wiciu_r Napisano 26 Czerwiec 2004 Autor Napisano 26 Czerwiec 2004 Na jakiej obecnie wysokości należałoby teraz szukać pocisków wstrzelonych w pnie sosny w styczniu 1945 r.Obecnie las ma około 80 lat a przypuszczalna wysokość trafień w pnie to około 130 cm.
Gość Napisano 27 Czerwiec 2004 Napisano 27 Czerwiec 2004 WitamNa jakiej wysokoscisa odlamki? Na tej samej tj ok. 1,3 - 1,5 m.Po prostu max. przyrost na wysokosc odbywa sie w wierzcholkowej czesci strzaly. Przy ziemi jest minimalny.z drugiej strony las obecnie 80 letni mial w roku 45 20 lat. W przypadku sosny grubosc pnia w piersnicy (1,3m) w tym wieku w zaleznosci od siedliska od kilku do kilkunastu cm. Z ciekawosci co w niego rafilo"?
wiciu_r Napisano 27 Czerwiec 2004 Autor Napisano 27 Czerwiec 2004 Wzdłuż leśnej drogi jeńcy niemieccy wykopali sobie grób, a następnie zostali rozstrzelani przez sowieckiego okupanta. Lokalizację znam z dokładnością do 40-50 m.Broń Boże nie zamierzam tam kopać, chodzi tylko o potwierdzenie rozstrzelania 250 jeńców. Walk w okolicy nie było więc innych śladów nie powinno być. Ekshumacji w tym rejonie też nie przeprowadzano.Pozdrawiam
piter476 Napisano 27 Czerwiec 2004 Napisano 27 Czerwiec 2004 Witaj! Wiciu_r uchyl rąbka tajemnicy oczywiście jeśli możesz.Pozdrawiam - Piotr (PP)
Peter Napisano 27 Czerwiec 2004 Napisano 27 Czerwiec 2004 Wiciu, jest jeszcze inna metoda wykrywania zbiorowych mogił, kryminalistyczna. Jeżeli intencje masz uczciwe, mogę pomóc.
Gość Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 >Wzdłuż leśnej drogi jeńcy niemieccy wykopali sobie grób, >a następnie zostali rozstrzelani przez sowieckiego >okupanta. Lokalizację znam z dokładnością do 40-50 m. sowieckiego okupanta - ciekawe a co ci sowieci tak okupowali podczas tych rostrzeliwań? I pewnie potem wypędzali tych biednych niewiennych niemców, ktorzy niesli pomoc swoim sasiadom chroniąc ich od czerwonej bandy. Daj soie spokuj z tymi okreslieniami rodem z p...ych pruskich stowarzyszeń.Jarek
Gość Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 Errata:jest - spokuj miało być - spokójJarek
yupiter Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 Coś mi się widzi, iż imć JarekK się czepia.Podobno Bocian zablokował wpisywanie postów osobom niezalogowanym?Moim skromnym zdaniem określenie sowiecki okupant" nie jest broń Boże określeniem nie adekwatnym do ich zasług - w szczególności patrząc na to z punktu widzenia ich paredziesięcioletniej okupacji" naszego kraju po zakończeniu wojny. Celowo napisałem okupacji w cudzysłowiu, aby szanowny JarekK nie przyczepił się też do tego.A stwierdzenie faktu, że niemieccy jeńcy kopali dziury pod lufami sowieckiego okupanta nie uważam za przejaw jakiejkolwiek sympatii do Niemców, ale raczej za przejaw obrzydzenia do Sowietów.I tak ma być!A szanownego JarkaK proszę o niemieszanie na forum, bo tego typu postów szukających dziurę w całym, a nie wnoszących merytorycznie nic nowego, jest coraz więcej - że aż się odechciewa cokolwiek powiedzieć, aby nie zostać od razu pomieszanym z błotem i zaszufladkowanym.YP
jaca2003 Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 nie wiem czy dobrze kojażę ale czy pare lat wcześniej tak po 22 czerwca 1941 ci biedni niemcy nie rozstrzeliwali sowieckich okupantów?Czy obozy koncentracyjne to tylko miy?
Gość Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 Kolego yupiter:>Podobno Bocian zablokował wpisywanie postów osobom niezalogowanym? . tak samo jak kolega podałem swojego nick’a oraz adres poczty – więc czym różnią się nasze posty? Koledze chyba brakuje cenzury>A szanownego JarkaK proszę o nie mieszanie na forum, bo tego typu postów szukających dziurę w całym, a nie wnoszących merytorycznie nic nowego, jest coraz więcej (...). Widzę, że kolega ma monopol na określanie kierunku dyskusji – czasy jedynej słusznej itd. już się skończyły.>Moim skromnym zdaniem określenie sowiecki okupant" nie jest broń Boże określeniem nie adekwatnym do ich zasług - w szczególności patrząc na to z punktu widzenia ich paredziesięcioletniej okupacji" naszego kraju po zakończeniu wojny. Celowo napisałem okupacji w cudzysłowiu, aby szanowny JarekK nie przyczepił się też do tego. W poście, którego wg. Kolegi się czepiam nie ma ani słowa o Polsce. Sowieci owszem byli okupantami w naszym kraju jak również w wielu innych, ale co to ma wspólnego z Niemcami, których rozstrzelali?> A stwierdzenie faktu, że niemieccy jeńcy kopali dziury pod lufami sowieckiego okupanta nie uważam za przejaw jakiejkolwiek sympatii do Niemców, ale raczej za przejaw obrzydzenia do SowietówKolega czuje też obrzydzenie do innych nacji? Może np. Żydów, Niemców, Arabów? Takich stwierdzeń po prostu komentować nie będę.Jarek
MAZUR Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 Tak jak kolega wcześniej napisał sosny rosną od czubka tak więc wysokość na jakiej powinny znajdować się kule zmieni się niewiele. Lecz jest małe ale, drzewo rośnie na grubość i po tylu latach bardzo trudno będzie znaleźć nawet mało dokładne miejsca trafień, a wiekszośc kul pewnie nawet nie powbijała się w drzewo tylko poszła w niebo :)PozdroofkaMAZUR
kopijnik Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 WitamPozostają łuski.Namierzenie miejsca, i centryczne poszukiwania.
piter476 Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 Witam! Do JarkaK! To dlaczego się nie zalogujesz, czego się wstydzisz? Zarzucasz Yupiterowi,że tękskni za cenzurą, a mnie się wydaje, że to Ty zachowujesz się jak tajniak, wsza, która lubi zamieszać. Tu każdy występuje z odkrytą przyłbicą, większość wie kto kryje się za danym nickiem. Dlaczego nie zalogujesz się jak każdy, masz coś do ukrycia?... a wracając do tematu ani jedni ani drudzy nie są bez winy. Hitlerowcy, sowieci, alianci i itp. itd. mordowali jeńców. Nasze kochane tajne służby też mordowały. Tak jest, było i będzie...witamy w realnym świecie. Nieważne czy TO" będzie nazywało się SS, NKWD, CIA, SB, KGB czy jakaś inna agencja rządowa to każda z tych firm będzie aparatem ucisku, czy to w państwie totalitarnym czy demokratycznym, nie ma reguły. Reguły określa polityka, a to najstarsza k...wa na świecie.Można by o tym dyskutować w nieskończoność, ale to bez sensu. Jaca2003 i Indian Chief mają rację, ale Ty już mnie w....łeś.Pozdrawiam - Piotr (PP)
jaca2003 Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 dzięki mój szanowny Przedmówco.Zachowajmy dystans bo inaczej histori nie da się ocenić i zrozumieć. A tak na marginesie: Ostatnia ANGORA Artykół na stronie 66 na samym dole.TAJEMICA ZBIOROWEGO GROBU. Przedruk i tłumaczenie z Ultrech Nieuwsbland z 22,06,2004.Podtytuł Czy Holendrzy mordowali polaków w maju 1940 Proponuję poczytacz na strony angory jak się wchodzi to o tym artykule nie ma śladu.polecampozdrawiam
jaca2003 Napisano 28 Czerwiec 2004 Napisano 28 Czerwiec 2004 ja tez wolę piwko ale swoją drogą przecież gdy już jesteśmy w tej uni to byśmy funflaków którym właziliśmy tyle lat w d... byśmy nie draznili. Swoja drogą to holendrzy synęli z tego że kolaborowali okrutnie. Więc może coś w tym jest?
Gość Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 do piter476Witam! >Do JarkaK! To dlaczego się nie zalogujesz, czego się >wstydzisz? Zarzucasz Yupiterowi,że tękskni za cenzurą, a >mnie się wydaje, że to Ty zachowujesz się jak tajniak, >wsza, która lubi zamieszać. Tu każdy występuje z odkrytą >przyłbicą, większość wie kto kryje się za danym nickiem. >Dlaczego nie zalogujesz się jak każdy, masz coś do >ukrycia?... Zawsze pisze jako JarekK i podaje adres poczty więc co zmieni logowanie? A w przeciwieństwie do Ciebie (zalogowanego) nie nazywam nikogo wszą.>a wracając do tematu ani jedni ani drudzy nie są bez >winy. Hitlerowcy, sowieci, alianci i itp. itd. mordowali >jeńców. Nasze kochane tajne służby też mordowały. Tak >jest, było i będzie...witamy w realnym świecie. Nieważne >czy TO" będzie nazywało się SS, NKWD, CIA, SB, KGB czy >jakaś inna agencja rządowa to każda z tych firm będzie >aparatem ucisku, czy to w państwie totalitarnym czy >demokratycznym, nie ma reguły. Reguły określa polityka, a >to najstarsza k...wa na świecie. >Można by o tym dyskutować w nieskończoność, ale to bez >sensu. Jaca2003 i Indian Chief mają rację, ale Ty już >mnie w....łeś.A może przeczytasz z uwagą to co napisałem? Teraz prostrza wersja specjalnie dla Ciebie:Temat II WŚ nadal budzi wiele emocji - pamietajmu, że żyją jeszcze ludzie, którym rycerski Wehrmacht lub wyzwolicelska Armia Czerwona wymordowały całe rodziny. Zachowajmy więc obiektywizm w naszych wypowiedziach bo co jak co, ale my Polacy dostaliśmy po dupie od obu stron!!! (pamietając przy okazji kto to wszystko rozpoczął). W związku z tym uważam, że mam prawo mieć zastrzeżenia do postu, w którym jedna strona przedstawiona jest jako biedna ofiara potwora. Tym bardziej, że w niektórych krajach to my Polacy zaczynamy byc przedstawiani jako ten potwor znęcający sie nad bogu dycha winnymi ludzmi (zwiazki pruskie, wypędzonych itp). Kto inny jak nie my odkrywcy wykopując szczątki żołnierza jednej lub drugiej strony mamy lekcje obiektywizmu? Piszesz, że lubie zamieszac a może prościej by było żeby autor postu napisał np. (...) jeńcy niemieccy wykopali sobie grób, a następnie zostali rozstrzelani przez Rosjan" to też jest Twój ealny świat" a nie budzi żadnych emocji i jest OBIEKTYWNYJarek
yupiter Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Do JarekK.Nakręcasz kolego temat i potem sam go rozwijasz i ustalasz zakończenie. Usiądż sobie wygodnie w fotelu i przeczytaj ze spokojem tytuł postu wiodącego, a potem tekst jego autora.Pyta o coś konkretnego, a Ty nie dość, że mu nie odpowiadasz, to jeszcze krytykujesz sam nie wiem co.Piszesz kolego JarkuK co następuje:....W związku z tym uważam, że mam prawo mieć zastrzeżenia do postu, w którym jedna strona przedstawiana jest jako ofiara potwora....".Powiedz mi jeśli łaska, w którym miejscu swojego tekstu autor postu wiodącego pisząc WZDŁUŻ LEŚNEJ DROGI JEŃCY NIEMIECCY WYKOPALI SOBIE GRÓB, A NASTĘPNIE ZOSTALI ROZSTRZELANI PRZEZ SOWIECKIEGO OKUPANTA" przedstawił Niemców, jako ofiary potwora"????Moim zdaniem bredzisz i nie mam zamiaru dalej na ten temat z Tobą dyskutować.Nie uważasz, że szkoda zaśmiecać rozważaniami nie na temat postu kolegi?Temat wiodący w tym wypadku jest jasny, a jeśli chcesz pogadać o tym, kto był większym barbażyńcą, a kto większą ofiarą w czasie wojny, to załóż sobie nowy post, a nie mieszaj w innych doszukując się niezdrowych sensacji.YP
Gość Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 yupiter:>Moim zdaniem bredzisz i nie mam zamiaru dalej na ten >temat z Tobą dyskutować. Cieszy mnie to. Trudno mi dyskutowac z osoba, której kultura dyskusji oraz argumentacja polega na takich określeniach. Mam nadzieje, że w przyszłości kolega równiez nie bedzie.Jarek
yupiter Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 buehehehe - oczywiście JarekK jak baba musi mieć naturalnie coś na koniec do powiedzenia, bo bez tego by pewnie go skręciło.YP
Gość Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 JarekK - troche przesadza, ale ma swoje zdanie natomiast ostatnia wypowiedz yupiter'a jest po prostu osłabiająca - wyraźnie widać kto tu musi mieć ostatnie zdanie" a nie loguje bo mi sie nie chce
Gość Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Koleżanko yupiterko juz wiemy, kto musi mieć ostatnie zdanie - Ty. Nie dotarła do ciebie tresc poprzedniego postu czy zawsze się tak dur..no smiejesz? Daj juz sobie na wstrzymanie OK?a nie loguje bo mi sie nie chce
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.