Skocz do zawartości

Jezioro Resko - Samolot

altean

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Do Zeliga!

Wątek o samolocie fajny, ale zabawa w tytuły fajniejsza! Może pociągniemy?

1.RZEPA - Niemcy rozpoczęli restytucję swojego mienia w Polsce nie czekając na zgodę strony polskiej
2. Fakty i Mity - Księża z Dzwiżyna sprzdali Niemcom jezioro z zawartością - samolotem pełnym skarbów kościelnych
3. GW - Działacze Samoobrony z Pomorza zamieszani w nielegalne wydobycie i wywóz zabytków
4. Czas (albo Najwyższy Czas - pismo UPR) - Mają pieniądze, więc biorą swoją własność

Kto zabawi się dalej? Do Zeliga! Też byłem w GW (lok) może napiszesz na priv?
Napisano

Szanowni Panowie Forumowicze !
Niniejszym chciałbym rozwiać parę mitów i nieprawd.
- Polski Niemiec to jakoby ja (mam polski paszport)
- Nie proponuje i nie proponowałem nikomu żadnych pieniędzy za udostępnienie terenu do poszukiwań (ponieważ jestem współwłaścicielem)
- Jako fundacja powołana między innymi w celu poszukiwań zaginionych militarii dysponujemy odpowiednimi zezwoleniami na poszukiwania aczkolwiek nie rozpoczęliśmy ich jeszcze albowiem świadkowie nie maja czasu
- Na zdjęciu pływak od ARADO 196 który został przerobiony na kajak po wojnie(świadczą o tym pozalepiane lepikiem luki inspekcyjne jak i dwie dziury z pistoletu od środka)
Powyższa część czeka zdeponowana na miejscu(do wglądu) na muzeum które mamy zamiar otworzyć w Rogowie !
Dziękujemy z góry za poparcie naszych idei ! Prezes Mirosław Huryn

Napisano

Jeszcze jedno w sprawie DO-24.Jeżeli dojdzie do wydobycia go to ujdzie ten temat miediom.Samolot miał 28 m rozpiętość skrzydeł i nie prześliznie się przez trzciny !
Rozmawiałem na ILA w Berlinie z Panem Irvinem Dornierem(wnukiem konstruktora Dorniera) i jest on osobiście zainteresowany i chce być przy wyciąganiu jak i również chce pomóc w restauracji tego samolotu ! Najważniejszym jednak aspektem jest zapewnienie spokoju i ostatniego spoczynku ofiarom wypadku ! Zapraszam chętnych do współpracy przy rekonstrukcji wydarzeń !
Mirosław Huryn (zdjęcie DO-24 nie pochodzi z Reska !)

Napisano
Ja sie jak najbardziej pisze na takie spotkanie :)

Co do samolotu pamietam jakis czas temu wystawala z nad lustra wody czesc samolotu, ale to bylo bardzo dawno z 15lat temu.
Moze ktos ma fotki hangarow ktore byly na lotnisku w Rogowie?
Napisano
Zapraszam jak najbardziej ! Moze uda sie w ten weekend ?Spotkanie Camping Rogowo( jazda konna ) Sobota rano 10.Prosze o potwierdzenie ! Miroslaw Huryn
  • 1 month later...
Napisano
Zajmujemy sie na razie nanoszeniem koordynatow na mapy i lokalizacja nowych znalezisk. Jestesmy w trakcie organizacji Fundacji i Muzeum Militariow i Techniki w Rogowie. W dalszym planie chcemy wykupic Lotnisko i zagospodarowac oraz zabezpieczyc Hangar przed zima.Wkrotce wlasna www.xxx a tam wszelkie informacje o naszych dzialaniach.Fundacja Fort-Miroslaw Huryn

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie