rondi Napisano 19 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2004 Może ktoś powie mi coś na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 19 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2004 Może ktoś powie mi coś na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Netcom Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 To jest taki szajs produkowany współcześnie. Też to znalazłem, na pozycjach biwakowych nad jeziorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 Witam,ten medalik, czy też medal, bo nie podałeś wymiarór, jest opatrzony znakami kabalistycznymi, czyli właściwie żydowskimi znakami magicznymi, jest to nie do odczytania nawet dla zwykłego śmiertelnika znającego nawet najlepiej język hebrajski. Tekst na medaliku/medalu jest sporządzony w dwóch językach wymieszanych wzajemnie hebrajskim i aramejskim. Jeżeli bardzo Ci zależy na odczytaniu tekstu lub ustaleniu konkretnego przeznaczenia tego przedmiotu spróbuj się zwrócić do jakiejś gminy żydowskiej, jeżeli taka jest gdzieś w okolicy Twojego zamieszkania, może jakiś rabin mógłby powiedzieć coś więcej.Mam nadzieję, że trochę pomogłem:)pozdrawiamJadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 19 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2004 Dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 23 Lipiec 2004 Share Napisano 23 Lipiec 2004 Na środku medalika jest 2 razy napisane imię Boga, reszta jest mało czytelna, ale to mogą być imiona aniołów lub jakiś cytat. Jest to jakiś amulet, ale trudno powiedzieć coś więcej.Tyle mi powiedziała znajoma hebraistka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 Witam,tak medalik raczej nie jest stary, ale podejrzewam, że produkowany na starym wzorze. Orginalne przedmioty tego typu to raczej rzadkość.pozdroJadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
rondi
Może ktoś powie mi coś na ten temat.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.