Skocz do zawartości
  • 0

Ciężki sprzęt, jaki?

maciej800

Pytanie

Witam
Na dzisiejszym spacerze po pobliskich złomach na kielecczyźnie natrafiliśmy na takie oto części. W związku z tym mam pytanie od jakiego sprzętu mogą pochodzić. Średnica wylotu lufy w przybliżeniu wynosi 105 mm.
Pozdr Maciek

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
A może ta płyta pochodzi od ruskiego SU 100, jeśli jest z tego samego źródła co lufa, wtedy zgadzał by się kaliber. W sumie troche przypomina kształtem blachę w tylnej części po bokach. Nie wiecie jaką miało grubość pancerza SU 100?

Fakt jest faktem że było to coś ciekawego i szkoda mi tego. Robotnicy natrafili na ten pojazd robiąc wykopy pod jakiś dom na wsi, niestety pocięli i oddali na złom. Było to w miare kompletne, do huty poszło już kilka ton blach od tego czegoś
pozdrowienia

Witam
Na dzisiejszym spacerze po pobliskich złomach na kielecczyźnie natrafiliśmy na takie oto części. W związku z tym mam pytanie od jakiego sprzętu mogą pochodzić. Średnica wylotu lufy w przybliżeniu wynosi 105 mm.
Pozdr Maciek

Podaję wymiary:
Szerokość ok. 58 cm
Długość boku tego pod kątem 73 cm
Długość całości - krótsza 170 cm
Dłuższa 223 cm
Grubość pancerza 5 cm
Wszystkie wymiary mogą być nie do końca dokładne, były robione metrem krawieckim :)
Jak ktoś jest to mogę przesłac więcej zdjęć i w wyższej rozdzielczości na maila, nie chcę zaśmiecać forum.
pozdrawiam
Maciek
stalim@klub.chip.pl

Czy sądzicie że ta płyta może pochodzić od Jagdpanzera IV? Załączam fotke na której widać wyrażne podobieństwo. Czy ktoś ma może fotkę ilustrującą jakieś detale tego fragmentu pancerza. Proszę zwróćcie uwagę na uchwyty widoczne na zdj 3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie