Skocz do zawartości

Bateria na Jastrzębiej G.

slw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, trochę się wahałem bo złomiarze nie śpią... ale pewnie i tak wiedzą.A że czas wakacyjny, może ktoś będzie w pobliżu kto jeszcze nie widział.
Pomiędzy Rozewiem a Chłapowem koło J. Góry (góry, przystanek PKS bodaj Rozewie II) na pięknym klifie stoi sobie bateria, ja widziałem 2 stanowiska ale jest więcej + dalmierz i inne (magazyny? nie starczyło czasu żeby się zapuszczac). Na jednym stoi sobie działo (ok. 13cm) z udydoloną lufą + piękne windy amunicyjne. Piętro niżej komory na amunicję.
Następne piętro w dół to pomieszczenia załogi z resztką pryczy i stolikami, kibelek itd, pomieszczenie filtrów + instalacja z wyj. pomp oczywiście. Komplet drzwi gazoszczelnych. Trochę wody, ale podobno nie zawsze.
To tyle. Może ktoś coś doda bo jestem ciekawy jaki był dokładnie kaliber, skład baterii itd (coś jak BAS z Helu?)
Czy załoga mogła strzelać ze swoich pomieszczeń pod ziemią (automatyczne ładowanie?), czy musieli wyleżć na górę? Jeśli tak to chyba bez sensu bo osłona tam marna.
Czy pokrycie betonu koszulką" z żywicy+włókno szklane (jak na łódkę) to tylko ochrona przed czyn. atmosf. czy cos więcej?
Jeśli to kogoś zainteresuje to ewent. mogę spróbować wrzucić jakieś fotki jeśli wyjdą. Chyba że ktoś ma pod ręką.
Ups, gaduła... :)
pzdr,slw

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Osobiście tam nie byłem, lecz wiem że o pomoc możesz zwrócić się do forumowiczów o nickach Arcady i Alkali.
Ta osłona to być może dielektryczna kopuła chroniąca radar. A jak tam osłona dalmierza się trzyma? Jeszcze nie ukradli?

Do dalmierza nie dotarłem, wiem o nim od kumpla, rok temu była.
Ta skorupa pokrywa bunkier na którym stoi armata, z góry i z boków, częściowo zachodzi do wnętrza.
W takim razie prośba do w/w kolegów o parę słów przewodnika. Albo choć drogowskaz.
Do poniedziałku.
pzdr,slw

Witam
Pewnie Arcady jest na wakacjach :)
Odsyłam do jego rewelacyjnej stronki www.arch-mil.prv.pl
Znajdziesz na niej opis 34 BAS w Rozewiu.

Jesli będziesz miał problemy z wyświeteniem całego opisu 34 BAS (górne utony " w Javie) to przejdź bezpośrednio do podstron

http://arreq.fm.interia.pl/Baterie/34BAS/SO34_opis.htm
http://arreq.fm.interia.pl/Baterie/34BAS/ZPKO34_opis.htm
http://arreq.fm.interia.pl/Baterie/34BAS/MA34_opis.htm
http://arreq.fm.interia.pl/Baterie/34BAS/Ref34_opis.htm

pozdro

Jestem już:)
Żeby nie przepisywać treści strony dodam, że faktycznie na stanowisku ogniowym nr 4 eksperymentowano z izolacją przeciwwodną z bodajże jakiejś żywicy. Dlatego schron jest odkopany. Pewnie działo się to już po odstawieniu" baterii do rezerwy, bo taki nieobsypany schron nie ułatwiałby pracy załodze.
Pozdrawiam
A

Witam,

Kazik podał namiary na stronkę Arcadego (swoją drogą kiedy ją zaktualizowałeś ?, Arcady się już wypowiedział więc by nie przedłużać pokażę jedynie kilka fotek.

To Stanowisko ogniowe 901". Jest po prawej stronie od ogólnodostepnej dróżki do plaży, jakieś 15-20 m za pierwszym płotem. O tej porze roku jest już zapewne całkowicie zarośnięte.

Stanowisko ogniowe 902" w sezonie wykorzystywane przez właścicieli widocznych w tle budek gastronomicznych na magazyn. Schody prowadzące z gruntu" do działobitni to ich robota by turyści sobie pydek nie połamali :-)

Resztki B-13 na stanowisku 904". Zachowało sie jedynie przez tragiczny przypadek. Ekipa, która na zlecenie Marynarki Woj. zajmowała się cięciem armat podczas powrotu do Gdyni po zakończonym dniu pracu miała wypadek samochodowy - wszyscy zginęli !!
Tragiczne ale dzieki temu, - nie, lepiej nie bedę kończył tego zdania.

A to moje małe odkrycie ;-)
Oryginalna niemiecka kopuła dalmierza na obiekcie 907" czyli Głównym Punkcie Kierowania Ogniem. Została zdjęta ze schronu jednego z Flak-ów w rejonie Gdyni.
Niestety, obiekt ten jest głęboko na terenie wojskowym i normalnie nie można go oglądać.

Dobrze, że kopuła dalmierza jest na terenie wojskowym, inaczej by ją ukradli. Dalmierza na stogach to już raczej nie ma (o ile dobrze słyszałem). Ponoć też był 2 wojenny, pamiętam jeszcze jak się kręcił.

Mietek, słusznie prawisz, po dalmierzu na baterii w Stogach to już nawet smród nie pozostał :-) Zresztą po wczesnowiosennej akcji złomiarzy to pozostało tam już bardzo mało metalu. Nawet schody na wieżę kierowania ogniem zaiwanili :-((

Piszesz że pamietasz jak ten dalmierz się krecił. A może przez przypadek masz zdjęcia tej kopuły albo znasz kogoś kto może czymś takim dysponować ?? Interesują mnie także stare fotki innych obiektów fortecznych na Stogach.

Alkali

Niestety fotek nie mam. Wtedy jeszcze były resztki wyposażenia w bunkrach. Stalowe zamknięcia okien wieży (to chyba ta dowodzenia). Teraz to aż szkoda mi tam iść, wolę pozostawić w pamięci obraz z przed lat :)

Sorki że dopiero teraz, ale wielkie dzięki za info!
Będę sobie pomału trawił w miarę dostępu do kompa, to ciekawy temat, szkoda że pewnie to wszystko wkrótce poznika.
Czy miejscowe władze lub jacyś zapaleńcy widzą szansę na lekkie ucywilizowanie" (ochronienie) tematu?
Podobno OO Jastarnia wygląda już troszkę lepiej i może jest bezpieczniejszy? Od Sami Wiecie Kogo?
pzdr,slw

Witam,

Faktycznie wkrótce ogólnodostepne obiekty po 34. BAS na Rozewiu mogą zniknąć, ten teren został ostatnio wystawiony do sprzedaży przez Agencję Mienia Wojskowego. W ichniejszej gazecie „Przetargi” było już chyba ogłoszenie.Tak więc wszystko będzie zależało od nowego właściciela. Jednak znając życie może to wesoło nie wyglądać :-((

A obiekty za płotem ? Hmm, raczej przez najbliższe dziesięciolecia nadal będą niedostępne. W miarę rozformowywania helskiej flotylli znajdzie tam nową siedzibę część jednostek wycofywanych z półwyspu. Przeprowadzkę na Rozewie, w miejsce byłego dywizjonu rakietowego OPK, rozpoczął już ponoć batalion saperów M.Woj. z Boru.

Pzdr,
Alkali

Właśnie wróciłem ze strony AMW, Rozewie jest do kupienia :

http://www.amw.com.pl/estate_product_info.php?cEstatePath=20&estate_products_id=89

Czy ktoś dysponuje nadmiarem gotówki ;-)Gdybym miał wujka szejka albo wygrał kumulację w totka to sam bym kupił. Nie ma jak prywatna bateria nadbrzeżna !

Alkali

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie