maskot5pu Napisano 10 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2004 jakiej są produkcji oznaczenia C.O. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 21 Czerwiec 2004 Share Napisano 21 Czerwiec 2004 No i wyłazi moje nieuctwo :-)). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 Możliwe ,że to nie radzieckie ,dlatego napisałem chyba" :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskot5pu Napisano 10 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2004 jakiej są produkcji oznaczenia C.O. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Czerwiec 2004 Share Napisano 10 Czerwiec 2004 Chyba radzieckie do granatu obronnego F-1.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Czerwiec 2004 Share Napisano 10 Czerwiec 2004 No i do RG-42 też :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Czerwiec 2004 Share Napisano 17 Czerwiec 2004 Gambit - grucha to oczywiście F-1 czyli jest powojenna - raczej pierwsze lata po 1945 r.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 17 Czerwiec 2004 Share Napisano 17 Czerwiec 2004 No i ten biały pasek. Tak sie oznaczało granaty błysk-dym o ile pamiętam czyli ćwiczebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 To chyba rosyjski, nie? Na spodzie bicia OS albo SO, widoczny napis to PFA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 Nie ma żadnych bić jednak nie kończy się także na gwincie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 20 Czerwiec 2004 Share Napisano 20 Czerwiec 2004 Zatyczki:1) transport bez zapalnika bezpieczniejszy2) są najczęściej długie, kształtu zapalnika, aby w pustym miejscu na zapalnik nie przemieszczał się mat. wybuchowy. Wtedy by blokował otwór na zapalnik i ciężko by go wkręcić, tak to jest trzymany odpowiedni kształt. Choć w przypadku lanego matriełu zapewnie nie było to potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyk Napisano 20 Czerwiec 2004 Share Napisano 20 Czerwiec 2004 witam- zatyczki" a właściwie korki służą zabezpieczeniu gniazada na zapalnik przed zanieczyszczeniami które mogłyby utrudnić wkręcenie zapalnika do granatu, a w skrajnym przypadku, przy wkręcaniu zapalnika a siłę" do przypadkowej detonacji.- jeżeli chodzi o litery PFA lub FA (oznaczające Państwową Fabrykę Amunicji lub Fabrykę Amunicji) to ozanaczeń tych używała w latach 1946-49 fabryka w Skarżyskupozdrawiam - jerzyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franek164 Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 witamMam pytanie - czy granat z taką zatyczką jest uzbrojony, czy służyła ona jako zabezpieczenie ?narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 Raczej jako zabezpieczenie... Uzbrojony to zapalnik z zawleczką... Może te zatyczki służyły do transportu na większe odległości... Nie wiem dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyk Napisano 20 Czerwiec 2004 Share Napisano 20 Czerwiec 2004 i jeszcze:- biały pasek na granacie i biało pomalowana łyżka zapalnika oznaczją granat i zapalnik ćwiczebny ale nie typu dym-błysk - to całkiem inny rodzaj grantu, też ćwiczebny z otworkami w korpusie lub jednym dużym w dnie, do którego przed rzutem wkłada się specjalny ładunek błyskowo-dymny- j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 Słuzyły do tego ,by nie transportować uzbrojonych granatów - zapalniki wkręcało się tuż przed użyciem granatu.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osterode Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 witaj gambit !czy te bicia na f1(PFA)oznaczają Polska Fabryka Amunicji???tak mi kolega powiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 A wiesz, że pierwszy mi to powiedziałeś...? :) Całkiem możliwe... Ale czy to oznacza, że jest to grucha powojenna czy przedwojenna...? Oto jest pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osterode Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 według mnie to raczej powojenna ja swojąszychę" znalazłem na rzutni granatów na poligonie ;)ale poligon ten w użyciu był od czasów pruskich-więc teraz zupełnie nie wiem,ale stawiam na powojenną produkcję .ppozdrawiam osterode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J-23 Napisano 16 Czerwiec 2004 Share Napisano 16 Czerwiec 2004 na 100% jest to pomysl stosowany juz w czasie wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
maskot5pu
jakiej są produkcji oznaczenia C.O.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.