Skocz do zawartości
  • 0

prośba do metaloznawców

wiciu_r

Pytanie

Witam !
Znalazłem dzisiaj w starej ruderze na stryszku schowek pod podłogą. Było w nim trochę reichsmarek i ten kawałek metalu (1310 gram). Podejrzewam że może być to srebro ale nie wiem jak domorosłym sposobem to sprawdzić. Jest grubości 3,5 cm i twarde, na pewno nie jest to cyna. Chata jest opuszczona od przynajmniej 12 lat więc ostatnie nadłamanie sztabki musiało nastąpić minimum kilkanaście lat temu a metal nie pokrył się patyną.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !
Znalazłem dzisiaj w starej ruderze na stryszku schowek pod podłogą. Było w nim trochę reichsmarek i ten kawałek metalu (1310 gram). Podejrzewam że może być to srebro ale nie wiem jak domorosłym sposobem to sprawdzić. Jest grubości 3,5 cm i twarde, na pewno nie jest to cyna. Chata jest opuszczona od przynajmniej 12 lat więc ostatnie nadłamanie sztabki musiało nastąpić minimum kilkanaście lat temu a metal nie pokrył się patyną.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam

Witam!
Na tym przełamaniu wygladza jak cynk Zn, mozna to sprawdzic po potraktowaniu kwasem nawet słaby octowy 10% spowoduje wydzielanie sie bąbelków, mozna jeszcze prawem Archimedesa:)ważysz kawałek, nastepnie wrzucasz do menzurki z woda i sprawdzasz obiętosc, obliczasz gestosc i sprawdzasz z tablicami chemicznymi:) dla cynku to 7,1g/cm3;) ale ta krystaliczna struktura jest bardzo charakterystyczna.
Pozdrawiam

Prawie wszystkie metale się błyszczą po wypolerowaniu, to żaden dowód, że to srebro.
Przy okazji dodam, że tzw. german silver, czyli stop cynku z miedzią po wyjęciu z torfiastej ziemi wygląda jak czyste srebro, sam się na to nabrałem.
Przypomniało mi się, że jest metoda chemiczna: trzeba kawałek rozpuścić w silnym kwasie np. azotowym i potraktować tiosiarczanem sodu. Jeżeli wydzieli się mlecznobiały, serowaty osad to jest to srebro. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem, bo chemię miałem dosyć dawno.

Rzeczywiście po potraktowaniu 10% octem zaczęły wydzielać się bąbelki. A żyłem w takiej miłej nieświadomości i nadziei odkrycia skarbczyka.
Kilo cynku też jest warte z 5 zł, przynajmniej baterie do wykrywki się zwrócą.
Dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie