Skocz do zawartości

Bitwa pod Łomiankami 1939 rok

Tominew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich Forumowiczów!!!! W związku z tym że interesuja mnie bitwy w kampani wrześniowej mam takie pytanie.

Czy ktoś z was orientuje się w jakim rejonie (dokładnie) 22 września 1939 roku grupa bojowa składająca sie z resztek 4 i 16 DP pod dowódctwem gen.Bołtucia została okrążona i zniszczona? Interesuje mnie przede wszystkim rejon, a najlepiej jak ktoś posiada mapkę tej krwawej bitwy? A może ktoś z was tam szukał? Piszcie czy znależliście coś?
Napisano
Szukałem tak jak ty, kiedy dotarłem do źródeł, uzbrojony w mapy ruszyłem...byłem tam kilkakrotnie, ale większość tego terenu to dziś dzielnica domków, sad i jakieś nieużytki (niestety ogrodzone!), a teren ogólnie dostępny jest tak skopany, że nadaje się tylko dla fanatyków kapsli :-(
Napisano
i ja rowniez jestem zainteresowany tym tematem, interesuje mnie rejon walk, czy ktos wie chociaz w przyblizeniu w jakim rejonie miały miejsce?
L
  • 2 months later...
Napisano
Witam !
To była droga do Palmir. Grupa gen. Bołtucia przebijała sie do palmirskich składów amunicji. Nagle z linii drzew pojawiły się trzy Stug'i wspierane kompanią ( lub dwiema ) piechoty. Rozpoczęła się rzeźnia. Over.
Napisano
No dobrze, już dobrze ....
może i nie Stug'i ale jakieś pancerne maszyny napewno. Dobra, wiem - musze uważać co piszę .... Dzięki za zmycie głowy ...łobuzy .... :-)
Pozdr!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie