rondi Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 Kumpel kupił, kurde, wykrywacz i znalazł na Mazurach kawałek blachy z drutem.Więcej opowie jak pzryjdzie do przacy... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 19 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2004 Dla mnie do ciekawy fant. Po fachu. Nigdy tego nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 Kumpel kupił, kurde, wykrywacz i znalazł na Mazurach kawałek blachy z drutem.Więcej opowie jak pzryjdzie do przacy... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 no właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 jest to element słuzacy do wkładania tam kubka, do którego spływa zywica , ten wiekszy kawałek przyczepiany był do drzewapol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 po jakimś czasie sam znalazłem na szcycieńskiej pozycji leśnej" identyczne blachy.Co to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 polJesteś pewien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 moje blachy znalazłem w okopach.Fakt, że kumpel gdzieś na polu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 Raczej na 100% zamocowanie kubka na żywicę. Było już coś takiego tu na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 Prawdę mówiąc jestem lesnikiem i nigdy z czymś takim nie spotkałem się. W poniedziałek popytam starych lesniczych. Dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 Opowiedz o Bobofrucie, nauczka na początek.pzdr,slw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 kubki do zywicy, u mnie tego masa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 20 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2004 no fakt... :-)Następne PIERWSZE TRAFIENIE to była zakretka od Bobofiuta.Tak przynajmniej to wygladało.Jako, ze zabieran ze sobą wszelki złom (jak się uzbiera przyczepa to mi się zwróci za piszczałkę) to mogłem to coś oczyscić w domu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 20 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2004 i co się pokazało....Cebulka.W kiepskim stanie ale różnie mogło być... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 Witam, są to, jak już wyżej napisano , uchwyty na kubki do zbierania żywicy.Te blaszki mają po bokach dwa ząbki do wbijania w drzewo. Kubek osadzało się w tym kółku. Kubki spotykałem ceramiczne i także aluminiowe. Na Mierzeii są miejsca , gdzie pod trawą leżą tego całe masy.Ciężko się poruszać z wykrywaczem.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZnaChoR Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 przepraszam ale możecie bliżej cos powiedzieć o tym fancie?? co to jest ta cebulka??pzdr.ZnaChoR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geddon Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 witamrondi ten drut z blaszką 100% od kubków na zywicę tyle że nie metalowych a glinianych w kształcie lejka te metalowe miały bardzej prosty sposób mocowania po prostu nacinało się drzewo specjalnym nożem i w te zacięcie wciskało kubek, a jeżeli interesuje Cię ten temat to posiadam kubki na żywice szklane z przykrywką wytłoczonym orłem i monogramem LPpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 Dzięki.Wyglada że to dawne czasy.Popytam starych lesników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 Jeszcze raz , z tego co wiem od dawna nie zbiera się żywicy w ten sposób, chociaż jako dziecko w górach widziałem takie kubki. Drewno jest odżywiczane już po ścięciu , jak, tego nie wiem.Może już nie na temat , sorry.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2004 od paru lat nie zywicuje się.Tańszy jest surowiec sprowadzany z Chin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 18 Lipiec 2004 Share Napisano 18 Lipiec 2004 Potwierdzam to jest od zbierania żywicy z drzew, u mnie pełno takich kubków leży w okopach, pod mchem i strasznie denerwuje.Najcześciej to cynkowe u mnie się zdarzają.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 Też jestem ciekaw co to za cebulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor65 Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 Ja myślę , że chodzi o zegarek kieszonkowy zwany popularnie ''cebulą''pozdrowienia Thor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rondi Napisano 20 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2004 dokładnie.}Jest to (był to) zegarek noszony na łańcuszku (z dewizką). Mówiono na nie cebula" bo pierwsze były spore i przypominały królową witamin. Kiedy był cały w piasku wygladał jak zakrętka. Nie ma oznaczeń więc trudno coś więcej o nim powiedzieć. Został znaleziony obok spalonej leśniczówki". Wyglada jakby ktoś go zdeptał (grabierz?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
rondi
Więcej opowie jak pzryjdzie do przacy... :-)
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.