Skocz do zawartości
  • 0

Hełmik...

GIWEROLOG_16

Pytanie

Napisano

Cześć

Ostatnio wyrwałem hełmik, czyli wczoraj :) Wyglada jak luftschutzu ?? ale nie jestem pewien... Mam poraz pierwszy taki hełm... muszę jakoś zdiąć z niego farbę... Wiem że mam kalkomanie co widać na jednej z fotek i to właśnie o nią się martwię bo ze sciągnięceim reszty nie mam problemu... czym można by było sciągnąć starą farbę aby nie naruszyć kalkomani... z przodu było coś przymocowane

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
facet trzymał go na strychu... Dogadałem się z nim po angielsku, który znam w stopniu podstawowym, chociarz o niebo lepiej od niego, spotkałem go w pubie w św. konstantynie, niedaleko varny... No i mam pamiątke... heh :) ale boje się o ta tarczkę... narazie jej nie ruszam... mysle że do 4 rano bedzie cały odkryty :)
Napisano
Nie spiesz się nie spiesz;) Jak już pisałem ładna rzecz. Jeszcze jedna uwaga - fasunek ma kombinowany tj. w tym gladiatorze wyglądał inaczej - podobnie do bojowych. Niestety nie mam fotki.
Pozdrawiam
rorvik
PS A jak zdejmujesz farbę?
Napisano
jest tak cieńka i lipnie się trzyma że delikatnie ją zeskrobuje, nie naruszając orginalnej... Ok jak cos sie więcej dowiecie to napiszcie i co z tą kalkomanią
?? Dzięki
Niestety tak gdzie jest kalkomania jest delikatny nalocik i się cieńżej to zdejmuje... :(
A i czy wd-40 zrobi coś złego z farbą bo po zabiegu najlepiej bym go zakonserwował...
Napisano

czesc

Mam fotki po sciagnieciu tej farbki... tylko z całości jest minus -...
Ta zielona farba była położona na orginalna zapewne dlatego iż hełm pokrył się korozją, a osoba która go tak potraktowała chciała sobie go ponosić więc pomalowała go na nowo...
Ale itak jest 75% farby
tam gdzie była rdza nie ma farby...
Zabezpieczyłem go wd-40, dlatego się tak świeci :)

pozdrawiam

Napisano
Miałem podobny dylemat z odsłonięciem z pod farby tarczki - patrz watek na f.głownym Hełm wz.34".
Zaryzykowałem i doszedłem do takiego efektu. Troche acetonem troche skrobałem ( ta wtórna farba podobnie jak u Ciebie nieżle schodziła , ale na strym lakierze. Na tarczce zaczęły się schody , ale powoli ,powoli i ... wyszła.Pewnie był i lepszy sposób , ale ja też jestem z tych niecierpliwych ..
Ciekawe co w ogóle u Ciebie wyjdzie ?
Napisano

Zapewne to jest ta - całkiem fajna - tarczka. ( http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=36046&item=2258602252&rd=1 )

Pochwal się jeśli ci się uda nie popsuć.

Napisano

Cześć

Ostatnio wyrwałem hełmik, czyli wczoraj :) Wyglada jak luftschutzu ?? ale nie jestem pewien... Mam poraz pierwszy taki hełm... muszę jakoś zdiąć z niego farbę... Wiem że mam kalkomanie co widać na jednej z fotek i to właśnie o nią się martwię bo ze sciągnięceim reszty nie mam problemu... czym można by było sciągnąć starą farbę aby nie naruszyć kalkomani... z przodu było coś przymocowane

Napisano
Hej
To jest jednoczęściowy gladiator używany przez luftschutz. Niestety nie wiem jak zdjąć farbę nienaruszywszy kalki. Pochwal się zdjęciami po renowacji.
rorvik
Napisano
Macie racje tylko ze kalka powinna byc z przodu (szkrzydelka) a nie jak tu z boku i to do tego tarczka. Moze na tej tarczce byl symbol jakiegos konkretnego zakladu produkcyjnego albo herb miasta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie