pol Napisano 29 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2004 Witam , mam problem , niedawno na kostrzyniu wykopałem , mały zrzut łusek , po nabojach cwiczebnych , stan nawet , nawet , bo zrobione z mosiadzu , i tu moje pytanie , jak je wyczyścić , no bo przeciż nie bede kazdej wkrecał na wiertarke i szczotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 29 Czerwiec 2004 Share Napisano 29 Czerwiec 2004 5 kg mosiądzu to niezła kasa na skupie :)A może poczyścić tylko te z najciekawszymi biciami, a resztę zostawić np. na wymianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanshin Napisano 29 Czerwiec 2004 Share Napisano 29 Czerwiec 2004 jak chcesz je ładnie wyczyścić to chyba jedynie na wiertarkę.Ja osobiście cyszczę luski wodnym papierem ściernym najlepiej 800 lub 1000 grubości ziarenek.Tak więc chyba tylko wiertarka zostaje.Cierpliwie wyczyscisz a nagrodą będą cieszące oko ładne łuseczki:)pzdrSanshin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 2 Lipiec 2004 Share Napisano 2 Lipiec 2004 Ja stosuje z powodzeniem kwasek cytrynowy. Tylko trzeba uwazac zeby nie za długo trzymac , bo zrobją sie pomarańczowe.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZnaChoR Napisano 2 Lipiec 2004 Share Napisano 2 Lipiec 2004 a dla mnie wystarczy mycie pod wodą zwykłą myjką metalową!!warto sprubować mówie wam, tylko myjka musi być miękka, ponieważ także się trafiają twarde!!gratuluje zdobyczy, och jak ja bym chciał natrafić na 5 kg łusek messingowych :)pzdr.ZnaChoR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 Mozesz to wszystko wrzucić do zamykanego naczynia, nalać wody wsypać piasku i trocin i potrzasac przez jakis czas. Łuski trąc o piasek , trociny i o siebie oczysczą sie. Nie bedzie to stan jak z wiertarki, ale jak by były jakieś ciekawe to można je juz przepolerować dokładnie.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 Wczoraj moczyłem w wodorotlenku sodu (nie wiem czy nie pomyliłem nazwy) metalowe graty okręcone drutem alu i dołożyłem do tego łuske od Mannlichera (też okręconą drutem) łuska była stosunkowo ładna nie zeżarta, okazało się że po wyjęciu , opłukaniu w wodzie wystarczyło ją przetrzeć starą flanelową koszulą i zrobiła się ładna, czyściutka.Muszę jeszcze to wyprubować na zeżartych łuskach. Sposób prosty, łatwy, nie wymagający wysiłku, efekt super :)))Romel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 ps zalecałbym ostrożność z wartościowszymi łuskami , bo ten sposób sprawdziłem tylko na jednej, więc najpierw lepiej poeksperymentować na jakiś tt-kach, mauserach itp.Romel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 Romel - to mauserowskie sa mało wartościowe?! :) W język się ugryź! ;)pozdro!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 bjar - mam takie małserowskie ktore są ciekawe i wartościowe, ale są też i takie co w jednym dołku leżało ich kilka kilogramów identycznych i w dodatku często się trafiają ( pk-32-DZ-67 ).Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 5 Lipiec 2004 Share Napisano 5 Lipiec 2004 sorki za błędy w tekście, teraz zobaczyłem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 8 Lipiec 2004 Share Napisano 8 Lipiec 2004 hmmm ... namoczyłem dłużej ( 3 dni )i kiepski wyszedł efekt tego eksperymentu.Romel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Lipiec 2004 Share Napisano 10 Lipiec 2004 POL, skontaktuj sie ze mnąprzez maila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.