Gość Napisano 1 Sierpień 2004 Napisano 1 Sierpień 2004 Czesc greku,czy mógłbys jeszcze jakieś klamerki dołożyć na forum?bardzo ciekawy jest ten temat i bardzo swietnie się go czyta i oglada Twoja kolekcje!Pozdrawiam
Frozzer Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 chyba to HJ, chociaz myslalem ze to mogla byc LWale chyba jednak HJ
brivibai Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Popieram opinię kuligowa-nie było specjalnej klamry dla kapelanów.Z reguły nosili ramkową klamrę z podwójnym szponem.O ile pamiętam na patkach munduru nosili znak krzyża oraz małą odznakę- krzyż wpisany we wieniec na szpilkę.Klamry kasetkowe ze znakiem krzyża nosili członkowie Deutsches Rotes Kreuz oraz Arbeiter Samariterbund lub Deutsche Gesellschaft zur Rettung SchiffbruchigerDeutsche Jagerschaft miał regulację prawną z dn.10.09.34która określiła iż klamrą obowiązującą w związku dla myśiwych i kandydatów na myśliwych jest wspomniana klamraramkowa z podwójnym szponem.Poza nią podobno funkcjonowałaklamra kasetkowa z okrągłą nakładką z jelenim porożem w środku,ze swastyką między rogami oraz literami DJ na wysokości oczodołow czaszki-po zewn.str.Pozdr.dla ka i fro
greku Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 czolem kuligow, byla klamerka WH od takiego goscia ale bez takiego znaczka, dzisiaj kopnalem Luftwaffe, niby nic ciekawego ale zawsze wlasnorecznie:)
Frozzer Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 greku - ano zyje, z bielska wrocilem, mam wypasione zdjecia, przywiozlem tez troche fantow, jednak zasobnosc portwela mego byla bardzo ograniczona, ale mam kontakt z kolesiem. ma dwie naszywki SA na rekaw cos ala jajko strazy granicznej, wiec jakbys byl zainteresowany to lap mnie na gadu, ja cie jakos zlapac nei moge :)
Gość Napisano 15 Sierpień 2004 Napisano 15 Sierpień 2004 Klamra jest prostokątna czyli kasetkowa,i jest aluminiowa(bynajmniej ma kolor taki jak aluminium).
greku Napisano 18 Listopad 2004 Napisano 18 Listopad 2004 Frozzer kudlaczu, mail bez slowa pozdro. oczywiscie, zaraz do ciebie wyruszam, bede ok 15,15, przywioze czerepa do czyszczenia, nara i pozdro. dla wsiech
Gość Napisano 15 Sierpień 2004 Napisano 15 Sierpień 2004 Dodam jeszcze że orzełek na klamrze jest dosć sporej wielkości
greku Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 czolem, tak do konca nie wiem, przeciez wiesz ze nie mam literatury
Gość Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 hej,znalazłem cos takiego,takie ciekawe forum i jedna z twoich klamerek!popatrz sobie,a tak wogóle to mozna by przejzec całe to forum i może by reszta też była!Pozdrawiamhttp://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=57506
Gość Napisano 29 Sierpień 2004 Napisano 29 Sierpień 2004 Witam!prosze o pomoc w rozszyfrowaniu tego producenta RZM(w kółku),822/38 SS(w kółku).Pozdrawiam i licze na wasza fachową pomoc!walther
greku Napisano 9 Grudzień 2004 Napisano 9 Grudzień 2004 czolem, na faktycznie pas w idealnym stanie, klamerka zreszta tez fajniutka
greku Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 czolem, tak to ta klamerka ale jeszcze pewnie kilka lat potrwa zanim ja wyciagne, koles twardy jak granit:)skan tylu front heil
walther Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Witaj greku,mam prośbe do Ciebie,czy masz moze w swoich zbiorach taka klamre?czy jest to napewno pruska klamra oficerska?i ile taka klamra moze być warta?Z góry dzięki za odpowiedz!Pozdrawiam
greku Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 niestety na biciu jest maly wzer, wyglada to chyba tak
bazelman Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 DZIĘKI ZA INFORMACJE.POZDRAWIAM JAREK
greku Napisano 24 Październik 2004 Napisano 24 Październik 2004 witam, z ta strazacka tak czulem, sluchaj kolego kuligow, a co powiesz o klamrze deutsche reichsbahn na ktorej widnieje gapa bez swastyki, taka dziwna ze zwisajacymi piorkami, koles jest twardy ale chyba z czasem ja wyciagne, mam nadzieje ze to nie jest powojenna produkcja,jest z alpaki, pudelkowa, groszkowana, popatrz w literaturze, napisz tez dwa slowa o heil frontpozdro.
yano Napisano 26 Listopad 2009 Napisano 26 Listopad 2009 greku mam taką samą klamerkę jak Twoja w poście powyżej. Wg danieloffa jest to klamra straży pożarnej noszona przez funkcjonariuszy w Prusach Wschodnich (do munduru galowego) w latach 1935 - 1945. W każdym Landzie godło na klamrze było inne." (link: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=524602#538939 ). Pozdro:)yano
Pytanie
Gość
451 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.