Skocz do zawartości
  • 0

Hełmik...

GIWEROLOG_16

Pytanie

Cześć

Ostatnio wyrwałem hełmik, czyli wczoraj :) Wyglada jak luftschutzu ?? ale nie jestem pewien... Mam poraz pierwszy taki hełm... muszę jakoś zdiąć z niego farbę... Wiem że mam kalkomanie co widać na jednej z fotek i to właśnie o nią się martwię bo ze sciągnięceim reszty nie mam problemu... czym można by było sciągnąć starą farbę aby nie naruszyć kalkomani... z przodu było coś przymocowane

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

facet trzymał go na strychu... Dogadałem się z nim po angielsku, który znam w stopniu podstawowym, chociarz o niebo lepiej od niego, spotkałem go w pubie w św. konstantynie, niedaleko varny... No i mam pamiątke... heh :) ale boje się o ta tarczkę... narazie jej nie ruszam... mysle że do 4 rano bedzie cały odkryty :)

Nie spiesz się nie spiesz;) Jak już pisałem ładna rzecz. Jeszcze jedna uwaga - fasunek ma kombinowany tj. w tym gladiatorze wyglądał inaczej - podobnie do bojowych. Niestety nie mam fotki.
Pozdrawiam
rorvik
PS A jak zdejmujesz farbę?

jest tak cieńka i lipnie się trzyma że delikatnie ją zeskrobuje, nie naruszając orginalnej... Ok jak cos sie więcej dowiecie to napiszcie i co z tą kalkomanią
?? Dzięki
Niestety tak gdzie jest kalkomania jest delikatny nalocik i się cieńżej to zdejmuje... :(
A i czy wd-40 zrobi coś złego z farbą bo po zabiegu najlepiej bym go zakonserwował...

czesc

Mam fotki po sciagnieciu tej farbki... tylko z całości jest minus -...
Ta zielona farba była położona na orginalna zapewne dlatego iż hełm pokrył się korozją, a osoba która go tak potraktowała chciała sobie go ponosić więc pomalowała go na nowo...
Ale itak jest 75% farby
tam gdzie była rdza nie ma farby...
Zabezpieczyłem go wd-40, dlatego się tak świeci :)

pozdrawiam

Miałem podobny dylemat z odsłonięciem z pod farby tarczki - patrz watek na f.głownym Hełm wz.34".
Zaryzykowałem i doszedłem do takiego efektu. Troche acetonem troche skrobałem ( ta wtórna farba podobnie jak u Ciebie nieżle schodziła , ale na strym lakierze. Na tarczce zaczęły się schody , ale powoli ,powoli i ... wyszła.Pewnie był i lepszy sposób , ale ja też jestem z tych niecierpliwych ..
Ciekawe co w ogóle u Ciebie wyjdzie ?

Cześć

Ostatnio wyrwałem hełmik, czyli wczoraj :) Wyglada jak luftschutzu ?? ale nie jestem pewien... Mam poraz pierwszy taki hełm... muszę jakoś zdiąć z niego farbę... Wiem że mam kalkomanie co widać na jednej z fotek i to właśnie o nią się martwię bo ze sciągnięceim reszty nie mam problemu... czym można by było sciągnąć starą farbę aby nie naruszyć kalkomani... z przodu było coś przymocowane

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie