Skocz do zawartości
  • 0

Polskie hełmy wz 28

rorvik

Pytanie

Witam
Mam pytanie czy ktoś z Was jest mi w stanie wskazać różnice w czerepie polskiego hełmu wz 28 od czerepu wz 35 OPL? Na pewno różniły się grzebieniami ale czym poza tym? Czy wyposarzenie wewnętrzne jest takie samo jak np w 31? W książce Kijaka brak profilu wz 28 a do Wrocławia na razie nie trafię:(. Może ktoś ma fotki?
Pozdrawiam
rorvik

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, ja sie do wszystkiego przywiazuje jak pies;) Brak mi nawet czasu na konserwacje niektorych fantow,gdzie pewnie ktos lepiej by sie nimi zaopiekowal, ale nie moge sie z nimi rozstac:) Kijaka mam, wiec nie skanuj mi niczego, ale daje material taki jaki mam:)
pozdrawiam

no ten hełmik który widac na fotce DTH (zalaczam obok) to bojowy hełm wz.28 w wersji z krótkim nakarczkiem" - to własnie jest wz.28 - roznica podstawowa to inny kształt i krawedzie czerepu nie są wywinięte. Jest jeszcze wz.28 z długim nakarczkiem".

A te hełmiki wz.35 OPL i strazackie to zupełnie co innego. Niestety czesto wz.35 sa sprzedawane jako wz.28 :)

Witam
Mam pytanie czy ktoś z Was jest mi w stanie wskazać różnice w czerepie polskiego hełmu wz 28 od czerepu wz 35 OPL? Na pewno różniły się grzebieniami ale czym poza tym? Czy wyposarzenie wewnętrzne jest takie samo jak np w 31? W książce Kijaka brak profilu wz 28 a do Wrocławia na razie nie trafię:(. Może ktoś ma fotki?
Pozdrawiam
rorvik

Witam
DTH - Szkoda ale może za czymś BARDZO tęsknisz??:)
A jak masz Kijaka to zobacz sobie hełm który on opisuje tuż przed polskim wz 31. Nazywa go właśnie wz. 28.(Jest tam fotka żołnierza w tym garnku i zdjęcie jakiegoś stanowiska chyba kmu z kolesiami w tych hełmach). Wizualnie jest trochę podobny do wz 35 OPL ale na pewno ma inny grzebień a i kształt jest inny - brakuje tam profilu i stąd moje pytanie.

Bolas mój ulubiony opis wz. 28" to 'hełm po remoncie' a rant zagięty...:)
Pozdrawiam
rorvik

Witam

Z tego co pamiętam to z kolekcji autora jest zdjęcie a nie hełm. W Arsenale byłem i tego hełmu nie widziałem.
Jeśli chodzi o jego profil to ma b. głębokie wcięcie, które można porównac ze szwajcarska 18-stką - jest taka fotka u Kijaka tylko robiona z dość dużej odległości.

Jarek

rorvik:

Kijak wprowadził troche zamieszania z numeracja hełmów ( na końcu postu ja wprowadzę jeszcze wieksze ;-))

Hełm, o którym piszesz to mozna powiedziec mityczny wz. 28 z grzebieniem. Hełmu tego jak do tej pory nikt nie widział ale ... jest śladowa ilość dokumentacji tzn. zdjęcia oraz rusunki żołnierzy w tym hełmie. Wg Kijaka więc numeracja wygląda tak:
wz. 28 z grzebieniem przypominającym grzebień od Adriana
wz. 28 z krótkim nakarczkiem rant cięty
wz. 28 z długim nakarczkiem rant cięty

wz. 35 z grzebieniem i rantem zawijanym - OPL lub straż poż. produkowany zarówno przed jak i po wojnie. I jak słusznie zauważył Bolas czesto wz.35 sa sprzedawane jako wz.28"

A teraz obiecane zamieszanie: jestem na etapie docierania" do przedwojenego katalogu hełmów (wydanego przez producenta), w którym wg osób, które go widziały wz. 35 OPL jest opisywany jako wz. 28 (sic!) ma nadzieję, że to tylko plotki ;-)

Jarek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie