Skocz do zawartości

zużywanie się baterii w wykrywaczach

proscan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Ktoś niedawno na tym forum prosił aby napisać która bateria się szybciej zużywa w Lone Starze. Ponieważ problem jest szerszy i dotyczy niemal wszystkich użytkowników wykrywaczy, postanowiłem napisać troszkę więcej, bo podobne pytania też przychodzą do mnie na priva.

Istnieje wiele systemów zasilań w wykrywaczach. Użytkownik najczęściej nie wie jak wewnątrz połączone są baterie. Jeśli wykrywacz posiada zasilanie z paluszków R6, to zwykle są one połączone szeregowo (np. XLT, Explorer). Przy zasilaniu bateriami 9V zdarza się, że są one połączone równolegle co oznacza, że można wyjąć jedną baterię, a wykrywacz będzie nadal pracował (!!!). Tak się zdarza np. w wykrywaczach Fisher czy Tesoro. Bywa też tak, że każda z bateryjek zasila inny obwód. Tak jest we wspomnianym Lone Starze czy np. starszych wykrywaczach Classic. Te przykłady nie wyczerpują wszystkich spotykanych kombinacji i możliwości.

Powyższy wstęp jest po to, aby wam uzmysłowić, że może być różnie i aby się w tym połapać i wychwycić wszystkie niuanse, to użytkownik musiałby choć trochę orientować się w elektronice i budowie konkretnego wykrywacza.

Moja propozycja jest inna. Ponieważ baterie (i ogniwa) nigdy nie zużywają się jednakowo szybko (nawet te połączone szeregowo) to w przypadku problemów z zasilaniem zamiast wymieniać wszystkie baterie jak leci", należy sprawdzić czy aby w komplecie nie znajduje się jakaś czarna owca (lub owce).

Jak sprawdzić ?

Woltomierz do tego celu się nie nadaje, ponieważ w chwili pomiaru nie pobiera prądu. Należy zaopatrzyć się w specjalny TESTER do baterii.

Może to wyglądać np. tak:

http://www.conrad.pl/index.php?art=100354&pic=2

(uwaga – kupujecie na własną odpowiedzialność). Zapewne można dostać podobny w jakimś hipermarkecie, ale niestety nie widziałam.

osobiście używam takiego:
http://www.conrad.pl/index.php?art=130320

nie mogę go polecić, bo nie jest zbyt wygodny do użytku w terenie.

Jak to wygląda w Bounty Hunterach (niektórych) pisałem tutaj:

http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=39039&id_forum=1&&sq=nośta&wi=39397#39397

Co się tyczy Lone Star, to bateria zasilająca obwód audio leży po lewej stronie patrząc od tyłu, mając rurkę na dole. Kto to się połapał i to zapamięta !? Można sobie przykleić karteczkę, ale lepiej zawsze sprawdzić testerem, która bateria padła.

Powodzenia

proscan
Napisano
Najlepiej widac zużycie paluszków w latarce. Mogą mieć wysokie napięcie, a świeca na żółto.
Pozdrawiam
Napisano
Tak to prawda. Mierząc napiecie woltomierzem wszystko wydaje się OK, a pod obciążeniem - klapa.

W komplecie paluszków np. tylko połowa jest do wyrzucenia, a na drugej połowe można jeszce spokojnie pochodzić kilka godzin.

proscan

PS
w uzupełnieniu pierwszej wypowiedzi sprostuję że proscan, w przeciwienstwie do Kopernik, nie jest kobietą.
Napisano
Do PROSCANA Co to mogło być mam w sumie nowego 4 miesięcznego minelaba musketer adventage(jestem z niego bardzo zadowolony), i w upalny dzień na już nienowych bateriach alkaicznych wyszedłem na pole i po kilku minutach owocnych poszukiwań wykrywacz bez ostrzeżenia zamilkł, przed zamilknięciem tylko zakłocenia były większe a sygnał ostrzegawczy jak był to tylko co 30 sekundowe nie piszczenie tylko ciche czeszczenie, pyknięcie???. Po wymianie bateri wszystko OK!?! To znaczy że po zejściu z napięcia częściowym, wykrywacz w ogóle nie zadziała??? I czy sygnał ostrzegawczy może sie w ogóle nie pojawić???
Napisano
Widocznie baterie tak szybko padły, że układ kontroli napięcia (też przecież wymaga zasilania!!) nie miał szans (ani czasu) ostrzec od słabnących bateriach.

Stąd zapewne takie dziwne działanie. Jeśli baterie są za słabe, to można się spodziewać nawet najdziwniejszych objawów.

proscan

PS
Jest wiele wykrywaczy które jako sygnalizator mają diodę świecącą, która zapala się przy słabnących bateriach. No ale gdy baterie są całkowicie wyczerpane, albo nie ma ich wogóle (!) to taki sygnalizator nie zadziała i komuś może się wydawać, że wszystko OK.
Napisano
Do Proscan
Panie Piotrze wszystkie dostępne na rynku baterie 9v
mają bardzo małą pojemność,czy można w takim układzie
zastosować szereg z baterii(lub akumulatorków)1,5v.
Czy taka kombinacja może uszkodzić elektronikę?
Pytam,gdyż wszystkie instrukcje,zabraniają jakich kolwiek
zmian,ale przy wypadach wielodniowych gdy człowiek daleko
od prądu, taka elektrownia" na pewno by się przydała.
Czy mógłby pan napisać coś o testowanym minelabie?
Napisano
Z elektrycznego punktu widzenia, nie ma większego problemu.

To że producenci ostrzegają jednak przed grzebaniem w zasilaniu wynika z co najmniej dwóch kwestii:

1. Użytkownik ma dużą szansę na to by uszkodzić przypadkowo wykrywacz podłączając napięcie zbyt wysokie lub o złej polaryzacji (zamieni plus z minusem). Nie wszystkie wykrywacze są zabezpieczone przed takimi pomyłkami. Praktycznie bezbronne są wykrywacze które mają specjalne zasobniki (tzn. użytkownik musi się wykazać złą wolą żeby podłączyć coś innego niż zaleca producent). Awarie spowodowane takimi eksperymentami nie sa objęte gwarancją.

2. Zmiana sposobu zasilania najczęściej nie przynosi spodziewanych korzyści. Zwiększenie napięcia zasilania zwykle jest bez sensu (bo najczęściej nie ma to wpłwu na zasięg - jak sądzą niektórzy). A użycie baterii o większej pojemności zwykle okupione jest innymi wadami - np. wiekszym ciężarem, jakimiś plączącymi się kablami, koniecznością przeróbek, które ujemnie mogą się odbić na wartości wykrywacza itp.

Podsumowując - jeśli napięcie się zgadza, można podłaczać co się komu podoba. ALE za tego typu eksperymenty całkowitą odpowiedzialność ponosi eksperymentator.

Osobiście zalecam daleko idącą powściągliwość w kombinowaniu.

powodzenia,

proscan

PS
o moich doświadczeniach z minelabem, to innym razem i nie w tym wątku.
Napisano
Już ktoś wcześniej o tym wspominał, ale proponuję pokopać na grupach pl.rec.foto.* na Usenet. Temat baterii, typów, zalet i wszelkich zastępczych rozwiązań jest tam wałkowany od lat. Ironrat

PS. Proscan, kiedy ewentualnie można liczyć na opis wrażeń dotyczących minelaba?
Napisano
Może za miesiąc, może za rok, może nigdy.

Rzeczy które mnie interesują w wykrywaczach, nie zawsze są intersujące dla przeciętnego zjadacza wykrywaczy.

Powiem tylko tyle, że jeśli firma Minelab wyrzuci z roboty na zbity pysk tego kretyna który projektuje im mechanikę, to może być naprawdę gorąco.

proscan
Napisano
witam mam pytanko dotyczace testera pokazuje mi wszystkie akumulatorki rowno na g :} w slowie good ..maja 1500 poj panasonic nimh -uzywam lobo -pzdr
Napisano
Akumulatorki mają nominalnie mniejsze napięcie od zwykłych ogniw (ok. 1,3V zamiast 1,5V), więc nawet gdy są w pełni nałądowane będą pokazywać w dolnych strefach stanów niskich.

Skoro G, to znaczy że G.

proscan
Napisano
Do Piotra.
Na forum Modyfikacje widziałem elektronikę Expolorera założoną na uchwyt Whites'a. Wygląda nieźle i tworzy strawną całość. Od razu pomyślałem, że to coś dla Ciebie :) Pozdrawiam
Mrand
Napisano

Czesc,

Widziałem jedną taką modyfikację - ktoś sobie robił jaja i przypiął puszkę od starego 6000 do Explorera :-)

Ale ponieważ ten wątek jest o bateriach, załączam dwa zdjecia z modyfikacjami (z tego właśnie z forum o ktym pisze Mrand). Czy sensowne czy nie - to już pozostawiam waszej ocenie.

Na początek hybryda Minelab i CSCOPE (??).

proscan

Napisano
Witam,
do swojej wykrywki Bartka 2 zasilanego 12 bateryjkami LR06 (paluszki) uzywalem kilku typow baterii Sony tj. alkaliczne, serie Stamina oraz probowalem zmienic zasilanie z 12 paluszkow na dwie bateryjki 9V, skutek byl taki ze na bateryjkach 9V wykrywka po godzinie dzialala niestabilnie i zmuszony bylem powrocic do pierwotnej wersji zasilania.
Co do paluszkow mimo ze bateryjki Stamina sa drozsze, reklamowane jako wydajniejsze spokojnie bez utraty osiagow pracowalem ok. 40 godz. a na zwyklych bateryjkach alkalicznych pracowalem spokojnie 60-80 godz. bez zmiany w osiagach czy stabilnosci.
Wnioski - niecudowac z zasilaniem, unikac akumulatorkow, ciszyc sie ze mam w pracy dostep do baterii;)
Pozdrawiam
Piorek
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam
Ja do swojego Bartka 2 zastosowałem ogniwa NiCd, dwa pakiety po 8 szt. każdy. Oczywiście zmieniłem koszyczki do bateri i pojemnik. Do tych akumulatorków zmontowałem jeszcze prostą ładowarkę. Całość działa bez zarzutu.

Pozdrawiam CortheZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie