Skocz do zawartości

wasze kolekcje łusek oraz pocisków!!

ZnaChoR

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 497
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam.
Proszę o pomoc.Nakierujcie mnie proszę na jakieś materiały,strony lub inne źródła,które dadzą mi wiedzę na temat malowania pocisków artyleryjskich z czasów II WŚ.Chodzi mi zarówno o niemieckie,rosyjskie jak i polskie pociski i łuski.Z góry wielkie dzięki.Pozdrawiam.
Napisano
1-cwiczebny naboj od polskiego mausera ( 7,92 x 57mm )
2-mosin pierwszo wojenny produkcja chyba amerykanska(7,62 x 54)
3-austro-wegierski pierwszo wojenny mannlicher (8x50)
4-carski pierwszo wojenny mosin (7,62 x 54)
5- polski mauser(7,92x57mm)
6-niemiecki mauser(7,92x57mm)

pozdrawiam ryba
Napisano
Oj chcialem zrobic male zamieszanie na forum :)
ale widze ze nikt wiecej nie wyskoczyl z POLSKIMI rewelacjami :)
obydwa to prototypy do UR'a 10mm i 7,92mm
do calego zestawu brakuje 13mm ale raczej go nie dorwe, z prostej przyczyny, jest tylko jeden znany na calym swiecie :)
ale jak by ktos go mial to moze niech wstawi fotke :)
Napisano
tadek nigdy nie mów igdy". Jest takie miejsce w Polsce gdzie może jeszcze z piasku wyskoczyc ta 13-tka.

Super kolekcja, gratuluje. Jest dużo warta.

pzdr AK77
Napisano

Co do piasku to raczej juz nic z niego nie wyjdzie, no chyba ze o innym piasku mowimy :)
A o wartosci tez wole sie nie wypowiadac :) takie fanty sie po prostu nie trafiaja tu nie chodzi o cene :)
zeby bardziej zakrecic zbierajacych Polske fotka 47mm do armatki wsparcia piechoty

• 3 months later...
Napisano
Czas więc odswieżyć wątek, ale z troche innej strony.
Otóż czy posiadacze największych kolekcji, jak Jaro5 lub bjar_1, mogliby się podzielić sposobem przechowywania swoich łusek?
Czy macie duże domy, a w nich pokoje przeznaczone tylko do tego :) ? Już przy kilkudziesięciu łuskach i rosnącej kolekcji zaczynąją się problemy z zarządzaniem" nimi, więc to wygląda u Was ?
Pozdrawiam!
Napisano
Oczywiście połknąłem jak" w więc JAK to wygląda u Was"...
W ogóle to czy był już tutaj poruszany temat edycji istniejących postów?
Myślę, że ułatwiłoby to życie ludzi, których obchodzi to, co piszą, a do tego pozoliłoby to uniknąć niepotrzebnych postów - jak np. ten :)
Na pewnym konkurencyjnym forum taka opcja istnieje i chyba nikt nie narzeka ;)
Napisano
Tak patrze po niektorych kolekcjach to naprawde odwazni sa co niektorzy. I oby tak dalej, byleby sie nie dac zlapac i wkopac:)
Pozdrawiam Panowie i Panie, krasnal
Napisano
Kamdrum - moje łuski przechowuję albo w pudełkach tekturowych, albo palstikowych (przezroczyste, na żywność). Oczywiście wszystko podzielone wg. typów amunicji czy państw.
Polskie łuski mam wyeksponowane w gablotce, a trochę siedzi w oryginalnych łódkach, taśmach czy ładownikach.
  • 2 months later...
Napisano

Witam proszę o identyfikację naboju trzeci od lewej. Od lewej w kolejności:
1. Mauser data 08
2. Mauser 13
3. ?" 09 CRB (Belgia?)
4. Mosin 05
5. Mosin 14
6. Manlicher 08

Napisano

no i mauserki platerynowane miedzią. 2 naboje mają jeszcze całe zielone spłonki. pociski i łudka niestety dołożone bo pociski zmarnowałem jak wyjmowałem z łusek zeby proch wysypać,a w łudce poszła blaszka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie