rondi Posted July 18, 2004 Author Share Posted July 18, 2004 Kumpel kupił, kurde, wykrywacz i znalazł na Mazurach kawałek blachy z drutem.Więcej opowie jak pzryjdzie do przacy... :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 19, 2004 Author Share Posted July 19, 2004 Dla mnie do ciekawy fant. Po fachu. Nigdy tego nie widziałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 18, 2004 Author Share Posted July 18, 2004 Kumpel kupił, kurde, wykrywacz i znalazł na Mazurach kawałek blachy z drutem.Więcej opowie jak pzryjdzie do przacy... :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 18, 2004 Author Share Posted July 18, 2004 no właśnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
pol Posted July 18, 2004 Share Posted July 18, 2004 jest to element słuzacy do wkładania tam kubka, do którego spływa zywica , ten wiekszy kawałek przyczepiany był do drzewapol Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 18, 2004 Author Share Posted July 18, 2004 po jakimś czasie sam znalazłem na szcycieńskiej pozycji leśnej" identyczne blachy.Co to jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 18, 2004 Author Share Posted July 18, 2004 polJesteś pewien? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 18, 2004 Author Share Posted July 18, 2004 moje blachy znalazłem w okopach.Fakt, że kumpel gdzieś na polu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SP17 Posted July 18, 2004 Share Posted July 18, 2004 Raczej na 100% zamocowanie kubka na żywicę. Było już coś takiego tu na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 18, 2004 Author Share Posted July 18, 2004 Prawdę mówiąc jestem lesnikiem i nigdy z czymś takim nie spotkałem się. W poniedziałek popytam starych lesniczych. Dam znać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slw Posted July 20, 2004 Share Posted July 20, 2004 Opowiedz o Bobofrucie, nauczka na początek.pzdr,slw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted July 18, 2004 Share Posted July 18, 2004 kubki do zywicy, u mnie tego masa Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 20, 2004 Author Share Posted July 20, 2004 no fakt... :-)Następne PIERWSZE TRAFIENIE to była zakretka od Bobofiuta.Tak przynajmniej to wygladało.Jako, ze zabieran ze sobą wszelki złom (jak się uzbiera przyczepa to mi się zwróci za piszczałkę) to mogłem to coś oczyscić w domu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 20, 2004 Author Share Posted July 20, 2004 i co się pokazało....Cebulka.W kiepskim stanie ale różnie mogło być... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MTC Posted July 18, 2004 Share Posted July 18, 2004 Witam, są to, jak już wyżej napisano , uchwyty na kubki do zbierania żywicy.Te blaszki mają po bokach dwa ząbki do wbijania w drzewo. Kubek osadzało się w tym kółku. Kubki spotykałem ceramiczne i także aluminiowe. Na Mierzeii są miejsca , gdzie pod trawą leżą tego całe masy.Ciężko się poruszać z wykrywaczem.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZnaChoR Posted July 20, 2004 Share Posted July 20, 2004 przepraszam ale możecie bliżej cos powiedzieć o tym fancie?? co to jest ta cebulka??pzdr.ZnaChoR Link to comment Share on other sites More sharing options...
geddon Posted July 20, 2004 Share Posted July 20, 2004 witamrondi ten drut z blaszką 100% od kubków na zywicę tyle że nie metalowych a glinianych w kształcie lejka te metalowe miały bardzej prosty sposób mocowania po prostu nacinało się drzewo specjalnym nożem i w te zacięcie wciskało kubek, a jeżeli interesuje Cię ten temat to posiadam kubki na żywice szklane z przykrywką wytłoczonym orłem i monogramem LPpozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 18, 2004 Author Share Posted July 18, 2004 Dzięki.Wyglada że to dawne czasy.Popytam starych lesników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MTC Posted July 18, 2004 Share Posted July 18, 2004 Jeszcze raz , z tego co wiem od dawna nie zbiera się żywicy w ten sposób, chociaż jako dziecko w górach widziałem takie kubki. Drewno jest odżywiczane już po ścięciu , jak, tego nie wiem.Może już nie na temat , sorry.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 18, 2004 Author Share Posted July 18, 2004 od paru lat nie zywicuje się.Tańszy jest surowiec sprowadzany z Chin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domino(*) Posted July 18, 2004 Share Posted July 18, 2004 Potwierdzam to jest od zbierania żywicy z drzew, u mnie pełno takich kubków leży w okopach, pod mchem i strasznie denerwuje.Najcześciej to cynkowe u mnie się zdarzają.Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
muslim Posted July 20, 2004 Share Posted July 20, 2004 Też jestem ciekaw co to za cebulka Link to comment Share on other sites More sharing options...
thor65 Posted July 20, 2004 Share Posted July 20, 2004 Ja myślę , że chodzi o zegarek kieszonkowy zwany popularnie ''cebulą''pozdrowienia Thor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rondi Posted July 20, 2004 Author Share Posted July 20, 2004 dokładnie.}Jest to (był to) zegarek noszony na łańcuszku (z dewizką). Mówiono na nie cebula" bo pierwsze były spore i przypominały królową witamin. Kiedy był cały w piasku wygladał jak zakrętka. Nie ma oznaczeń więc trudno coś więcej o nim powiedzieć. Został znaleziony obok spalonej leśniczówki". Wyglada jakby ktoś go zdeptał (grabierz?). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
rondi
Więcej opowie jak pzryjdzie do przacy... :-)
23 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.