Jump to content

Czego chcemy i o co Nam chodzi?

1AIR1

Recommended Posts

Witam
Post będzie długi..także niecierpliwi mogą czytać inne.....

Przejrzałem parę stron internetowych - szczególnie Forum dyskusyjne-różne,nawet między innymi Cafe Allegro........
Piszę to na Forum odkrywcy bo wiem że część osób z Caffe Allegro tu zaglada...
No,.. tutaj to już doszli nawet do tego że praktycznie każdy hełm wystawiany na Allegro to podróba-NAWET TE Z NIEMIEC... Z POWAŻNYCH STRON KOLEKCJONERSKICH! Zastanawiam się , a właściwie jest to chyba stwierdzenie, że powinniśmy naprawdę trochę pofolgować,popatrzeć na innych-tych lepszych,bo niestety od nich sie będziemy uczyć!Nawet z tych złych" stron , będziemy chwytać informacje właśnie od tych , którzy mają w tym doświadczenie....bądź co bądź TAM U NICH ,troszkę starsza jest demokracja i Aukcje....
Odnoszę wrażenie,że to Cafe Allegro to naprawdę jest poziom
porównywalny z poziomem monopolistycznego podejścia do wszelkich tematów! I nie daj Panie Boże abyś miał inny pogląd.Jak jazd" okrzyknął że ten hełm jest BE...( i to na podstawie zdjęć)to niestey nie można pod żadnym pozorem go zalicytować.Kto go kupi to niestety nie jest fachowcem". No i właśnie dzięki takiemu podejściu ostatnio kupiłem niezły fant.
No tak , ale czy to jest normalne?
Utworzyła się grupa znajomych-którzy nawet ignorują pewne rady i informacje,stwierdzając że tylko ONI mają monopol na wiedzę i ich poglądy są jedynie słuszne.
Ostatnio, taki jeden gość stwierdził że nigdy nie było kalkomanii Totenkopf" i to nie są insygnia tej 3 Dpanc SS na hełmach i ta teoria to brednie...taaaaaaaaak obozów koncentracyjnych też nie było...skąd My to znamy!
Sam naprawdę zastanawiam się czy nie wystosować listu otwartego do szkół Podstawowych a szczególnie do Ministerstwa Kultury i Sztuki po to by zweryfikowali program szkolny i naukę Historii..
Pozdrawiam wszystkich..

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply
A i ja powiem ano właśnie...do tej pory POLSKA SŁYNĘŁA z normalnego podejścia do cen.Po co się wygłupiać Panowie.
Nie stosujmy relacji zarobków do cen , a co za tym idzie przestańmy byc konkurencyjni.
I tak jak w całej Polsce szybko i wszędzie i za nie ważne jaką byle wysoką cenę...prawda? Oby tak dalej...
ciekawe czy potem będą chętni do zakupu-wśród Polaków oczywiście...

A tak na marginesie, to tematem głównym tego postu miała być ogromna niewiedza na temat pewnych elementów Historii , Naszych wspaniałych" kolegów którzy mają takie same zainteresowania co MY.
Pozdrawiam

zauważyłem również , że wiedza " wiekszości fachmanów kończy się na początkach XIX wieku . Ale dzięki temu udało mi się wyłowić niezłe fanty .
Zgadzam się całkowicie ze stwierdzeniem , nie ma przymusu kupowania . Zauważcie , że większość irracjonalnie drogich rzeczy nie znajduje nabywców .

Jeśli kolega Air1 myśli że takie kalkomanie były stosowane to gratuluję wiedzy! Ale raczej nie powinien on czerpać tej wiedzy ze strony innego kolegi :łotfora"(sorry).
Kalkomanie te to zwykła bujda! Tak samo jak te kalki z palemkami DAK-u. Jest to zwykły fajans dla naiwniaków!
Jedyne rupie łebki" to Heimwehr-Danzig" i Finowie.
Pozatym większość hełmów w idealnym stanie sprzedawanych na allegro to zwykła lipa! Niby są znajdowane na strychach. A to zwykły kit! Pozatym pokaż nam prosze w którym miejscu ktoś napisał że hełmy z jakiejś niemieckiej strony są do bani!
Uważam że bardzo dobrze jest jak wiele osób sie wypowiada na allegro. Na pewno 90% wypowiadających się tam wie co mówi. Pamietasz pewnie sprawę munduru przerobionego ze szwajcara a wciśniętego jednemu człowiekowi jako oryginał. Wtedy też pare osób zarzekało sie że są pewni oryginalności. A się okazało że ci sceptycy" mieli jednak rację. Tak samo jest w przypadku hełmów na allegro, odznak spadochronowych- niby to osobiście znajdywanych( jak chocby ta ze znakiem RZM) itd.
pozdro

Należałoby chyba przypomnieć adres tej świetnej (i nieznanej) strony: http://www.whatfor.prv.pl/

Ale co mają wspólnego trupie łebki z palemką DAKu? - bo nie rozumiem. Ktoś zrobił kalkomanię z trupią czachą na wierzchołku palmy, czy jak...?

Palemki i trupie łebki to dwie różne bajki. To było takie porównanie. Jeśli nie wiesz o które chodzi to wejdź na taką jedną ciekawą stronkę http://www.whatfor.prv.pl/ i tam, gdzie są pokazane kalkomanie jest i ta palemka i trupi łepek.
A cała sprawa tyczy się tej dyskusji:
http://www.allegro.pl/phorum/read.php?f=270&i=20700&t=20700&v=f
I pierwszej aukcji. Nie wiem tylko o którą niemiecką stronę kolekcjonerską się rozchodzi koledze AIR1. Chyba nie o http://www.germanmilitaria.com bo zbyt niemiecka to ona chyba nie jest.
Pozdrawiam
Allegrowicz

Czy naprawdę tak Ci zależy na tym abym się zalogował? A co to zmieni?
Myślę ze po prostu brak koledze sensownych argumentów.
Z drugiej strony sądzę że to może byc kolejny temat, który zamieni sie w zwykłą pyskówkę. A tego bym raczej nie chciał.
Oczywiście też pozdrawiam
Allegrowicz

Bardzo przyjemny hełm. Artystyczna robota. Te kolory! To wyczucie wojennej grozy poprzez trafny dobór ilustracji na tarczki...!
Może on jest w skali 1:6? Tutaj jest strona z zaopatrzeniem hełmowych plastyków w podobne zestawy tarczek, ale w takiej właśnie skali - http://www.patchesofpride.com/poppages/pop147.html A ktoś już sprzedawał na Allegro szmajsera 1:6... (oczywiście nie uprzedzając ew. nabywcy o rzeczywistych rozmiarach)
No i ze względu na panującą obecnie modę na odświeżanie" Niemców, możnaby otworzyć sklep z komputerowym doborem tarczek (i kolorów) na hełmy. Sukces murowany.

Witam
K.Abt
To nie w tym rzecz...hełmisko jest rzeczywiście spaprane.
Kwestia tyczy tego czy Totenkopf" był identyfikowany jako jednostka posiadająca swoje godło w postaci trupiej główki.
Jak na razie wszystkie polskojęzyczne publikacje dostępne na ten temat tak twierdzą.
No może to błąd, bo te publikacje na temat Waffen SS są dostępne dopiero po 1989 roku i w Polsce na przykład są zaległości w tym temacie.Może Ci którzy mieli lepsze" możliwości po 1945 roku mają inną wiedzę.Wiedzę którą znają a My jej nie mamy.
A co do kalkomanii w skali 1:6 , no to ten kto je produkuje to też opiera się na pewnych przyjętych
teoriach.
W modelarstwie najbardziej szanuje" się wierne odwzorowanie modelu , tak w kolorze jak i w wzorach kalkomanii.
Pozdrawiam

Prawda jest taka,że na Allegro większość niemczyzny to lipa wystawiana z nadzieją na znalezienie jelenia.Myślę, że większości tego towaru nie zobaczy się na żadnej giełdzie staroci bo taki sprzedający na pewno nie chciałby sobie narobić obciachu w towarzystwie chyba że to zwykły handlarz-kanciarz. Dla jasności dodam,że zupełnie nie przeszkadza mi jakiś wystawiany popacykowany hełm jeśli sprzedający doda bez wciskania kitu,że jest to ze względu na ilość użytej szpachli ,farby i kalkomani badziew coś tam udający, a nie autentyk.

Witam
Zauważyłem pewną statystykę"
Jeszcze raz piszę ..nie chodzi o HEŁMY!
Chodzi o oznaczenia!
Jeszcze raz ....pewien gość( niczego Mu nie ujmując) kwestionuje to że Totenkopf" miał oznaczenie rupiej główki".
Ehhhh sam już nie wiem jak to opisać....
Pozdrawiam wszystkich
P.S. Moje wypowiedzi nie miały celu w tym by kogokolwiek obrazić!
Pzdr.

Przeczytaj sobie kolego Air jeszcze raz ten post na caffe allegro. Nikt tam nie mówi ze takiego oznaczenia nie było w tej dywizji. MÓWI WYRAŹNIE ŻE TAKIEJ KALKOMANII NA HEŁMACH NIE BYŁO! Bo nie było! Kalka ta to wytwór czyjejś chorej fantazji!
Pozdrawiam

No chciałeś się doczekać ...to masz!
Synu ,... jak chcesz podejść na temat to zapraszam na tawardy grunt!
W warszawie.. reszta na maila
Jeszcze raz ci pisze nie rozmawiam z ludźmi którzy nie mają odwagi się logować i więcęj nie mnie nie .........

Hehe. Prawda boli.
Ale powiedz mi właściwie o co Ci chodzi. Co chcesz tym swoim postem udowodnić? Że inni się nie znają? To śmieszne i dziecinne!
Pozdro

sdkfz@op.pl to taki mój mail.
Znany publicznie!
Jak ktoś się zaloguje!
Pytam po raz enty....chcesz tu mieszać?
Szczególnie na tym forum?
I dlaczego się nie ujawnisz?
A może wiesz że cześc Kolegów monituruje" to Forum?
Skończ to swoje olaboga!
To ostatnia Moja odpowiedź do ciebie....
I tak złamałem swoje zasady
A na koniec......Pozdrawiam Pana Allegrowicza który się nie loguje!!!!!!!!!!

Co się tak uparłeś na to logowanie? Wolisz rozmawiać z kimś, kto ma podświetlonego Nicka i numerek obok? A pozatym po co Ci mój e-mail? Chcesz publicznie roztrząsac pewne sprawy dotyczące allegro, więc prosze bardzo. Kulturalnie chyba Ci na Twój pierwszy post odpowiedziałem. A ty zaraz chcesz się bić. Toć gorzej sie zachowujesz niż ci allegrowicze których posrednio dotyczy cały ten wątek.
Tak sie składa że nie chcę być publicznie tu znany. Bo i czemu miałbym być? Dużo działam na allegro i jest mi to nie potrzebne. Pozatym Ty też jesteś anonimowy. Wszyscy znaja tylko Twój adres e-mail i nic więcej. W kazdej chwili moge sobie założyc dodatkowe konto i się tu zalogować. Tylko co to zmieni? Przestane byc anonimowy? Hehe....
A pozatym to Ty olabogujesz". Spójrz kto zaczął wątek i olabogowanie" na innych.
I tak Cie pozdrawiam.
Allegrowicz

A kto tu mówił o biciu???
Miej wreszcie przynajmniej trochę odwagi człeniu" (wiesz co to jest człeniu?)
Ujawnij się!!! ...boisz się ....a poco ktoś ma znać IP twojego komputera...no nie??
I to jest wasze podejście do tematów Historycznych,odkryć itd....W cieniu gadać głupoty , uznawać się za znawców i DYKTOWAĆ CENY!
P.S. To jest prośba do Administarotora - BOCIANA ..szanowny Kolego usuń tan post....
Nie piszę już więcej komentarzy na ten temat.
Pozdrawiam
I jak zawsze przepraszam TYCH! których mogłem uraźić!

Myślałem że chcesz sie bić. tak to zrozumiałem. Jak nie to nie ;)
Ujawniłem sie. Jestem allegrowicz. I to powinno wystarczyć. Nie czuje potrzeby aby ktokolwiek znał moje dane z allegro. Jestem raczej poważnym sprzedawcą i tyle.
Moje IP i tak nic nikomu by nie dało bo za każdym razem mam inne.
Twoje kolego podejście do róznych tematów też jest fajne. Jak ktoś ma inne zdanie to: Bocian skasuj go!" Jeszcze bardziej dziecinne! A co ja kogos obraziłem? Powiedziałem coś złego, brzydkiego itp.? Powiedziałem Ci tylko że w paru kwestiach nie masz racji. Masz tylko racje w jednym: ta próba dyktowania cen to kompletna głupota. Ale chyba osoba pisząca o tym nie mówiła poważnie. Bo i sam pomysł byłby niewykonalny.
Mi też już sie nie chce tłumaczyć Ci czegokolwiek. To jak rzucanie grochem o scianę. I tak nie zrozumiesz... Szkoda!
Pozdrawiam.
allegrowicz@wp.pl ----adres nie prawdziwy

Naprawdę jestś nie eformowalny" Twój MONOPOL na więdzę
jest powszechną chorobą w Rzeczpospolitej.
Mam nadzieję że WSZYSCY WIDZĄ KTO? jest w tym przypadku prowokatorem!
Synku ..... jeszcze raz (po raz ostani sdkfz@op.pl)
Bocian....a potem ciemność......
Pozdrawiam Administratora i Wszystkich Forumowiczów na Forum Odkrywcy!

Eeeee... A myślałem, że się czegoś dowiem o kalkomaniach. Że np. (oprócz czachy i Totenkopfu) jeszcze Leibstandarte pakowało swoje logo - ten kluczyk na hełmy, a 2. panc. te eN-eNy-floreny...

Nie można też kasować wątku za każdym razem jak się on komuś nie spodoba - nawet jego autorowi. To trochę nie fair w stosunku do innych, którzy mieli ochotę tracić w nim czas.

Panowie! Przestańcie się poszturchiwać i zróbmy może małe undo: Jeszcze raz - to właściwie (1AIR1) czego chcemy i o co nam chodzi?
Krótko i węzłowato; w trzech, góra czterech punktach.

Nie jestem reformowalny. zresztą nie wiem na czym by to reformowanie miało polegac. Na przyznaniu Ci racji co do totenkopfów tego rodzaju na hełmach? jesteś po prostu w błędzie i tyle!
Wierzę, że wszyscy widzą czyj wątek jest prowokacyjny.
Nie mów do mnie synku, bo może się okazać że gdy ja byłem na świecie to Ty jeszcze ojcu z jajka na jajko skakałeś.
I nie przyzywaj imienia Pana Bociana na daremno. Facet ma swój rozum i chyba najlepiej wie czyj durny wątek powinien usunąć albo nie ;)
Pozdro

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information