saper gda Napisano 30 Maj 2004 Autor Share Napisano 30 Maj 2004 Kto mógł posługiwać się taką chorągiewką . Jest odczepiona od pojazdu niemieckiego tusz po wojnie w Gdańsku na ul. Kartuskiej . Kolor fioletowy wyblakły z białym paskiem a na nim litera k . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwiec 2004 Share Napisano 2 Czerwiec 2004 Według mnie chorągiewka ma zupełnie inne pochodzenie. Jej kształt-prostokątny był na szczeblu pułku. K - Kaplan. Kolory fioletowe to kolory kapelana wojskowego. Dla mnie jest to znak taktyczny kapelana wojskowego pułku Wehrmachtu. Natomiast odnośnie waszego kreislera chorągiewka miałaby inne kolory i nie słyszałem,aby dygnitarze partyjni mieli swoje znaki taktyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwiec 2004 Share Napisano 2 Czerwiec 2004 Oczywiście zjadłem litery w kreisleiterze, sorry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper gda Napisano 1 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2004 dzieki za odpowiec, ale nie wiem co znaczy to slowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 1 Czerwiec 2004 Share Napisano 1 Czerwiec 2004 Kreisleiter - stopień administracyjny oznaczający naczelnika okręgu wielkości powiatu.Gauleiter - naczelnik większego" okręguAmtsleiter - naczelnik urzędu, np. miejskiegoTak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper gda Napisano 2 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2004 przypuscmy ze to powiat , to jak to rozumiec np powiat miasto gdansk?czy powiat jakas wioska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper gda Napisano 30 Maj 2004 Autor Share Napisano 30 Maj 2004 Kto mógł posługiwać się taką chorągiewką . Jest odczepiona od pojazdu niemieckiego tusz po wojnie w Gdańsku na ul. Kartuskiej . Kolor fioletowy wyblakły z białym paskiem a na nim litera k . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
saper gda
Kto mógł posługiwać się taką chorągiewką . Jest odczepiona od pojazdu niemieckiego tusz po wojnie w Gdańsku na ul. Kartuskiej . Kolor fioletowy wyblakły z białym paskiem a na nim litera k .
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.