Skocz do zawartości

Służba w MW w latach 60 -tych

Gunship!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam takie małe pytanko. Służba w MW trwała 3 lata - jednakże któryś rocznik został przedłużony do 4 lat - jakims specjalnym rozkazem - w wyniku czegoś". Czy ktoś coś może powiedzieć więcej na ten temat??

pozdrawiam

Gunship
Napisano
W czasie stanu wojennego służbę w MW przedłużano bodajże o kilka miesięcy w porywach do sześciu, tyle że trwała ona już wtedy 2 lata a jeśli chodzi o lata 60-te to przedłużanie służby miało miejsce podczas interwencji wojsk Układu Warszawskiego na terenie Czechosłowacji.
Napisano
W 88 nie było żadnego strajku, powstało bodajże coś w rodzaju związków zawodowych, nikogo nie wyrzucano a niektórzy członkowie i organizatorzy mają się dobrze do dzisiaj.
Pozdrawiam
Napisano
Wiele nie wiem, byłem wtedy w Akademii. Garbaty" kumpel z rocznika miał wiadomość o tym od ojca. Po paru pytaniach na zajęciąch z politycznymi kazali nam się zamknąć, i tyle.
Ktośby zaprotestował wyleciałby ze szkoły. Takie czasy :)))
pozdr.
mac
Napisano
Ojciec mojej koleżanki odbył służbę w MW w latach 1958-1961 (w dywizjonie ścigaczy okrętów podwodnych na Helu - jakby kogoś to interesowało - mnie interesowało, więc parę bliższych informacji zasięgnąłem u źródła :-) ) - zatem on był jeszcze tym normalnym rocznikiem.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Hel sweet Hel ;) Szwagier tam sporo czasu spedzil na przelomie 80/90 - najpierw pierwszy" na 623 potem sam juz na 624 ;) -tez sie nasluchalem :)
Napisano
Witam.
Mój ojciec był w wojsku (piechota) na samym początku lat sześćdziesiątych i przedłużono Mu służbę o kilka miesięcy z powodu kryzysu kubańskiego w 1962 roku.
Może z tego samego powody przedłużono służbę w MW?
pzdr - Piotr
Napisano
Leuthen czy możes zpowiedziec coś wiecej na ten temat. MOj ojciec był w tym samym czasie na Helu tyle że służył na trałowcach....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie