Skocz do zawartości
  • 0

zatyczki do granatu

maskot5pu

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zatyczki:
1) transport bez zapalnika bezpieczniejszy
2) są najczęściej długie, kształtu zapalnika, aby w pustym miejscu na zapalnik nie przemieszczał się mat. wybuchowy. Wtedy by blokował otwór na zapalnik i ciężko by go wkręcić, tak to jest trzymany odpowiedni kształt. Choć w przypadku lanego matriełu zapewnie nie było to potrzebne.

witam
- zatyczki" a właściwie korki służą zabezpieczeniu gniazada na zapalnik przed zanieczyszczeniami które mogłyby utrudnić wkręcenie zapalnika do granatu, a w skrajnym przypadku, przy wkręcaniu zapalnika a siłę" do przypadkowej detonacji.
- jeżeli chodzi o litery PFA lub FA (oznaczające Państwową Fabrykę Amunicji lub Fabrykę Amunicji) to ozanaczeń tych używała w latach 1946-49 fabryka w Skarżysku
pozdrawiam - jerzyk

i jeszcze:
- biały pasek na granacie i biało pomalowana łyżka zapalnika oznaczją granat i zapalnik ćwiczebny ale nie typu dym-błysk - to całkiem inny rodzaj grantu, też ćwiczebny z otworkami w korpusie lub jednym dużym w dnie, do którego przed rzutem wkłada się specjalny ładunek błyskowo-dymny
- j

według mnie to raczej powojenna ja swojąszychę" znalazłem na rzutni granatów na poligonie ;)ale poligon ten w użyciu był od czasów pruskich-więc teraz zupełnie nie wiem,ale stawiam na powojenną produkcję .
ppozdrawiam osterode

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie