Skocz do zawartości
  • 0

Stara mapa

Monti

Pytanie

Witam
Za piecem w starym dworku znalazłem mapę z 1949 roku.
Jest to polska mapa ćwiczebna Nr1 arkusz D Sztab Generalny",unacześniono w 1937r.I napisane jest ,że to przedruk z mapy radzieckiej z 1938 roku.
Ale najciekawsze jest to,że po drugiej stronie widnieje
mapa niemiecka(jej część)z 1943 roku w skali 1:50 000 ,terenu Węgier(do całości brakuje mi kawałków z Rumunią,Słowacją i Gouvernement - Gubernia???).
Czy spotkaliście się już z takimi mapami,gdzie Polacy drukowali na starej mapie(zdobycznej?) po drugiej stronie swoją mapę?
Nie mam aparatu,a skanerem zrobiłem tylko ten kawałek:
http://monterro.webpark.pl/mapa02.jpg
pozdr
Monti

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

JAK WIESZ MAPY KLEI SIE STREFAMI PRAWDOPODOBNIE DLATEGO BRAKUJE DALSZEJ CZĘŚCI NADRUK NA MAPY NIEMIECKIE JEST WYNIKIEM OSZCZĘDNOŚCI I BRAKU MATERIAŁU NA NOWE. PODOBNIE ROBILI NIEMCY , CZESTO MOŻNA SPOTKAC GUZZIKI Z OD MUNDURÓW Z GAPĄ A POD SPODEM ORŁA W KORONIE

Witam
Za piecem w starym dworku znalazłem mapę z 1949 roku.
Jest to polska mapa ćwiczebna Nr1 arkusz D Sztab Generalny",unacześniono w 1937r.I napisane jest ,że to przedruk z mapy radzieckiej z 1938 roku.
Ale najciekawsze jest to,że po drugiej stronie widnieje
mapa niemiecka(jej część)z 1943 roku w skali 1:50 000 ,terenu Węgier(do całości brakuje mi kawałków z Rumunią,Słowacją i Gouvernement - Gubernia???).
Czy spotkaliście się już z takimi mapami,gdzie Polacy drukowali na starej mapie(zdobycznej?) po drugiej stronie swoją mapę?
Nie mam aparatu,a skanerem zrobiłem tylko ten kawałek:
http://monterro.webpark.pl/mapa02.jpg
pozdr
Monti

W pierwszych latach po wojnie przemysł papierniczy nam leżał i b. często się zdarzało, że drukowano na niem. dokumentach. (Niedawno widziałem coś powojennego nadrukowane na jakiś b. smakowity kwitek Luftwaffe). Za to sam jestem ciekawy co decydowało, że mapy drukowano na mapach - a nie np. na czymś innym o podobnym formacie.

Mam kilka dwustronnych map, ale to są niemieckie sztabówki 1/25 tys. nadrukowane na rosyjskie - powiększone niemiłosiernie do skali - frgm. jednowiorstówek. Tyle, że było to celowe działanie - obie strony dotyczą tego samego rejonu i - jak rozumiem - w ten sposób rozwiązywano problem jego dwujęzyczności".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie