodzi o to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabuch Napisano 28 Grudzień 2013 Share Napisano 28 Grudzień 2013 Tak, dokładnie.To foto powstało przed wojna, już nie pamiętam w którym roku.Fotografia niby barwna, ale te przedwojenne ''kolory'' to tak jak radziecki Rubiny- tez niby kolorowe, ale de facto każdy z kolorów był odcieniem czerwieni...Mnie interesuje, czy ktokolwiek w naszym wesołym kraju zadał sobie trud, żeby na podstawie zdjęć, kopii i opisów- ustalić jak dokładnie wyglądał ten obraz.Wydaje mi się ze widziałem kiedyś jakieś opracowanie temu poświęcone, wydane chyba przez jakieś muzeum (Czartoryskich?).Ale nie mam pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.