Skocz do zawartości

Stare domy, starzy ludzie

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze nie moge sie pochwalic talkimi znaleziskami, ale chcialem powiedziec, ze manewr z piwem dziala na starszych ludzi. Oststniej niedzieli wlasnie pod sklepem wiejskim za dwa piwa nasluchalem sie mnostwa opowiesci, mam obiecany bagnet jak rowniez skrzynie na amunicje, maja mi pokazac miejsce zakopania jakichs rzeczy (amunicji, broni) - problem jest taki, ze powiedzieli, ze sam musze to wykopac bo im sie nie chce ;), jak rowniez zlapalem namiar na zestrzelony samolot - to sprawdze w pierwszym rzedzie. Tak wiec Panie i Panowie - piwo otwiera wszelkie bramy.
Pozdrawiam
Artur

:) Spokojnie szalona ekipa Freiwillige Crew" ma w planach niedługo eskapadę po okolicznych wioskach ,ale żeby wzmocnić zeznania ludzi uderzamy z wódką a nie z piwem :)
Poważnie - warto zaczepiać w terenie ludzi i rozmawiać ,często można się takich rzeczy dowiedzieć o których nigdy byśmy w zadnej książce nie przeczytali.

bjar_1

swiete slowa. Przez godzine rozmowy dowiedzialem sie wiecej na temat dzialan wojskowych na terenie gminy Dobre, niz czytajac dostepne zrodla historyczne. Pan z ktorym rozmawialem, nie mogl sobie przypomniec co robil trzy dni wczesniej, a czas walk pamietal idealnie - potwierdzaly do glosy jego znajomych z pod sklepu. A tak na marginesie okazalo sie, ze jeden z nich jest moja daleka rodzina, przez co jezyki jeszcze bardziej im sie rozwiazaly, no bo jak tu nie opowiedziec rodzine co sie kiedys dzialo.

Ktoś kiedys mądrze napisał: W karzdej rzeczce-TYGRYS, w karzdym jeziorze-samolot, w karzdym bagienku-transporter, a wczoraj jak otworzyłem śledzie w puszce to był tam U-boot.
Jeśli wierzyć ludziom z pod sklepów to niemcy mieli tyle sprzetu ze nie starczyło już do niego załóg.Co do takich poszukiwań to bierze się najstarszego mieszkańca wsi, jaja w imadło i wtedy wiesz że w okolicy nic nie ma.Jeśli jednak coś znajdziesz to napisz.Życzę szczęścia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie