Skocz do zawartości
  • 0

Bunkier? Obiekt militarny II WŚ ?

Trockey

Pytanie

Napisano
Poszedłem obejrzec unkier" (jak mówili).
Stoi w polu cos takiego jak na zdjeciach.
Średnica góry około 2,5 metra.
Obiekt znajduje się prawie na lini polskich umocnień 39 pod Pszczyną.
Może podstawa pod działko p-lotnicze?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cudze chwalicie, a swojego nie znacie"

Trockey, nie musisz szukać, aż w Norwegii, podobnych obiektów jest dosyć i w naszym kraju, wystarczy tylko poszukać ;-)

Alkali

Napisano
Mam niedaleko do tego miejsca, więc przy najbliższej sposobności udam się tam i pomierzę jego wymiary.

Może kto ma informacje jak dokładnie miała być zbudowana tak podstawa, jej wymiar oraz dokładne dane jak taki radar działał i był zbudowany ?

Pozdrawiam
Napisano
Poszedłem obejrzec unkier" (jak mówili).
Stoi w polu cos takiego jak na zdjeciach.
Średnica góry około 2,5 metra.
Obiekt znajduje się prawie na lini polskich umocnień 39 pod Pszczyną.
Może podstawa pod działko p-lotnicze?
Napisano
Jest to dokładnie podstawa pod radar Wuerzburg-Riese!

Lokalizacja pod Pszczyną" jest dla mnie cokolwiek sensacyjna, bo bałem się, że ta stacja radarowa znaduje się już... pod wodą (pod Zb. Goczałkowickim). A jednak nie! To bardzo miła informacja!

Dopowiem Tobie, że stacja zwała się Plattberg" i... poszukaj jeszcze dobrze w okolicy! Powinienieś natrafić na drugą taką podstawę (no chyba że ta już będzie pod wodą).

powodzenia, M

PS> Jak chcesz, napisz do mnie na priv, to dostaniesz kilka wskazówek co do poszukiwań.
Napisano
Witam

Temat bardzo stary, ale zastanawia mnie lokalizacja (bunkra) tej podstawy pod radar w okolicach pszczyny, a dokładnie niedaleko wodociągów.
Przed wojną jak i w trakcie wojny to okoliczne tereny to były tylko pola i pola, więc co miałby ochraniać ten radar ?
Napisano
Alkali, a czy możesz podpisać zamieszczone fotki - miejsca/miejscowości gdzie znajdują sie przedstawione podstawy radarów.
Pozdro.
Napisano
Dziekuje za informacje - nie spodziewalem sie ze to odkrycie nabierze określonego kształtu.

Wiec jest to obiekt niemiecki,
a wiec nie ma nic wspolnego z polskim wrzesniem 39?
Zostal zbudowany po 39 roku?
Pewnie ostrzegal przed nalotami na Górnośląski Okręg Przemysłowy.

Postaram sie poszukwac innych fundamentow w okolicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie