Skocz do zawartości
  • 0

Ciekawe bicia łuski

dago

Pytanie

Witam,
ten pięcioliterowy napis to może być HASAG" czyli chyba będzie to tak: dziesiąta seria, łuska chyba z polskiego mosiądzu, produkcja 1940, producent Hasag, Eisen-u. Metallwerke GmbH., Skarżysko - Kamienna.
nie dam sobie reki za to uciąć, jeśli sie pomyliłem to proszę mnie poprawić.
pozdrawiam
Jadzia

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Taka myśl przyszła mi do głowy, łuski znalazłem na terenach walk z 1939 i 1945 roku. Łuska niewątpliwie znalazła się tam w 1945 roku a z bić widać, że była wyprodukowana w 1940. Wynikało by z tego, że Niemcy pod koniec wojny posiadali jeszcze zapasy amunicji z początku wojny.
Pozdrawiam

Witam,
ten pięcioliterowy napis to może być HASAG" czyli chyba będzie to tak: dziesiąta seria, łuska chyba z polskiego mosiądzu, produkcja 1940, producent Hasag, Eisen-u. Metallwerke GmbH., Skarżysko - Kamienna.
nie dam sobie reki za to uciąć, jeśli sie pomyliłem to proszę mnie poprawić.
pozdrawiam
Jadzia

Niemiecka łuska do mausera, napis w ramce to Hasag. Wyprodukowana w Skarżysku - Kamiennej w zakładach koncernu Hasag, 10-ta seria z 1940 roku, łuska wykonana jeszcze z przedwojennych polskich zapasów mosiądzu 67 (67% Cu, 33% Zn).

Tu: http://www.zakee.ionichost.com/ jest najlepsza polskojęzyczna strona w tym temacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie