Alkali Napisano 1 Sierpień 2004 Napisano 1 Sierpień 2004 Hi Lobo26Jeszcze nie kupiłem nowego Odkrywcy, jutro nadrobię zaległości. Sam jestem ciekaw co za owe rewelacje" napisano o Marine-Artillerie-Abteilung 119. Poczytam i na pewno coś napiszę.Pzdr.
Grzebiuszka Napisano 1 Sierpień 2004 Napisano 1 Sierpień 2004 W październiku 2003r ukazała się broszurka Bateria Schleswig Holstein" wydana przez Stowarzyszenie Przyjaciele Helu" autorstwa Marcina Dudka.Jest chyba w niej wszystko na temat tej baterii.moze pomocny w zdobyciu bedzie telefon do Redakcji: 0-58- 675 09 05 .Powodzenia ,Grzebiuszka"
Lobo26 Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Witam !!!oto co ostatnio znalazem (przypadkowo):Nowa atrakcja turystyczna w Wolińskim Parku Narodowym Autor: PAP/interia.pl data: 2004-03-19 08:34:00 Położona na Białej Górze w Wolińskim Parku Narodowym zabytkowa Bateria Artylerii Stałej ma zostać udostępniona turystom podaje Głos Szczeciński". Bateria ma być wkrótce przekazana parkowi, bo Ministerstwo Obrony Narodowej likwiduje garnizon wojskowy w Międzyzdrojach. 17. BAS to ostatnia w Polsce tak zachowana bateria artylerii stałej. Wchodzi w skład kompleksu baterii nadbrzeżnych powstałych wzdłuż polskiego wybrzeża w pierwszych latach po zakończeniu II wojny światowej - pisze dziennik.Pod koniec lat 70. wojsko opuściło obiekt, wywożąc cześć wyposażenia i uzbrojenia. Od tego czasu, pomimo że bateria znajduje się na terenie wojskowym, jest systematycznie szabrowana i rozkradana z tego, co można jeszcze stamtąd wynieść i sprzedać jako złom informuje Głos Szczeciński".wg mnie to jak to teren wojskowy to powinno sie strzelac do złodzeji - złomiarzy" !!!Pozdrowienia !ps: Arkady powiedz nam kiedy mamy sie spodziewac aktualizacji ? i czy z 31 BAS chciałbyś jakies fotki ? (będę niebawem tam)
arcady Napisano 13 Wrzesień 2004 Napisano 13 Wrzesień 2004 Chyba 17.BAS będzie pierwszą zagospodarowaną powojenną baterią. Choć może coś się w końcu ruszy też na Helu i w Redłowie ;)Niestety czas ostatnio nie pozwala należycie dbać o aktualizacje. Odwiedziłem 31.BAS, ale późną wiosną - jak masz/bedziesz miał zdjęcia bez zieleni to bardzo chętnie. Chętnie też obejrzałbym zdjęcia z 9.BAS w Ustce, bo nie mogę się tam wybrać. Ponoć teren zamknięty, ale może... ;)PozdrawiamA
Gość Napisano 13 Wrzesień 2004 Napisano 13 Wrzesień 2004 oj nie był bym takim otymistą....... Niestety :( http://www.fortyfikacje.pl/17_bas.htm
arcady Napisano 14 Wrzesień 2004 Napisano 14 Wrzesień 2004 No właśnie tego się obawiałem, nie ma to jak zawieszenie w próżni... a złomiarze korzystają. Niedługo pozostaną jak wszędzie tylko puste żelbetowe skorupy, bez skrawka metalu.Zawsze mnie to dziwiło, że jak coś leży i niszczeje to jest spokój, ale w przypadku jakiejś inicjatywy to same kłody...PozdrawiamAPSPiotr - świetne materiały na stronie!!
Lobo26 Napisano 16 Wrzesień 2004 Napisano 16 Wrzesień 2004 Witampowiem tak ze zwiedzilem sobie 31 BAS. ZPKO rozszabrowana i zdewastowana. Ale za to obydwa poziomy pod SO 1-4 prawie nietknięte (brak tylko kabli, za to puszki są) GPKO calutka bo stoi na terenie wojskowym. A inne budowle... mocno zdewastowane, a szkoda bo ładnie to by wyglądało....Pozdrawiam !
Gość Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Jak ktoś coś robi na legalu, to jest nienormalny.Pozdro
arcady Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Mówisz, że pomieszczenia pod SO na 31.BAS są dobrze zachowane?? Jak byłem tam ostatnio to praktycznie wszystko było wytargane - łącznie z ościeżnicami, chyba wykutymi albo wyrwanymi z betonu.Naprawdę dobrze zachowane stanowiska widziałem właśnie na Rozewiu - nawet łańcuchy do ręcznego napędu wind amunicyjnych się zachowały. Warto zobaczyć.PozdroA
arcady Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Widok na ścianę w przedsionku. Wszędzie pełen komplet drzwi - oby jak najdłużej...
jacenty2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 dobrze że są jakieś zdjęcia,bo niedługo pozostanie po tym tylko wspomnienie....i szczere gratulacje" dla następnego konserwatora zabytków za NIC nie robienie!
slw Napisano 17 Wrzesień 2004 Autor Napisano 17 Wrzesień 2004 I tylko nadal nie rozumiem czemu miejscowe władze się nie schylą po kasę która tam leży, przecież doją turystów na każdym kroku! Znakomite miejsce przy złej pogodzie bo się na głowę nie leje :0)Pewnie jakieś przeszkody formalne.A te windy itp to robią wrażenie, jakby jeszcze niedawno działały...pzdr,slw
jacenty2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Nooo...ogromne przeszkody! nie można na tym zarobić w 1 miesiąc na Mercedesa,a i w łapę nikt nic nie da.To i po co sobie tym dupę zawracać.
arcady Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Coż - niestety to nie są obiekty pierwszoligowe" dla konserwatora i w sumie w obecnej sytuacji trudno się dziwić - wiele zabytków sie sypie, a co dopiero jakieś komunistyczne bunkry" ;)Tu chyba potrzeba inicjatywy jakiegos prężnego stowarzyszenia i oczywiście troszkę pieniędzy połączonego ze współpracą z konserwatorem. Dużo dobrych wieści było ze Świnoujścia i tamtejsze działania są motywujące, jednak w przypadku 17.BAS przeszkody formalne widać okazały się za duże.Zdradzę, że nie tylko tam coś się dzieje - trwają przygotowania do zaopiekowania się schronami 11.BAS w Redłowie przez miasto. Dam znać kiedy sprawa się wyklaruje :)PozdrA
Lobo26 Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Witamnie bede zakladac nowego postu powiedzcie mi jakie jednostki obsługiwały BASy ?jakieś konkretne nazwy ?lub komu one podlegały ?
Alkali Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 [b]Lobo26[/b] nie rozumiem Twojego pytania. Jak to jakie jednostki obsługiwały BAS-y ?? Obsługiwały je właśnie BAS-U !!! Każda bateria była samodzielną jednostką wojskową ze swoim numerem J.W. W Kołobrzegu stacjonowała 19. Bateria Artylerii Stałej czyli J.W. 1513. BAS w zależności od okresu miała różne struktury w zależności od obowiązującego akurat etatu. Przykładowa struktura to := Dowództwo BAS :--- pluton dowodzenia :- sekcja radiolokacyjna,- drużyna obsługi GSD,- drużyna obsługi ZSD,- centrala artyleryjska,- drużyna rozpoznawcza,- drużyna radiowa,- drużyna telefoniczna.--- 1. pluton ogniowy (2 x B-13)--- 2. pluton ogniowy (2 x B-13)--- pluton techniczny :- drużyna elektrotechniczna,- drużyna reflektorów,- drużyna techniczna.--- pluton opl.--- drużyna gospodarcza.Podległość BAS także ulegała zmianie. Przykładowo do 1968 r. podlegały bezpośrednio dowództwu Jednostek Nadbrzeżnych MW, a następnie dowództwu poszczególnych flotylli. Bateria w Kołobrzegu podlegała d-cy 8. FOW.Pozdrawiam,Alkali
Lobo26 Napisano 12 Listopad 2004 Napisano 12 Listopad 2004 Alkali dzięki!własnie o takie dane mi chodziło. JW 1513. czy coś bliżej wiadomo? czy wiesz jaka JW była w Ustroniu ?pozdrawiam !
Alkali Napisano 13 Listopad 2004 Napisano 13 Listopad 2004 Też pytanie ! Jasne, że wiem :-))31. BAS Ustronie Morskie = J.W. 1437.Więcej o 19. BAS napiszę Ci wieczorkiem.Alkali
Lobo26 Napisano 16 Listopad 2004 Napisano 16 Listopad 2004 a tak z innej beczki ;)jaką oni mogli nosić naszywkę na mundurze ? widziałem wiele ale naszywek; BASu chyba jeszcze nie spotkałem....
Lobo26 Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 Witammam takie pytanko - jaki dalmierz był zainstalowany na 31.BAS i 19.BAS oraz czy uzywano w 31.BAS radarów ZAŁP_B ??Pozdrawiam
Alkali Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 No i stało się :-((( Na Rozewiu złomiarze dobrali się do kopuły dalmierza na zapasowym stanowisku kierowania ogniem !A jeszcze na początku listopada wszystko było O.K.Postęp prac", m.in. powykręcane śruby, świadczy o tym, że lada dzień całość wyparuje do końca.Nic tylko łapy poucinać przy samej du.. !!!Fotki pochodzą od Arcadego, może dobrze się stało, że z nim nie pojechałem bo by mi pewnie serducho pękło :-/A co się tyczy dalmierzy to w obu BAS były DM-4 o bazie 4 m. Były także radary artyleryjskie Załp-B o zasięgu 70 km ale te dopiero gdzieś od 1957/58Alkali
Lobo26 Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 Alkali masz moze GG ??jesli tak to odezwij się1360065
bastus0 Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 witam... a w Jastarni za osrodkiem wczasowym chyba telekomunikacji idąc na plaze w strone morza otwartego był jakis taki objekt.....podobno teraz juz zasypał piasek wejście...ale jakies 15 lat temu jeszcze wchodziłem dosrodka i drabinka na góre gdzie było jakby miejsce na jakas baterie lub dalmierz(?)Był już kedyś post o tym objekcie ale chyba sie nic nie wyjasniło....pzd bastus
bastus0 Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 ooo znalazłem ten post...: http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=65444#65761....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.