Skocz do zawartości

Frasunek od hełmu niemieckiego..

Gość P.D

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam...mam okazje kupic ładny hełm niemiecki,chciałbym jednak,zobaczyc rodzaje frasunkow od tych hełmow...a takze czy hełmy werhmachtu miały glape tylko po jednej stronie??Prosze o info PILNE!
Napisano
Mam dwa fajne hełmiki (jeden M-35 drugi M-42) w farbie z kalkomaniami i na tym M-35 kalkomanie były po obydwu stronach ,a na M-42 jest tylko tarczka z orłem po lewej stronie.
Od któregoś tam roku (1943?) zaprzestano nakładania kalkomanii w barwach narodowych (po prawej stronie hełmu) gdyż rzucało się to w oczy.
Tak więc kalkomanie mogą być po obydwu lub po jednej stronie. Jak źle rozumuję to proszę o sprostowanie.

pzdr

bjar_1
Napisano
http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H73550.html - M-42 taki jak mój ,z 1 kalkomanią.

http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H72150.html - M-35 z dwoma kalkomaniami

Napisano
Witam
Zgadza się. I tak na przykład większość hełmów M-42 jest
właściwie bez kalkomanii,choć nie jest to regułą.
W późniejszym okresie zabroniono stosować kalkomanie po obu stronach.
Pozdrawiam
Napisano
A w powstaniu, to Niemcom w ogóle zabroniono używać hełmów, bo u nas był ich dostatek i zdarzały się pomyłki.
Pozdro
Napisano
http://www.germanmilitaria.com/Heer/03Helmets.html - tutaj rzeczywiście widzę dwa frasunki (na twarzach) :)
Czy czasem nie ma pewnej sybtelnej różnicy pomiędzy frasunkiem a fasunkiem?

Posdrawiam bez wyrazów frasunku.
Napisano
Może frasunki, to rodzaj płaczek dołączanych do hełmów? Ewentualnie rodzaj żołnierskich grzeszków (co to je ma każdy na sumieniu - np. spalenie żywcem mieszkańców wsi w stodole). Za 10 frasunków niemiecki żołnierz otrzymywał prawo do 3 dni urlopu.
Napisano
Witam
bjar_1
Znaki Runiczne" czyli SS naklejano metodą kalkomanii do 21.III.1942.
Później zaniechano tego ze względu na krzykliwe kolory-obawa przed identyfikacją" np dla strzelców wyborowych itd.Taki był oficjalny powód.Ja myślę że to był raczej efekt klęsk na różnych frontach.Musiano zacząć stosować oszczędnośći.W produkcji amunicji też zaczęto stosować
stal zamiast mosiądzu.Zaczęły występować braki materiałowe" itd....
W Wehrmachcie zabroniono stosowania kalkomanii po obydwu stronach później-od 1943 roku.
Pozdrawiam
Napisano

Nie jest to tylko moja opinia.To po pierwsze.
Po drugie stosowanie oszczędności w tym okresie u niemców stało się nagminne.I to nie tylko w produkcji kalkomanii.
Koszty produkcji pomniejsza się w różny sposób.Jest to chyba oczywiste w przypadku gdy się prowadzi wojnę z kilkoma państwami i w dodatku zaczyna się ją przegrywać.
Pzdr.
Napisano
Przecież się nie czepiam. Wg. mnie brzmi to po prostu zabawnie: Przyoszczędzimy na kalkomaniach - będziemy mieć więcej na pukawki".
A wiadomo - kalkusy i naklejki są zawsze fajne.
Napisano
Nie zaskoczę chyba Was jeżeli powiem że model hełmu M-42
to jest wersja oszczędnościowa".
W przypadku tego modelu zrezygnowano z dwóch elementów technologii produkcji.
1.Zaprzestano zawijać" rant do wewnątrz.
2.Zastosowano inny rodzaj stali-przestano ją utwardzać.
No i później nie stosowano kalkomanii.
W dłuższym cyklu produkcji dało to wymierne oszczędności.
Pozdrawiam
Napisano
W samych M42 jest duza roznica w wykonaniu jezeli chodzi o roczniki. Mam M42 z lipca 1942 i M42 z 1944 i naprawde w materiale z jakiego zostaly zrobione jest DUZA roznica.

A jeszcze jedno mam tez M42 ktora wyglada jak przystosowana na podpinke cztero punktowa. A jest to napewno M42 tyle ze z dodatkowymi otworami z tylu po bokach standardowego otworu na nit. Dziwne, nie? :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie