Skocz do zawartości
  • 0

Srebrna odznaka pruska

sapertorun

Pytanie

Napisano

Witam Kolegów!
Chciałem zebyście pomogli w rozszyfrowaniu tej dziwnej odznaki".Wraz z kolegą wydaje nam sie ze jest to tzw. twórczośc okopowa,a może jednak nie ?.Odznaka "bo ma z tyłu zapięcie jest wykonana z talara srebrnego,bardzo starannie ktoś wycioł twarze.Cholera szukałem w internecie ale bezskutecznie .Moze Wy coś wymyslicie.Pozdrawiam Sapertoruń.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przybyła z Niemiec z odznaczeniami II wojennymi oraz powojennymi, uznałem to za powojenną masówkę pseudopatriotyczną, ale może ktoś mógłby wnieść coś nowego lub jednoznacznie coś określić?

Napisano
Grba wielkie dzieki za link i sugestje .Tak sie własnie zastanawiałem jak ktoś to zrobił i czy nie była to jakaś masówka z takimi odznakami.Może wiesz coś na ten temat?.Pozdrawiam Sapertoruń.
Napisano
To amatorskie wykonanie.
U nas w Polszcze spotkałem się z krzyżykami z orłem wystruganymi z PRLowskich 5 zł.
Napisano
W tamtym czasie biżuteria robiona z monet była modna;robiono bransoletki (sam miałem kilka sztuk),wisiorki,pierścionki i co tam jeszcze fantazja podpowiedziała.
Napisano
Nie nosiłem tych samoróbek.
Na mojej szyi wisi srebrny gruby krzyżyk z orłem z koroną. Dawno, dawno temu, milicjant zatrzymał mnie na wakacjach i był coś niezadowolony widząc go. Wziął go w dwa palce i zaczął mu się przyglądać. Kiedyś będzie miał pan taki na czapce - powiedziałem. Popatrzył dziwnie, nic nie powiedział i poszedł sobie.
Napisano

Witam Kolegów!
Chciałem zebyście pomogli w rozszyfrowaniu tej dziwnej odznaki".Wraz z kolegą wydaje nam sie ze jest to tzw. twórczośc okopowa,a może jednak nie ?.Odznaka "bo ma z tyłu zapięcie jest wykonana z talara srebrnego,bardzo starannie ktoś wycioł twarze.Cholera szukałem w internecie ale bezskutecznie .Moze Wy coś wymyslicie.Pozdrawiam Sapertoruń.

Napisano
Broszka zrobiona jest z pruskiego talara koronacyjnego z 1861r.
Broszkę musiał sporządzić wielbiciel dynastii i pruski patriota.
Napisano

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=7942&item=3920407994&rd=1#ebayphotohosting

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie