Skocz do zawartości
  • 0

znaki probiercze

woyta

Pytanie

Napisano
Jak w temacie.
Wielu z Was trafiło jakieś świecidełka na plaży, w lesie itp. Starsze i współczesne. Polskie i zagraniczne. Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby podać jakieś adresy stron ze znakami probierczymi, czy oznakowaniami wyrobów zmetali szlachetnych – NIEpolskimi, ewentualnie podzielił się wiedzą na forum, celem lepszej identyfikacji.

Ewentualnie proszę o identyfikację:
1. na białym metalu jest „pięcioramienna gwiazda, 850, VI ”
2. żółte złoto 0,174 i „R” w kwadracie.
Jak coś skopałem to przepraszam, ale wzrok juz nie ten :(

pzdr woyta

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak w temacie.
Wielu z Was trafiło jakieś świecidełka na plaży, w lesie itp. Starsze i współczesne. Polskie i zagraniczne. Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby podać jakieś adresy stron ze znakami probierczymi, czy oznakowaniami wyrobów zmetali szlachetnych – NIEpolskimi, ewentualnie podzielił się wiedzą na forum, celem lepszej identyfikacji.

Ewentualnie proszę o identyfikację:
1. na białym metalu jest „pięcioramienna gwiazda, 850, VI ”
2. żółte złoto 0,174 i „R” w kwadracie.
Jak coś skopałem to przepraszam, ale wzrok juz nie ten :(

pzdr woyta
Napisano
Ten temat był poruszany w jednym z postów w dziale Monety i inne" Znaleziona jest tylko jedna stronka z cechami ale nie wiem czy tam cos znajdzieś dla siebie.
http://www.925-1000.com/foreign_marks.html
poz Slaw 100
Napisano
Co do białego metalu to nic nie mogę narazie pomóc,przydałybysię skany.Co do litery R w kwadracie jest kilka mozliwości;
-litera R jest literą datującą w złotnictwie angielskim ale przeważnie nie występuje sama/masz tam coś jeszcze na tych swoich cudeńkach?/w tym przypadku to mogłaby oznaczać
1) Newcastle,od roku 1759 (A) do 1790 (Z)
2) Chester ,od roku 1839 (A) do 1863 (A)
Może masz tam jeszcze jakieś oznaczenia????
Co do cyfr to nie mam pojęcia,może skany cos by pomogły bo ciężko tak bez rzutu okiem:-(
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie