Gość Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Ech!...szkoda słow na Ciebie. A inni i tak wiedzą kto ma rację.Pozatym faktycznie napisz w paru punktach o co Ci chodzi bo ja juz też sie gubię.Pozdro normalnych i normalnych inaczejallegrowicz@yahoo.com ------inny adres, IP na razie to samo.
1AIR1 Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 Witam serdecznie K.Abt.O co chodzi?Czas najwyższy sokończyć z tymi którzy nie chcą się IDENTYFIKOWAĆ! boją się czegoś ?....Ja też jestem za tym by dojść prawdy!I tak jak w poprzednich postach stwierdzam że....wszystkie polskojęzyczne publikacje mówią o tym że Totenkopf" miał za znak" identyfikacyjny , logo"...itd.. rupią główkę",to ten pewien gość" - bo jest to gość - biorąc pod uwagę że się nie ujawnia,twierdzi że nie!No to słuchaj...ani nie chce się UJAWNIĆ ani nie chce podać skąd ma takie informacje...No to po co ciągnąć temat który bez przerwy skupia się na tym - TY MASZ RACJĘ A JA NIE MAM!Pozdraweiam Cię K.Abt.
Gość Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Niczego się nie boję ale nie czuje potrzeby ujawniania sie bo tak chce pewien autochton". Dywizja Totenkopf miała taki symbol ale na pojazdach i patkach, ale nie na hełmach jako kalka. Niektórzy mylą trupie główki np. z Heimwehr-Danzig z kalkami Totenkopfu które są fantazją. Zrozum to wreszcie.
1AIR1 Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 Ooooo ...widzę że częściowo wiedza przemówiła.....nadawaj.....
jacenty2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Ale nerwowi są ci od niemczyzny spod znaku połamanego krzyżyka. To chyba wpływ totenkopfów?
Gość Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Ooo...widzę że moja wiedza wreszcie dotarła.Co miałem to nadałem. Przeczytaj cały wątek jeszcze raz i bez emocji. Za którymś razem zrozumiesz całkiem co mówiłem ja i ten człowiek z caffe allegro.
1AIR1 Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 Ręcę mnie opadają .... teraz rozumiecie dlaczego facet nie chciał sie zidentyfikować?Po tych stwierdzeniach mnie uwłaczjących - z jego odzywkami powinienem pojechac na jego adres i mu w..........Niech myśli że wyszedł na swoje.........Czas pokaże..
1AIR1 Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 Synku przepraszałem cię chyba trzy razy...ty Mnie ani razu.....
K.Abt. Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Też witam serdecznie 1AIR1!!!! Wydaje mi się jednak, że ten anonimowy nieuk Allegrowicz nie kwestionuje tego, że 3. DPanc. używała symbolu czachy. Zakwestionował tylko użycie tego symbolu na hełmach. Szczerze mówiąc ja też nie dostrzegłem nigdy (poza tym hełmem na Allegro) takiej kalkomanii. Niewykluczone, że Totenkopf używał hełmów z takim zestawem tarczek przy jakichś co ważniejszych egzekucjach lub odświętnie - przy pacyfikacjach. Nie wiem. (tak jak wspomniałem - liczyłem na to, że się dowiem)A jaką polskojęzyczną literaturę byś polecił na ten temat? (Bo wspominałeś o niej).Pozdrawiam 1AIR1!!!
Gość Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Nie za bardzo wiem za co miałbym przepraszać, ale jak chcesz to przepraszam.Nie wiem też która odzywka była uwłaczająca. to Ty zaatakowałeś ludzi z caffe allegro.Nie kwestionowałem i nikt na caffe nie kwestionował użycia czachy" przez 3 dywizję. Wypowiedzi te dotyczyły tylko kalek na hełmach. Próbuje Ci to wytłumaczyc od samego początku i wobec braku rezultatów sie troche zirytowałem. Wypraszam też sobie nazywanie mnie nieukiem! bo to juz jest obraźliwe! Powinienem pojechac na jego adres i mu w....." ---dobre! naprawdę dobre. Ale niezbyt było by to mądre!
1AIR1 Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 WitamWszystko na temat Waffen SSHełmy tego typu są naprawdę ciężkie do identyfikacji..Prawdą jest napradę to, że pancerniacy oraz grenadierzy pancerni malowali hełmy w kolorach typu Dunkelgelb 1943-jako farba podkładowa,nanosili na to farbę schokoladenbraun RAL 8017 1943 lub signalbraun Ral 8002, i panzer olivgrun 1943..lub inne zastępcze.Co do kalkomani to uważam że wyżej wspomniane numery farb były nanoszone natryskowo na kolor autentyczny feldgrau z zasłonieniem kalek"!W uproszczeniu...hełm wychodził z fabryki feldgrau z kalkami np Totenkopf lub innymi jak kto woli... naniesionymi na oryginał a dopiero potem był upiększony" w kamyflażu- PRZY ZASŁONIENIU KALKOMANII- piszę już dużymi literami aby każdy" wiedziało co chodzi.Tak samo daty rozkazów zaniechania stosowania oznaczeń i kalek...nie wszyscy niemieccy żołnierze się do nich stosowali....żeby ukryć kalki zakładali np.osłonę z materiału z odpowiednim kamuflażem.Pamiętajcie że te s......z SS naprawdę miali po....w głowiei tak łatwo nie rezygnowali z tego z czego mieli dokładny dochód...Tak..tak..dochód...bo byli sowicie opłacani a i sentyment też grał rolę...Pozdrawiam
K.Abt. Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Dięki za ciekawy wykład!!! A co z książkami?Naturalnie przepraszam Allegrowicza za nazwanie go anonimowym nieukiem. W każdym razie to było niechcący. Tak naprawdę chciałem go nazwać aszym kochanym panem Allegrowiczem". Nie wiem dlaczego tak wyszło...
K.Abt. Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Fajnie, że masz tę książkę!!! Faktycznie na stonie sześćdziesiątej trzeciej jest trupia czaszka!!! Ale co z motywami hełmowo-czaszkowymi w literaturze polskojęzycznej?pozdrawiam!!!!!
1AIR1 Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 WitamBędę się starał podać także inne inforacje,zarówno książkowe,jak i prasowe....ale to wymaga czasu.Być może (mam obiecane) trafią także się zdjęcia...Pozdrawiam
Gość Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Nie wiem juz do czego zmierza kolega Air. Zaraz pewnie zacznie twierdzić że Leibstandarte nosiło na hełmach klucz, das Reich swoją enkę" a Wiking pogietąswastykę lub łódź wikingów. HeheTo że te znaki stosowano powszechnie w dywizjach do oznaczania sprzętu jeżdżącego lub dział nie znaczy że firmy im robiły specjalne kalkomanie. Może poza wczesnymi LSSAH.Kalkomanii z trupią główką Totenkopf nie uzywał i tyle. Sprawa jest prosta.pozdroA co do malowania to kolega Air ma rację, ale nie o to chodziło chyba w tym wątku. Tylko o te niesczęsne kalki.
1AIR1 Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 Do allegrowicz-bez komentarza - naucz się czytać i odwal się.
Gość Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 To Ty sie naucz rozumieć co czytasz!Kalki DAK. Tez niezłe! Nie było żadnych fabrycznych kalek DAK! To były zwykłe odręczne bazgroły zołnierzy. Zresztą tepione na ogoł przez dowódców.PozdroI nie odwale sie bo wprowadzasz ludzi w błąd.
Gość Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 To nie Twoje forum! Więc sie tu nie szarogęś!Ciezko Ci zrozumiec że nie masz racji!Pozatym moje posty nie sa obraźliwe a Ty mnie od razu atakujesz.Swoja drogą to co to jest człeń". Coś z człowiekiem?pozdro
1AIR1 Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 Ale piekielnie namolny facet i monopolista na wiedzę ...A robisz człeniu w życiu jakieś błędy....chyba jesteś wszechwiedzący! A w którym roku poznamy ych obcych"?Z UFO? a może będą zieloni?Niezłą frajdę mają CI co czytają ten post.Świstaka też widzisz?Do administratora.Szkoda tematuAlbo ja źle piszę albo ten gostek to ......
1AIR1 Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 Wszystko od jakiegoś" allegrowicza-bez komentarza!
Gość Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Nie wiem kiedy Cie poznamy zielony ludziku!Błedów nie robie na ogół zbyt wiele.Gadasz bzdury i tyle! I nie mozesz znieść że ktoś ma odmienne zdanie niż twoje. Juz było kilku takich ludzi w historii jak Ty: Adolf i Juzio. I źle skończyli.Z Ciebie to dopiero maja polewke.Jeśli ktos mysli ze kolega Air ma racje odnośnie kalkomanii DAk to niech spojrzy na przykład tu:http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=18213&page=1&pp=15Wypowiadaja sie tam ludzie którzy naprawdę coś wiedzą.Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.