Skocz do zawartości
  • 0

co to za klamra?

Gość greku67

Pytanie

Napisano
może ktoś będzie wiedział, co to za klamra?
  • Odpowiedzi 451
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czesc greku,czy mógłbys jeszcze jakieś klamerki dołożyć na forum?bardzo ciekawy jest ten temat i bardzo swietnie się go czyta i oglada Twoja kolekcje!Pozdrawiam
Napisano
Popieram opinię kuligowa-nie było specjalnej klamry dla kapelanów.Z reguły nosili ramkową klamrę z podwójnym szponem.O ile pamiętam na patkach munduru nosili znak krzyża oraz małą odznakę- krzyż wpisany we wieniec na szpilkę.Klamry kasetkowe ze znakiem krzyża nosili członkowie Deutsches Rotes Kreuz oraz Arbeiter Samariterbund lub Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbruchiger
Deutsche Jagerschaft miał regulację prawną z dn.10.09.34
która określiła iż klamrą obowiązującą w związku dla myśiwych i kandydatów na myśliwych jest wspomniana klamra
ramkowa z podwójnym szponem.Poza nią podobno funkcjonowała
klamra kasetkowa z okrągłą nakładką z jelenim porożem w środku,ze swastyką między rogami oraz literami DJ na wysokości oczodołow czaszki-po zewn.str.Pozdr.dla ka i fro
Napisano
czolem kuligow, byla klamerka WH od takiego goscia ale bez takiego znaczka, dzisiaj kopnalem Luftwaffe, niby nic ciekawego ale zawsze wlasnorecznie:)
Napisano
greku - ano zyje, z bielska wrocilem, mam wypasione zdjecia, przywiozlem tez troche fantow, jednak zasobnosc portwela mego byla bardzo ograniczona, ale mam kontakt z kolesiem. ma dwie naszywki SA na rekaw cos ala jajko strazy granicznej, wiec jakbys byl zainteresowany to lap mnie na gadu, ja cie jakos zlapac nei moge :)
Napisano
Klamra jest prostokątna czyli kasetkowa,i jest aluminiowa(bynajmniej ma kolor taki jak aluminium).
Napisano
Frozzer kudlaczu, mail bez slowa pozdro. oczywiscie, zaraz do ciebie wyruszam, bede ok 15,15, przywioze czerepa do czyszczenia, nara i pozdro. dla wsiech
Napisano
Dodam jeszcze że orzełek na klamrze jest dosć sporej wielkości
Napisano
hej,znalazłem cos takiego,takie ciekawe forum i jedna z twoich klamerek!popatrz sobie,a tak wogóle to mozna by przejzec całe to forum i może by reszta też była!Pozdrawiamhttp://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=57506
Napisano
Witam!prosze o pomoc w rozszyfrowaniu tego producenta RZM(w kółku),822/38 SS(w kółku).Pozdrawiam i licze na wasza fachową pomoc!walther
Napisano

Witaj greku,mam prośbe do Ciebie,czy masz moze w swoich zbiorach taka klamre?czy jest to napewno pruska klamra oficerska?i ile taka klamra moze być warta?Z góry dzięki za odpowiedz!Pozdrawiam

Napisano
witam, z ta strazacka tak czulem, sluchaj kolego kuligow, a co powiesz o klamrze deutsche reichsbahn na ktorej widnieje gapa bez swastyki, taka dziwna ze zwisajacymi piorkami, koles jest twardy ale chyba z czasem ja wyciagne, mam nadzieje ze to nie jest powojenna produkcja,jest z alpaki, pudelkowa, groszkowana, popatrz w literaturze, napisz tez dwa slowa o heil front
pozdro.
Napisano
greku mam taką samą klamerkę jak Twoja w poście powyżej. Wg danieloffa jest to klamra straży pożarnej noszona przez funkcjonariuszy w Prusach Wschodnich (do munduru galowego) w latach 1935 - 1945. W każdym Landzie godło na klamrze było inne." (link: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=524602#538939 ).
Pozdro:)
yano

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie