Skocz do zawartości
  • 0

gwiazda-odznaczenie

wiking10

Pytanie

Napisano

w miejscu gdzie wychodzą fanty z XVIII i XIX wieku znalazłem wczoraj coś takiego, na środkowym pierścieniu jest napis - SUUM CUIQUE, proszę o pomoc, z góry dziękuję

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiking, może podeslij na priva miejsce znalezienia (miejscowosć lub nazwę bitwy gdzie znalazłes order) oraz mniej więcej jakiego rodzaju fanty tam się trafiają to może się uda zidentyfikować delkwent, który ten order nosił :)
Napisano
prześlę, aczkolwiek proszę o cierpliwość, w tym miejscu tzn. ok. 10m kw. wychodzą monetki z epoki, miejsce to bardzo oszczędzam,aby na dłużej starczyło, najstzrsze monetki były z XVI wieku, z XVII tzw. petermengery", z XVIII części talarów, pozdrowienia
Napisano
Na pewno była tylko jedna klasa. Kluczem będzie tu rozmiar.
W sumie nie wiem ile powinna mieć gwiazda? (Kto wie?).
Jakiej wielkości jest znaleziona?
Ja widziałem malutką - poniżej 3 cm, pełna emalia.
Napisano
Taka sama gwiazde pocianał beyo z poszukiwania skarbów jest tam na forum , i jest to emablemat , z ładownicy 3 lub 4 pułku dragonów

pozdro pol
Napisano
No to czekamy na wymiary gwiazdy Wikinga. Jak juz to napisal to zrobiona jest ona ze srebra wiec wskazywało by na to, że znalazł na własciwą gwiazde orderu.
Napisano
Witam, potwierdzam to co napisał kolega SLAW 100 i dodam kilka szczegółów.Jest to gwiazda orderu czarnego orła przymocowywana do orła noszonego przez oddziały Gwardii Pruskiej na pikelhaubach piechoty, hełmach huzarów czy czakach formacji jegrów Gwardii.W wersji dla szeregowych występowała bez emalii natomiast w podoficerskiej i oficerskiej była emaliowana.
Pozdrawiam
Napisano
Witam raz jeszcze
Szereg takich pikelhaub i innych nakryć głowy z takim emblematem pokazanych jest w książce ,,Headdress of Imperial Germany wyd.Schiffer, a także w książce ,,World War One: German Army, autor Stephen Bull,, wyd.Brasseys, seria History of uniforms, I wyd 2000 r., str.76.Obie dostępne były jakiś czas temu w księgarni ,,Pelta" w Warszawie.
Pozdrawiam
Napisano
Witam, dłubałem w tym temacie dobrych kilka lat temu. Niestety stronka jaką wtedy znalazłem już nie działa.
Do orderu, była dodawana mała odznaka-gwiazda, na 100% emeliowana, z tyłu 2 wąsy do mocowania. Z resztą kosztująca jakieś kosmiczne sumy (w tysiące USD).
Pytanie więc, czy z Twojej zeszła emalia, czy jej nie było?
O stosowaniu na pikelhaubach nic nie wiem, ale chętnie się dowiem :)
Napisano

nie wiem czy to jest przedmiot sporu, ale podobieństwo jest ilość ramion też pasuje jest 8. fotke zrobiłem w Paryżu w muzeum wojska.
pzdr

Napisano
stwierdzenie apriori XIX-XX" jest mało przekonujące w kontekście wszystkich wcześniejszych wypowiedzi,
1. czy nakładki były jednoczęściowe,
2. wszystkie fanty z tego miejsca pochodzą z XVIII w. i wcześniej
3. zbyt delikatna

Wszystkim dziękuję za pomoc
Napisano
Ok dzieki za fotke pikelhauby ale jak w takim razie mozna wytlumaczyc resztki sorzanej podkladki na lewej stronie gwiazdy? Ja dalej typuje Der Schwarze Adler - wersja polowa".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie