Skocz do zawartości

Leśne i polne kapliczki

SZUKAM.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
cześć, witajcie
mam prośbę do wszystkich którzy grasują" również z aparatem fotograficznym. Jeżeli będziecie gdzieś w terenie, i zechcecie zamknąc w czasie ową kapliczkę, bez względu na jej stan i jeszcze jak ją wyślecie do mnie pocztą będe bardzo wdzieczny, Następnym razem zamieszczę coś co ja złapałem.
Dzięki z góry :)
pozdrówki i darzdół
SZUKAM
  • 9 months later...
Napisano
Przecież na wycior do k98 mówi sie óżaniec" - faktycznie na taki wyglada na fotce...
Napisano
Maryjka na Branicy"
Maryjka" na Branicy przy jesnej drodze Branica-Kobiór. Maryja zostala postawiona 2 listopada 1807, pomnik posatwil lesniczy ktory cudem uszedl z zyciem i jak ludzie mawiaja gorliwie sie modlil i dlatego przezyl, 6 lat oszczedzal aby postawic pomnik maryjce"
Zapis w kronice Pszczynskiego Wolnego Państwa Stanowego z roku 1801 brzmi:Byl straszliwy orkan,zwalil wiele drzew w tutejszych lasach."
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Mam chyba ponad setkę zdjęc krzyży i kapliczek z okolicy Tychów, ale nie mam czasy ich wrzucić. Jak ktoś chce to moge przeslac je na maila. Pozdrawiam.
  • 2 weeks later...
Napisano
KilkaDZIESIĄT kapliczek podziwialem podczas mojej wycieczki starym motocyklem z czasów 2 wojny po okolicach Kór Orlickich na trasie Zieloniec-Międzygórze,Niemojów,Niezgoda itp .To bardzo odludne tereny a zarazem bardzo śliczne i wyludnione.Drewniane opuszczone domy (dawne pasterskie) .Takie nasze zachodnie Bieszczady a od Bieszczadów chyba mocniej wyludnione o ile dobrze doczytałem bo są wioski np po 30 osób zameldowanych na stałe,gdzie dopiero w latach 80tych dotarłą elektrycznosć.Niestety nie mam skanera ,ale polecam .
Napisano
Przepraszam,miało być nie Kór,a Gór ;-) .Wogóle każdy rejon Polski ma inny styl kapliczek -Dolny Śląsk murowane ,czy kamienne ,czasem jeszcze z czeskimi badź niemieckimi napisami rytymi w kamiennej tablicy + krzyze pokutne tu i ówdzie, Góry Świętokrzyskie -drewniane,czasem w starych pniach drzew , Bieszczady -często kapliczki metalowe ,lekko nowoczesne bo odnawiane przez poboznych ludzi (przynajmniej takie ja zaobserwowałem) .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie