Jump to content
  • 0

Srebrna odznaka pruska

sapertorun

Question

Witam Kolegów!
Chciałem zebyście pomogli w rozszyfrowaniu tej dziwnej odznaki".Wraz z kolegą wydaje nam sie ze jest to tzw. twórczośc okopowa,a może jednak nie ?.Odznaka "bo ma z tyłu zapięcie jest wykonana z talara srebrnego,bardzo starannie ktoś wycioł twarze.Cholera szukałem w internecie ale bezskutecznie .Moze Wy coś wymyslicie.Pozdrawiam Sapertoruń.

10 answers to this question

Recommended Posts

Przybyła z Niemiec z odznaczeniami II wojennymi oraz powojennymi, uznałem to za powojenną masówkę pseudopatriotyczną, ale może ktoś mógłby wnieść coś nowego lub jednoznacznie coś określić?

Nie nosiłem tych samoróbek.
Na mojej szyi wisi srebrny gruby krzyżyk z orłem z koroną. Dawno, dawno temu, milicjant zatrzymał mnie na wakacjach i był coś niezadowolony widząc go. Wziął go w dwa palce i zaczął mu się przyglądać. Kiedyś będzie miał pan taki na czapce - powiedziałem. Popatrzył dziwnie, nic nie powiedział i poszedł sobie.

Witam Kolegów!
Chciałem zebyście pomogli w rozszyfrowaniu tej dziwnej odznaki".Wraz z kolegą wydaje nam sie ze jest to tzw. twórczośc okopowa,a może jednak nie ?.Odznaka "bo ma z tyłu zapięcie jest wykonana z talara srebrnego,bardzo starannie ktoś wycioł twarze.Cholera szukałem w internecie ale bezskutecznie .Moze Wy coś wymyslicie.Pozdrawiam Sapertoruń.

Broszka zrobiona jest z pruskiego talara koronacyjnego z 1861r.
Broszkę musiał sporządzić wielbiciel dynastii i pruski patriota.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information