Skocz do zawartości

ciemny nalot na srebrze

osterode

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A może lepiej ich nie ruszać? Po pierwsze spieprz.sz je troche. A po drugie jak ich jakoś nie zabezpieczysz to po jakims czasie po takim czyszczeniu pokryja sie znowu tym alotem" ale jeszcze bardziej. Jeśli to jakieś zabytkowe monety to lepiej je zostaw.
pzdr
Napisano
Czesc
zostaw te kwasy" w spokoju - szkoda monety,,,,przekonalem sie kiedys o tym ( moneta nie dosc, ze sie nie wyczyscila to jeszcze bardziej zrobila sie czarna,,,)
Sv
Napisano
dzieki za rady nawróciliście mnie przyjrzałem się tym monetkom i postanowiłem ich nie ruszać,w stanie faktycznym wyglądają o wiele lepiej niż by były błyszczące.
dzięki za odpowiedzi.
pozdrawiam
Napisano
Spoko - narobilem roznymi dziwnymi wynalazkami duzo szkod monetom .. szczegolnie octem, szorowaniem pasta, kwaskiem cytrynowym dostepnym kiedys w granulkach i takimi tam roznymi,,,,najlepszy efekt z wszystkiego przyniosla mi pasta polerska do czyszczenia...instrumentow dentych:) niestety alt i trąbkę rzuciłem jakies 20 lat temu( a szkoda ) wiec nie pamietam jej nazwy - efekt był piorunujacy,; moneta nie niszczyla sie a świecial jak psu jajka:),,,doszlo do tego ze np 5pf z '38 wyglądalo lepiej niz owczesne PRL..
mozna wejsc do jakiegos sklepu i popytac o pasty do czyszczenia dmuchawic":)
Sv
  • 2 weeks later...
Napisano

Najlepsza jest pasta do metali Metal Cleaner
Pasta czyści i poleruje. Zawiera różne środki o działaniu ścierającym, usuwa wszelkie naloty, jakie tworzą się na srebrze, mosiądzu, nie polerowanej miedzi i stali nierdzewnej. Usuwa silne zabrudzenia, rdzę, ślady przypaleń. Pozwala zachować pierwotny połysk przedmiotów. Pasta nie jest toksyczna, czy żrąca. Nie podrażnia skóry dłoni i jest dla nich delikatna. Dzięki specjalnie zaprojektowanej tubie wyciskane porcje pasty nie ściekają z czyszczonych powierzchni.
www.vebso.pl
użytkownik: krokers
Polecam i pozdrawiam

Napisano
Ten ciemny nalot to siarczek srebra. Można spróbować go usunąć kąpiąc przedmiot w roztworze amoniaku lub tiosiarczanu sodu (utrwalacz fotograficzny).
I na Boga!!! Ludzie, nie stosujcie do czyszczenia monet ŻADNYCH środków ścierających typu past polerskich czy innych podobnych wynalazków.
Napisano
Jeszcze raz podaję metodę mojego Dziadka. Trzeba naciąć świeży kartofel (młody) i monetę włożyć w to nacięcie na 7 dni. Tylko schować, bo może zostać użyty w celach spożywczych - autentyczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie