radkow1 Napisano 16 Czerwiec 2004 Autor Napisano 16 Czerwiec 2004 Cze! Znalazłem obok siebie kilka monetek z komuny m.inn. dwie 20zł . Jedna z nich - 20zł z 1976 jest z jakiegoś innego metalu. Reszta monetek była zupełnie jasna ( włącznie z tym drugą 20zł ). Czy to prawda, że taki odmieniec" osiąga czasami niezłe ceny ( nooo ale bez przesady... ) Będe wdzięczny za informację. Pozdrowienia! Nie jest to patyna! A na metalach się nie znam :)
Heinz Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 nic specjalnego, to zadna unikatowa seria jak sadzi kolega:) wiec cena tez bedzie bez przesady... :))) moneta ma taki kolor, bo metal od lezenia w ziemi pokrył się taką patyną, kolor" zalezy od rodzaju metalu, czasu leżenia i kwaśności gleby ale nie trudno go wytworzyc rowniez metodą domową
shadee Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 ciepła woda,troche soli i kawałek foli aluminiowej wrzuć/wlej to wszystko do pojemnika jakiegoś, dorzuć monete i bedzie taka jak powinna tylko co jakiś czas przecieraj monetkę w palcach przy użyciu mydła i bierzącej wodypozdro
shadee Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 chyba że wolisz drastyczniejsze metody ....
woyta Napisano 17 Czerwiec 2004 Napisano 17 Czerwiec 2004 A ja trafiłem klepaka - myślę coś jak miedź, ale nie całkiem -pokiereszowany, widać długo w obiegu, jakiś zarys głowy, myślę jakiś prusak XVIII/XIX w. (wyobraźnia w takich momentach pracuje), pakuję do kieszeni- zobaczę w domu przy czyszczeniu... c.d.n.pzdr woyta
nosfer3 Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 to masz ładne trafienie,chodź jak to miedź to liczyłbym bardziej na XVIII bądź XIXw.Jednakże ładnie zachowane monetki z miedzi trafiaja sie bardzo rzadko. Przypuszczalnie twój fant to boratynka Kazika lub jakas polsko-rosyjka moneta drobna(grosze,dienieżki itp)
woyta Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 C.d. teraz - w domu po wyjęciu i wstępnym oczyszczeniu zobaczyłem znajomego z lat młodości :)pzdr woyta
Gość Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Aleksander Głowacki - lubilem tę monetę w dziecinstwie, to była moja tygodniowka:)Pzdr - jankos.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.