Skocz do zawartości
  • 0

Kilka wykopkow

PzKpfw

Pytanie

Napisano

Witam szanowne forum .
Jestem poczatkujacym poszukiwaczem
Chcialbym jak najwiecej dowiedziec sie o przedmiotach ,ktore udalo mi sie niedawno znalesc wraz z przyjaciolmi
zdjecie nr 1
to wieczko od metalowego pudelka z papierowa naklejka na ktorej widnieja jakies "niemieckie napisy ...pokrywka pudeleczka ( bardzo przypomina srednica znany krem NIVEA ) posiada od wewnetrznej strony wytloczone napisy -tez w jez. niemieckim
w jednym miejscu znalezlismy kilka podobnych pudeleczek"

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

We wrzesniu 1939 r. mieliśmy takie armaty - 75 mm armaty polowe wz.1897 - podstawowy sprzęt lekkiej artylerii obok ex-rosyjskich armat wz.02/26 (przekalibrowywane z 76,2 do 75 mm). Używano do nich amunicji rodzimej produkcji ,ale niewykluczone ,że mogły być zapasy francuskiej amunicji.
Także Niemcy używali przerobionych zdobycznych francuskich armat 75 mm. Otrzymały one m.in. charakterystyczny hamulec wylotowy. Oznaczenie niemieckie - 7,5 cm PaK 97/38 (f) i 7,5 cm PaK 97/40 (f). Tak więc łuska może pochodzić z czasu użycia ich przez Niemców. Armaty te Niemcy ustawiali m.in. na podwoziach radzieckich czołgów T-26 i używali doraźnie jako samobieżnych dział przeciwpancernych.
________Na zdjęciu 7,5 cm PaK 97/38 (f).

pzdr

bjar_1

Napisano
W tej tubce byl ser topiony,o zawartosci tluszczu 20%.
Napisano
Czy kolega bjar_1 ,lub ktos inny moglby pokazc zdjecie ,lub podac jakis skrot do strony www jak wygladala taka radziecka mina z wlasciwym zapalnikiem
Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie ..od czego , od jakiej broni mogl nlezec ten fragment luski
Kryza ma srednice 85 mm ,a luska miala chyba 75 mm

I jeszcze pytanie na temat odrecznego szkicu luski
powyzej w tym watku - nikt nie ma zadnej koncepcji ?

Napisano

Witam szanowne forum .
Jestem poczatkujacym poszukiwaczem
Chcialbym jak najwiecej dowiedziec sie o przedmiotach ,ktore udalo mi sie niedawno znalesc wraz z przyjaciolmi
zdjecie nr 1
to wieczko od metalowego pudelka z papierowa naklejka na ktorej widnieja jakies "niemieckie napisy ...pokrywka pudeleczka ( bardzo przypomina srednica znany krem NIVEA ) posiada od wewnetrznej strony wytloczone napisy -tez w jez. niemieckim
w jednym miejscu znalezlismy kilka podobnych pudeleczek"

Napisano

A co do armat 7,5 cm PaK 97/38 na podwoziach T-26 ,to wyprodukowano tego 10 egzemplarzy na jesieni 1943 r. ,wszystkie przydzielono do 3./Pz.Jäg.Abt.563. Niestety nie widziałem fotki tego wynalazku :)
Na fotce : 97/38 (f)

pzdr

bjar_1

Napisano

Udalo sie rowniez znalesc jakies pozostalosci
( chyba ) wyzywienia w aluminiowej tubce ...czy koledzy wiedza ,co to bylo ?

Napisano

Mam jeszcze szkic luski , ktora znalazlem u kolegi . Skad pochodzi nie wiadomo .
Jak siegnac pamiecia luska zawsze byla w domu mojego kolegi

Napisano

A co to jest ? rosyjski granat ,czy mina
przeciw - piechotna ?
Okaz jest calkowicie pusty ,ale nie jestem pewien
czy zapalnik pasuje do obudowy"
Kupilem to -jako komplet

Napisano
Jakie armie używały? Szybciej i prościej byłoby wyliczyć, jakie ich NIE używały - to chyba jedno z najbardziej rozpowszechnionych dział wszechczasów.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Po kolei -

pudełeczko - chyba na dodatkowe ładunki do moździerza 8 cm Gr.W.34
tubka - Tilsiter Bona" czyli Tylżycka Bona" - wykopywałem podobne ,sądzę że to jakaś margaryna
mina - skorupa chyba radziecka (POMZ?) natomiast zapalnik jest niemiecki (Z.Z.42).

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie