mietek Napisano 7 Czerwiec 2004 Autor Napisano 7 Czerwiec 2004 Od jakiegoś czasu przyglądam się różnym brązowym ładownicom, 3-komorowym do mauzera. Proszę o info kto ich używał, jak je odróznić, itp.Do tej pory co wiem, używane były przez:- Polska do 1939- Litwa przed 1939- Turcja- Finlandia (swojej produkcji i polskie)- Niemcy ww1 + ww2 (luftwaffe i policja)- Austria ?- Czechosłowacja?
bjar_1 Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Czechosłowackie ładownice były chyba dwukomorowe. Tak mi się wydaje.pzdrbjar_1
michalczewski Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Brazowych ladownic uzywaly wojska okupacyjne (niemieckie) w Jugoslawi i w Grecji. Uzywano ich tez na poczatku walk w afryce.
mietek Napisano 8 Czerwiec 2004 Autor Napisano 8 Czerwiec 2004 Dzięki.Czechosłowacji nie byłem pewien stąd - ? :)Jakie było pochodzenie tych niemieckich ładownic na bałkanch?
Boruta Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Chyba Rumunia też. Coś mi tak świta.Pozdrawiam
michalczewski Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Na balakanch przez wiekszosc roku noszono stroje pol-tropikalne" i bylo do bich przewidziane odpowiednie wyposazenie takie jak brazowe ladownice, pasy (czasem pasy do mauserow i MP) + oporzadzenie parciane-pasy, zabki do bagnetow,(takze pasy nosne do broni) manierki kokosy... Pochodzenie to I wojna, wlasna produkcja i polskie ladownice ktore byly wykorzystywane tez w afryce, luftwaffe a czesc oddali tez wlasnie Finom.
michalczewski Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 Rumuni tez bo dostali duzo polskich i czeskich mauserow i wogole duzo polskiego oporzadzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.