Skocz do zawartości
  • 0

Laweta MG42 w kapciach-identyfikacja.

mab1978

Pytanie

Napisano

W weekend wyszła taka oto laweta :D
Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to, że razem z nia zostły wykopane podstawy pod nogi. Nazwaliśmy je kapciami" :P Na podstawach tak jak na podstawie zachowało sie sporo piaskowej farby więc na 100% są niemieckie i pochodzenia wojskowego. Zresztą z tej miejscówki wyszły tylko rzeczy związane z osprzetem do MG także nie ma watpliwości co do pochodzenia kapci"
Na pierwszym zdjęciu sa rzeczy z soboty: wszystko co ma związek z Mg i z niedzieli: pozostały złom-ciekawostka to fragment dodatkowego bocznego pancerza ze sztuga albo panzerIV w zielonym kamuflażu malowanego na piaskowej farbie.
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Może w instrukcji do lawety wz.42 jest jakaś informacja o podstawach pod nogi na terenie piaszczystym albo grzaskim?
Miało by to sens bo jak wypoziomowac celownik optyczny gdy nogi lawety zapadają się w piachu? :D

Mam nadzieję, ze odezwie się jakiś specjalista od MG :D

Pozdrawiam, mab1978.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Pilna sprawa... Czy ktos spotkał się ze zdjęciami lawety do MG42 ale z ROZKŁADANYMI TYLNYMI NOGAMI???
Na razie wszystkie, które widziałem w fachowej litaraturze (anglo i niemiecko języcznej) miały tylne nogi nierozkładane... O co tu chodzi? Nie dość, że w kapciach" to jeszcze z teleskopowymi tylnymi nogami...

Spotkałem się z dwoma opiniami na ten temat:
-wczesna wersja lawety uniwersalnej do MG42
-laweta dla oddziałów spadochronowych(!), składana konstrukcja=wygodniejsza i poręczniejsza w transporcie

Będę bardzo wdzięczny za rozwikłanie tej zagadki..

Pozdrawiam, mab1978.
Napisano
no wlasnie
kolega wyciagnal lawete do 34, cala piaskowa, tylko pokretla utlenione

laweta poszla do torunia i slad po niej zaginal, a byla piekna

zreszta twojej tez nic nie brakuje :)
Napisano
te kapcie" to nic innego jak nakładki śniegowe do ciągnika RSO b. czesto widoczne na fotkach po bokach burt. Są z dwoma zębami lub z jednym. Jezeli były przy MG to mogła być to radosna twórczość zołnierzy, aczkolwiek nie upierałbym się przy tym bo jeżeli tam był również kawałek pancerza to mogło byc po prostu zrzutowisko róznych fantów.
co do pochodzenia kapci" radze popatrzeć na fotki RSO, nap. Kettenschlepper der Wehrmacht 1935-1945". Panzer II nie miało żadnych nakładek śniegowych-przynajmniej dostępna mi literatura o takowyh nie wspomina. Gasienice do RSO są bardzo podobne do P II. I to by było na tyle w temacie kapci". mam nadzieję ze rozwiałem trochę wątpliwości.
Napisano
A czy kolega Galicya mógłby to potwierdzić jakimś zdjęciem? Powiem szczerze, że nie bardzo chce mi się wierzyc w tą teorię... kapcie" są z niebyt grubej blachy a zęby oporowe sa zamknietymi profilami wiec wątpie, żeby były w stanie wytrzymac nacisk nawet PanzerII.
Oczywiście biorę pod uwagę hipotezę z nakładkami zimowymi do panzerII ale do momentu gdy uda się w 100% potwierdzić jedną z teorii, temat uważam za otwarty...

Pozdrawiam, mab1978.
Napisano
Hmm!
Jeślim nie natręt?:-)
Wszystko co tyczy MG-34 bardzo mnie interesuje.
Jeśli ta Lafete jest do ..... powiedzmy zbycia .
Jestem serio zainteresowanym!!
Napisano
ZnaChoR, lawety przedstawione na fotkach nie maja teleskopowych nóg!!! Takie widziałem na wielu zdjęciach. Proszę się przyjrzeć fotce, na której dobrze widoczna jest tylna noga. Na środku na zacisk umozliwiający składanie.

Czekam na dalsze opinie:)

Pozdrwiam, mab1978.
Napisano

Konkretnie chodzi mi o tylne nogi i widoczne zgrubienia-zaciski na środku ich długości. Zacisk ten umozliwia płynną regulację długości. Po całkowitym złożeniu zmniejszają się gabaryty całej lawety- staje się wygodniejsza w transporcie.

Z niecierpliwością czekam na rozwiazanie tej zagadki :)

Pozdrawiam, mab1978.

Napisano

Widząc zainteresowanie kilku kolegów tematem MG postanowiłem wrzucić kilka fotek zrobionych jeszcze przed rozpoczęciem renowacji lawetki.

Pozdrawiam, mab1978.

Napisano

Do Mab1978 KopnąŁem kiedyś takie Łapy w ilości 2 sztuk , na stanowisku artyleryjskim razem ze skrzynkami do Paka .
Jak do tej pory myślaŁem , że to coś z artylerii. Znalezisko z rejonu JabŁonny pod Warszawą . Skąd są twoje , że się niedyskretnie zapytam ?

Bartek
Napisano

W weekend wyszła taka oto laweta :D
Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to, że razem z nia zostły wykopane podstawy pod nogi. Nazwaliśmy je kapciami" :P Na podstawach tak jak na podstawie zachowało sie sporo piaskowej farby więc na 100% są niemieckie i pochodzenia wojskowego. Zresztą z tej miejscówki wyszły tylko rzeczy związane z osprzetem do MG także nie ma watpliwości co do pochodzenia kapci"
Na pierwszym zdjęciu sa rzeczy z soboty: wszystko co ma związek z Mg i z niedzieli: pozostały złom-ciekawostka to fragment dodatkowego bocznego pancerza ze sztuga albo panzerIV w zielonym kamuflażu malowanego na piaskowej farbie.
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Może w instrukcji do lawety wz.42 jest jakaś informacja o podstawach pod nogi na terenie piaszczystym albo grzaskim?
Miało by to sens bo jak wypoziomowac celownik optyczny gdy nogi lawety zapadają się w piachu? :D

Mam nadzieję, ze odezwie się jakiś specjalista od MG :D

Pozdrawiam, mab1978.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie