wiking10 Napisano 14 Czerwiec 2004 Autor Napisano 14 Czerwiec 2004 w miejscu gdzie wychodzą fanty z XVIII i XIX wieku znalazłem wczoraj coś takiego, na środkowym pierścieniu jest napis - SUUM CUIQUE, proszę o pomoc, z góry dziękuję
SLAW 100 Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 Hm,dalej będe twierdził że jest nakładka prawdopodobnie z XIX-XX wiek . poz Slaw
wiking10 Napisano 14 Czerwiec 2004 Autor Napisano 14 Czerwiec 2004 w miejscu gdzie wychodzą fanty z XVIII i XIX wieku znalazłem wczoraj coś takiego, na środkowym pierścieniu jest napis - SUUM CUIQUE, proszę o pomoc, z góry dziękuję
pomsee Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Od razu widac, ze fotka zamieszczona przez Frozzera i gwiazda Wikinga sa inne w kilku szczegolach. Wedlug mnie Wiking wykopal cos starszego co na pewno ma zwiazek z orderem Czarnego Orla. Wedlug mnie jest to moze koniec XVIII w. ale pewnosci oczywiscie nie ma. Nie jest to chyba jednak gwiazda pikelhauby.Wiking czy Twoja gwiazda nie robi wrazenia jakby byla splaszczona?
Frozzer Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 tylko ta gwiazda ktora ja zamiescilem miala takze swojego odpowiednika raczej polowego, nie galowego jak na moim zdjeicuta na zdjeciu ktore zamiescilem jest strasznie wypukla, jednakze widzialem tez gwiazdy jewdnokolorowe, bez emalii, plaskie i matowe, podobne do gwiazdy wikinga
Frozzer Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 jednakze gdyby gwiazda wikinga byla z pikelhauby nie mialaby skorzanej podkladki, byla ona bezposrednio mocowana na orle, i nie stykala sie ze skora z pikelhauby, no chyba ze to jakas inna wersja pikelhauby, z sama gwiazda, jest tyle rodzai orlow, gwiazd, godel, szpicow i wogole samych pikelhaub ze nie mozna wykluczyc takiej ewentualnosci
pomsee Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Czyli w dalszym ciągu nic pewnego nie wiadomo :)
SLAW 100 Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 A może przeanalizujmy to co napisał 'pol' że jest to nakładka na ładownice ( co może tłumaczyć pozostalość skóry)
runner Napisano 15 Październik 2007 Napisano 15 Październik 2007 ja też mam problem czytajcie tutaj http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=528430&id_forum=2#ost
pomsee Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 To moze ktos posiada fotke takiej ladownicy? To by rozproszylo wątpliwosci.
SLAW 100 Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Rzuć skana tyłu lub opisz jak wygląda ( mocowanie, czy to cienka blaszka ,bita czy lana )Slaw
wiking10 Napisano 14 Czerwiec 2004 Autor Napisano 14 Czerwiec 2004 wygląda na bitą blachę, z tyłu widać resztki skórzanego zamocowania,
pomsee Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Po pierwsze gratuluje fantu!Jest to pruski order ustanowiony przez krola Fryderyka Wielkiego w 1701 r. Der Schwarze Adler - Order Czarnego Orła. Nadawany był generałom i członkom cudzoziemskich rodzin królewskich. W tej chwili trudno mi okreslić z jakich lat pochodzi Twoj wykopek ale tak na oko to XVIII w.
pomsee Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Trzeba jeszcze dodac, ze to bylo najwyzsze odznaczenie pruskie i ten, ktory je otrzymywal automatycznie stawal sie szlachcicem. To co wykopales to gwiazda tego orderu. Poztaram sie poszukac fotki jak on wygladal.
SLAW 100 Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Hm, po mału .Tak oczywiście to jest symbolika orderuOrła Czarnego" ale na 100% to nie jest sama gwiazda orderowa(z nadania nie to mocowanie i wykonanie). Zwrócie uwage że jest to blaszka bita z chyba 3 mocowaniami .Z tego co pamiętam takowe blaszki były używane jako sybolika do czapek ( kiedyś miałem coś takiego tylko znacznie mniejszego i była to nakładka do dużego pruskiego orła wojskowego (pickielhauba).pozSlaw
wiking10 Napisano 15 Czerwiec 2004 Autor Napisano 15 Czerwiec 2004 jest płaska(brak śladów prostowania), raczej srebro, 4 mocowania - 2 brak
pomsee Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Jezeli to srebro to raczej wyklucza to ładownice a potwierdza moja wersje polowego" orderu Der Schwarze Adler".
SLAW 100 Napisano 15 Czerwiec 2004 Napisano 15 Czerwiec 2004 Z tego co wiem była tylko jedna klasa (gwiazda0
pomsee Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Prawdopodobnie nie jest to sama gwiazda orderowa ale jej jakis wariant do codziennego użytku" czyli do noszenia np. na mundurze odznaczonego. Przecież taka byla codzienna praktyka w w. XVIII i XIX - ordery noszono nie tylko na paradnych mundurach ale co dzien - pamietaj, ze to odznaczenie generalskie i wzwyz. Na pewno nie jest to element ozdoby czapki czy czegos podobnego poniewaz uzywanie takiego znaku identycznego z oredrem Der Schwarze Adler jest po prostu niemozliwe. Noszenie odznaczen i ich symbolika byly dosc jasno okreslone w przepisach choc to byl wiek XVIII. :)
Pytanie
wiking10
w miejscu gdzie wychodzą fanty z XVIII i XIX wieku znalazłem wczoraj coś takiego, na środkowym pierścieniu jest napis - SUUM CUIQUE, proszę o pomoc, z góry dziękuję
44 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.