Skocz do zawartości

7TP ... Niekoniecznie

jotes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W ten weekend wpadła mi w ręce (wreszcie!) monografia 7TP (Militaria"). Nie wiem czy to natłok nowych informacji spowodował mętlik w głowie, ale nie potrafię rozwiązać zagadki, którą postawił autor. A strasznie mnie to męczy ;-)
Chodzi o zdjęcie na okładce, które autor opatrzył komentarzem mniej więcej Dwuwieżowy 7TP? Niekoniecznie".
Odpowiedź miała się znaleźć w drugiej części opracowania, więc jej nie ma. Chwilowo nie mogę wstawić tego zdjęcia. Ale może ktoś zna odpowiedź???

Pzdr,

jotes
Napisano
Też się nad tym zastanawiałem i gdzieś tam na odpowiedż trafiłem.
To zdaje się jest jeden z pierwszych prototypów powstałych na bazie Vickersa E, bez części cech charakterystycznych dla docelowego 7TP.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Też tak myślałem, ale pojazd na zdjęciu ma przedział silnikowy charakterystyczny dla 7TP i wzmocnione zawieszenie, co dla mnie wyczerpuje definicję tego wozu.
A drugi pomysł, to kwestia wieży. Czy to zdjęcie po prostu udało się tak idealnie zrobić, że nie widać ani skrawka drugiej wieży, czy po prostu nie ma jej z jakiegoś powodu?

Pzdr,

jotes
Napisano
Witam,

Z tego co pamiętam to faktycznie uwaga dotyczyła 7TP przebudowanego z Vickersa. Różnił się on od zwykłego" 7TP szeregiem drobnych szczegółów, niektórych trudno zauważalnych na większości zdjęć - zwłaszcza, że do przebudowy użyto części z właśnie produkowanej partii czołgów.

pozdrawiam,

Trufelhunter
Napisano
Czyli w sensie 7TP, to nie był prototyp? Rozumiem, że chodziło o sprawdzenie możliwości przebudowy posiadanych Vickersów do 7TP? I potem pewnie wycofano się z pomysłu?

Pzdr,

jotes

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie