jotes Napisano 7 Czerwiec 2004 Autor Napisano 7 Czerwiec 2004 W ten weekend wpadła mi w ręce (wreszcie!) monografia 7TP (Militaria"). Nie wiem czy to natłok nowych informacji spowodował mętlik w głowie, ale nie potrafię rozwiązać zagadki, którą postawił autor. A strasznie mnie to męczy ;-)Chodzi o zdjęcie na okładce, które autor opatrzył komentarzem mniej więcej Dwuwieżowy 7TP? Niekoniecznie".Odpowiedź miała się znaleźć w drugiej części opracowania, więc jej nie ma. Chwilowo nie mogę wstawić tego zdjęcia. Ale może ktoś zna odpowiedź???Pzdr,jotes
Frozzer Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 odpowiedzi nei znam, ale ten numer mam i zdjecie kojaze :)
Grzesio Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 Też się nad tym zastanawiałem i gdzieś tam na odpowiedż trafiłem.To zdaje się jest jeden z pierwszych prototypów powstałych na bazie Vickersa E, bez części cech charakterystycznych dla docelowego 7TP.PzdrGrzesiu
jotes Napisano 7 Czerwiec 2004 Autor Napisano 7 Czerwiec 2004 Też tak myślałem, ale pojazd na zdjęciu ma przedział silnikowy charakterystyczny dla 7TP i wzmocnione zawieszenie, co dla mnie wyczerpuje definicję tego wozu.A drugi pomysł, to kwestia wieży. Czy to zdjęcie po prostu udało się tak idealnie zrobić, że nie widać ani skrawka drugiej wieży, czy po prostu nie ma jej z jakiegoś powodu?Pzdr,jotes
trufelhunter Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 Witam,Z tego co pamiętam to faktycznie uwaga dotyczyła 7TP przebudowanego z Vickersa. Różnił się on od zwykłego" 7TP szeregiem drobnych szczegółów, niektórych trudno zauważalnych na większości zdjęć - zwłaszcza, że do przebudowy użyto części z właśnie produkowanej partii czołgów. pozdrawiam,Trufelhunter
jotes Napisano 7 Czerwiec 2004 Autor Napisano 7 Czerwiec 2004 Czyli w sensie 7TP, to nie był prototyp? Rozumiem, że chodziło o sprawdzenie możliwości przebudowy posiadanych Vickersów do 7TP? I potem pewnie wycofano się z pomysłu?Pzdr,jotes
trufelhunter Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 Jotes,Dokładnie tak! Z przebudowy 2 egzmplarza zrezygnowano. Wiecej szczegółów za parę lat....pozdrawiam,Trufelhunter
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.