SZUKAM. Napisano 26 Czerwiec 2004 Autor Napisano 26 Czerwiec 2004 cześć, witajciemam prośbę do wszystkich którzy grasują" również z aparatem fotograficznym. Jeżeli będziecie gdzieś w terenie, i zechcecie zamknąc w czasie ową kapliczkę, bez względu na jej stan i jeszcze jak ją wyślecie do mnie pocztą będe bardzo wdzieczny, Następnym razem zamieszczę coś co ja złapałem.Dzięki z góry :)pozdrówki i darzdółSZUKAM
Natan Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Prosze bardzo. Kotlina Kłodzka.PozdrawiamNatan
MaciekC Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 kosmiczna kapliczka z wysiedlonej wsi. w nocy bym sie przestraszył.
obert8 Napisano 14 Kwiecień 2005 Napisano 14 Kwiecień 2005 a czy te paciorki to nie wycior od mausera bo mnie sie wydaje ze tak
Gość Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 Przecież na wycior do k98 mówi sie óżaniec" - faktycznie na taki wyglada na fotce...
MaciekC Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 hehehe chłopaki maja juz zwidy. coś w stylu -otwieram lodówke a tam czołg lub piszczy mikrofalówka wiec łapie za saperke. heheh
Mathew Napisano 17 Kwiecień 2005 Napisano 17 Kwiecień 2005 Co prawda nie w lesie ale prawie w polu, za to stareńki oj stareńki ...
sierhant Napisano 17 Kwiecień 2005 Napisano 17 Kwiecień 2005 Maryjka na Branicy"Maryjka" na Branicy przy jesnej drodze Branica-Kobiór. Maryja zostala postawiona 2 listopada 1807, pomnik posatwil lesniczy ktory cudem uszedl z zyciem i jak ludzie mawiaja gorliwie sie modlil i dlatego przezyl, 6 lat oszczedzal aby postawic pomnik maryjce" Zapis w kronice Pszczynskiego Wolnego Państwa Stanowego z roku 1801 brzmi:Byl straszliwy orkan,zwalil wiele drzew w tutejszych lasach."
sierhant Napisano 17 Kwiecień 2005 Napisano 17 Kwiecień 2005 ooo jest i zdjecie ;), sorrki mialem male problemy techniczne.
Mathew Napisano 30 Kwiecień 2005 Napisano 30 Kwiecień 2005 WitamKapliczka w lesie za Giszowcem. W tym miejscu w 1933 roku mieszkańcowi Murcek ukazała się Matka Boska.Mathew
heniek1977 Napisano 24 Maj 2005 Napisano 24 Maj 2005 Mam chyba ponad setkę zdjęc krzyży i kapliczek z okolicy Tychów, ale nie mam czasy ich wrzucić. Jak ktoś chce to moge przeslac je na maila. Pozdrawiam.
Gość Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 KilkaDZIESIĄT kapliczek podziwialem podczas mojej wycieczki starym motocyklem z czasów 2 wojny po okolicach Kór Orlickich na trasie Zieloniec-Międzygórze,Niemojów,Niezgoda itp .To bardzo odludne tereny a zarazem bardzo śliczne i wyludnione.Drewniane opuszczone domy (dawne pasterskie) .Takie nasze zachodnie Bieszczady a od Bieszczadów chyba mocniej wyludnione o ile dobrze doczytałem bo są wioski np po 30 osób zameldowanych na stałe,gdzie dopiero w latach 80tych dotarłą elektrycznosć.Niestety nie mam skanera ,ale polecam .
Gość Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Przepraszam,miało być nie Kór,a Gór ;-) .Wogóle każdy rejon Polski ma inny styl kapliczek -Dolny Śląsk murowane ,czy kamienne ,czasem jeszcze z czeskimi badź niemieckimi napisami rytymi w kamiennej tablicy + krzyze pokutne tu i ówdzie, Góry Świętokrzyskie -drewniane,czasem w starych pniach drzew , Bieszczady -często kapliczki metalowe ,lekko nowoczesne bo odnawiane przez poboznych ludzi (przynajmniej takie ja zaobserwowałem) .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.