Petro Napisano 13 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2004 Kiedys wykopalem taka butelke i nie moge sie dowiedziec co to za browary byly przed wojna w Olsztynie. Napis na butelce to: Allenstein", Bernh. Gottlieb" Na denku butelki napis: St. 30" Zdjecie:http://www.odkrywca-online.com/picsforum5/butel.jpgMoze ktos z Was wie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 13 Czerwiec 2004 Share Napisano 13 Czerwiec 2004 ja nie wiem, ale jest ladna, bo z olsztyna :DDDDja na wiosne znalazlem na spacerze w lesie, na starej polnej drodze, nie uczeszczanej podejzewam od 50 lat ukryta w listowiu butelke z hohenstein (olsztynek) fimry pana hugo dudkabutelka jest identyczna jak twoja, nawet czcionka taka sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 Petro - mam fajne opracowanie po niemiecku o browarach w Prusach Wschodnich ,ale narazie pożyczyłem. Jak dostanę spowrotem ,to napiszę co i jak. A tak na biegu ,to był to jakiś niewielki olsztyński browar ,nie mam z niego butelek tylko same porcelanki.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 Może wiecie coś o butelce z napisem Burgerliches Brauhaus A.g. Jnsterburg 1939 Unverkauflich" też znaleziona na terenie byłych Prus Wschodnich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 Jnsterburg - to obecnie chyba Czerniachowsk w Obwodzie Kaliningradzkim. Mam porcelankę z tego browaru.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Czerwiec 2004 Share Napisano 14 Czerwiec 2004 Firma Bernharda Gottlieba była nie browarem ,a składem (hurtownią) piwa. Zamierzała ona konkurować z browarem Braci Daumów z Adolf Hitler Strasse - mieściła się dwie parcele dalej niż browar - dokładnie obok jakiegoś burdelu. Trudniła się sprzedażą piwa z browaru Schoenbusch" w Koenigsbergu. bjar_1 P.S. Cororo - thanx za info! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Petro
Napis na butelce to: Allenstein", Bernh. Gottlieb"
Na denku butelki napis: St. 30"
Zdjecie:
http://www.odkrywca-online.com/picsforum5/butel.jpg
Moze ktos z Was wie ?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.