saper gda Napisano 30 Maj 2004 Autor Napisano 30 Maj 2004 Kto mógł posługiwać się taką chorągiewką . Jest odczepiona od pojazdu niemieckiego tusz po wojnie w Gdańsku na ul. Kartuskiej . Kolor fioletowy wyblakły z białym paskiem a na nim litera k .
Gość Napisano 2 Czerwiec 2004 Napisano 2 Czerwiec 2004 Według mnie chorągiewka ma zupełnie inne pochodzenie. Jej kształt-prostokątny był na szczeblu pułku. K - Kaplan. Kolory fioletowe to kolory kapelana wojskowego. Dla mnie jest to znak taktyczny kapelana wojskowego pułku Wehrmachtu. Natomiast odnośnie waszego kreislera chorągiewka miałaby inne kolory i nie słyszałem,aby dygnitarze partyjni mieli swoje znaki taktyczne.
Gość Napisano 2 Czerwiec 2004 Napisano 2 Czerwiec 2004 Oczywiście zjadłem litery w kreisleiterze, sorry.
saper gda Napisano 1 Czerwiec 2004 Autor Napisano 1 Czerwiec 2004 dzieki za odpowiec, ale nie wiem co znaczy to slowo?
beaviso Napisano 1 Czerwiec 2004 Napisano 1 Czerwiec 2004 Kreisleiter - stopień administracyjny oznaczający naczelnika okręgu wielkości powiatu.Gauleiter - naczelnik większego" okręguAmtsleiter - naczelnik urzędu, np. miejskiegoTak mi się wydaje.
saper gda Napisano 2 Czerwiec 2004 Autor Napisano 2 Czerwiec 2004 przypuscmy ze to powiat , to jak to rozumiec np powiat miasto gdansk?czy powiat jakas wioska?
saper gda Napisano 30 Maj 2004 Autor Napisano 30 Maj 2004 Kto mógł posługiwać się taką chorągiewką . Jest odczepiona od pojazdu niemieckiego tusz po wojnie w Gdańsku na ul. Kartuskiej . Kolor fioletowy wyblakły z białym paskiem a na nim litera k .
Pytanie
saper gda
Kto mógł posługiwać się taką chorągiewką . Jest odczepiona od pojazdu niemieckiego tusz po wojnie w Gdańsku na ul. Kartuskiej . Kolor fioletowy wyblakły z białym paskiem a na nim litera k .
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.