slw Napisano 17 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2004 Witam, trochę się wahałem bo złomiarze nie śpią... ale pewnie i tak wiedzą.A że czas wakacyjny, może ktoś będzie w pobliżu kto jeszcze nie widział.Pomiędzy Rozewiem a Chłapowem koło J. Góry (góry, przystanek PKS bodaj Rozewie II) na pięknym klifie stoi sobie bateria, ja widziałem 2 stanowiska ale jest więcej + dalmierz i inne (magazyny? nie starczyło czasu żeby się zapuszczac). Na jednym stoi sobie działo (ok. 13cm) z udydoloną lufą + piękne windy amunicyjne. Piętro niżej komory na amunicję.Następne piętro w dół to pomieszczenia załogi z resztką pryczy i stolikami, kibelek itd, pomieszczenie filtrów + instalacja z wyj. pomp oczywiście. Komplet drzwi gazoszczelnych. Trochę wody, ale podobno nie zawsze.To tyle. Może ktoś coś doda bo jestem ciekawy jaki był dokładnie kaliber, skład baterii itd (coś jak BAS z Helu?)Czy załoga mogła strzelać ze swoich pomieszczeń pod ziemią (automatyczne ładowanie?), czy musieli wyleżć na górę? Jeśli tak to chyba bez sensu bo osłona tam marna.Czy pokrycie betonu koszulką" z żywicy+włókno szklane (jak na łódkę) to tylko ochrona przed czyn. atmosf. czy cos więcej?Jeśli to kogoś zainteresuje to ewent. mogę spróbować wrzucić jakieś fotki jeśli wyjdą. Chyba że ktoś ma pod ręką.Ups, gaduła... :)pzdr,slw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Osobiście tam nie byłem, lecz wiem że o pomoc możesz zwrócić się do forumowiczów o nickach Arcady i Alkali.Ta osłona to być może dielektryczna kopuła chroniąca radar. A jak tam osłona dalmierza się trzyma? Jeszcze nie ukradli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 17 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2004 Do dalmierza nie dotarłem, wiem o nim od kumpla, rok temu była.Ta skorupa pokrywa bunkier na którym stoi armata, z góry i z boków, częściowo zachodzi do wnętrza.W takim razie prośba do w/w kolegów o parę słów przewodnika. Albo choć drogowskaz.Do poniedziałku.pzdr,slw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazik Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 WitamPewnie Arcady jest na wakacjach :)Odsyłam do jego rewelacyjnej stronki www.arch-mil.prv.plZnajdziesz na niej opis 34 BAS w Rozewiu.Jesli będziesz miał problemy z wyświeteniem całego opisu 34 BAS (górne utony " w Javie) to przejdź bezpośrednio do podstronhttp://arreq.fm.interia.pl/Baterie/34BAS/SO34_opis.htmhttp://arreq.fm.interia.pl/Baterie/34BAS/ZPKO34_opis.htmhttp://arreq.fm.interia.pl/Baterie/34BAS/MA34_opis.htmhttp://arreq.fm.interia.pl/Baterie/34BAS/Ref34_opis.htmpozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcady Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Jestem już:)Żeby nie przepisywać treści strony dodam, że faktycznie na stanowisku ogniowym nr 4 eksperymentowano z izolacją przeciwwodną z bodajże jakiejś żywicy. Dlatego schron jest odkopany. Pewnie działo się to już po odstawieniu" baterii do rezerwy, bo taki nieobsypany schron nie ułatwiałby pracy załodze.PozdrawiamA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Witam,Kazik podał namiary na stronkę Arcadego (swoją drogą kiedy ją zaktualizowałeś ?, Arcady się już wypowiedział więc by nie przedłużać pokażę jedynie kilka fotek.To Stanowisko ogniowe 901". Jest po prawej stronie od ogólnodostepnej dróżki do plaży, jakieś 15-20 m za pierwszym płotem. O tej porze roku jest już zapewne całkowicie zarośnięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Stanowisko ogniowe 902" w sezonie wykorzystywane przez właścicieli widocznych w tle budek gastronomicznych na magazyn. Schody prowadzące z gruntu" do działobitni to ich robota by turyści sobie pydek nie połamali :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Stanowisko 903", po lewej stronie od drogi na plażę. Teraz, podobnie jak SO 901" jest już zapewne zarośnięte i mało widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 SO 904" czyli to pokryte plastykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Resztki B-13 na stanowisku 904". Zachowało sie jedynie przez tragiczny przypadek. Ekipa, która na zlecenie Marynarki Woj. zajmowała się cięciem armat podczas powrotu do Gdyni po zakończonym dniu pracu miała wypadek samochodowy - wszyscy zginęli !!Tragiczne ale dzieki temu, - nie, lepiej nie bedę kończył tego zdania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Wnętrze komory przedsionka komory amunicyjnej jednego ze stanowisk. Faktycznie obiekty na Rozewiu są najlepiej zachowane z ogólnodostepnych baterii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 A to moje małe odkrycie ;-)Oryginalna niemiecka kopuła dalmierza na obiekcie 907" czyli Głównym Punkcie Kierowania Ogniem. Została zdjęta ze schronu jednego z Flak-ów w rejonie Gdyni.Niestety, obiekt ten jest głęboko na terenie wojskowym i normalnie nie można go oglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 A to już polska kopia czyli kopuła dalmierza na zapasowym punkcie kierowania ogniem, obiekcie 908". Jak na razie - byłem tam 2 maja b.r. - trzyma się dobrze i oby tak zostało :-)))PozdrawiamAlkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Dobrze, że kopuła dalmierza jest na terenie wojskowym, inaczej by ją ukradli. Dalmierza na stogach to już raczej nie ma (o ile dobrze słyszałem). Ponoć też był 2 wojenny, pamiętam jeszcze jak się kręcił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Mietek, słusznie prawisz, po dalmierzu na baterii w Stogach to już nawet smród nie pozostał :-) Zresztą po wczesnowiosennej akcji złomiarzy to pozostało tam już bardzo mało metalu. Nawet schody na wieżę kierowania ogniem zaiwanili :-((Piszesz że pamietasz jak ten dalmierz się krecił. A może przez przypadek masz zdjęcia tej kopuły albo znasz kogoś kto może czymś takim dysponować ?? Interesują mnie także stare fotki innych obiektów fortecznych na Stogach.Alkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Niestety fotek nie mam. Wtedy jeszcze były resztki wyposażenia w bunkrach. Stalowe zamknięcia okien wieży (to chyba ta dowodzenia). Teraz to aż szkoda mi tam iść, wolę pozostawić w pamięci obraz z przed lat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcady Napisano 17 Lipiec 2004 Share Napisano 17 Lipiec 2004 Szkoda, że tak mało już tego zostało: kopuły ostały się już tylko w Międzyzdrojach (1), Rozewiu właśnie (2) i Helu - 3.BAS (2), 13.BAS (1). Z tego 3 pochodzenia niemieckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 20 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2004 Sorki że dopiero teraz, ale wielkie dzięki za info!Będę sobie pomału trawił w miarę dostępu do kompa, to ciekawy temat, szkoda że pewnie to wszystko wkrótce poznika.Czy miejscowe władze lub jacyś zapaleńcy widzą szansę na lekkie ucywilizowanie" (ochronienie) tematu?Podobno OO Jastarnia wygląda już troszkę lepiej i może jest bezpieczniejszy? Od Sami Wiecie Kogo?pzdr,slw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 20 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2004 A ta kopuła na 907!Sam smak!pzdr,slw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 Witam,Faktycznie wkrótce ogólnodostepne obiekty po 34. BAS na Rozewiu mogą zniknąć, ten teren został ostatnio wystawiony do sprzedaży przez Agencję Mienia Wojskowego. W ichniejszej gazecie „Przetargi” było już chyba ogłoszenie.Tak więc wszystko będzie zależało od nowego właściciela. Jednak znając życie może to wesoło nie wyglądać :-((A obiekty za płotem ? Hmm, raczej przez najbliższe dziesięciolecia nadal będą niedostępne. W miarę rozformowywania helskiej flotylli znajdzie tam nową siedzibę część jednostek wycofywanych z półwyspu. Przeprowadzkę na Rozewie, w miejsce byłego dywizjonu rakietowego OPK, rozpoczął już ponoć batalion saperów M.Woj. z Boru.Pzdr,Alkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 Właśnie wróciłem ze strony AMW, Rozewie jest do kupienia :http://www.amw.com.pl/estate_product_info.php?cEstatePath=20&estate_products_id=89Czy ktoś dysponuje nadmiarem gotówki ;-)Gdybym miał wujka szejka albo wygrał kumulację w totka to sam bym kupił. Nie ma jak prywatna bateria nadbrzeżna !Alkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gunship! Napisano 20 Lipiec 2004 Share Napisano 20 Lipiec 2004 Teren na Rozewiu wystawiony do sprzedarzy to byłe lądowisko dla śmigłowców. To tam było lądowisko?? Co, jak, gdzie, kiedy itp itd ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fjk Napisano 27 Lipiec 2004 Share Napisano 27 Lipiec 2004 Czy ktos dysponuje jakas mapa z zaznaczeniem obiektow ?Jaka ksiazke na ten temat byscie polecili ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gunship! Napisano 27 Lipiec 2004 Share Napisano 27 Lipiec 2004 http://www.arch-mil.prv.pl/Zacznij od tej strony. Jest genialna. Skontaktuj się z autorem to może ci coś podpowie na ten temat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobo26 Napisano 1 Sierpień 2004 Share Napisano 1 Sierpień 2004 witammoze to nie ten temat (ale nie bede rozpoczynac nowego) - chodzi mi o baterie na Helu.po artykule z odkrywcy pt helskie działa nawarony" mam pytanie - jedno: czy ktoś cos wie na ten temat ??pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.