pol Napisano 1 Lipiec 2004 Napisano 1 Lipiec 2004 Ja z miła checia zawsze czytam co nowego wyszło, a jeszcze lepiej oglada mi sie zdjecia zwłaszcza odznak , chociaz wiem , ze to nie dotyczy moich okolicpozdro pol
Domino(*) Napisano 1 Lipiec 2004 Napisano 1 Lipiec 2004 Bjar_1 ja czytam od początku i nic tylko zazdroszcze wam takich wspaniałych terenów:).Życze powodzenia w kolejnych wypadach:), zwłaszcza dla Ciebie:D.Pzdr
bjar_1 Napisano 2 Lipiec 2004 Autor Napisano 2 Lipiec 2004 Fotki fantów wykopanych wczoraj na tej samej miejscówce (chyba są zainteresowani:).1 - tabliczka znamionowa od radiostacji (?) francuskiej - możliwe że pozostałość po wrześniu '39 r. ...
bjar_1 Napisano 2 Lipiec 2004 Autor Napisano 2 Lipiec 2004 2 - fanty Marcina ,sygnet z czerwonym oczkiem ,boratynka i przedwojenne 5 groszy
bjar_1 Napisano 2 Lipiec 2004 Autor Napisano 2 Lipiec 2004 3 - no i kolejna srebrna Allgemeinesturmabzeichen" - była 2 metry od tych dwóch poprzednich ,bez szpilki tym razem.Wypad udany - różne śmieszne monetki z XIX w. ,łuseczki różnorakie i inne popierdółki. A to wszystko na styczniu '45!Następna wyprawa w sobotę!pozdro!bjar_1
bjar_1 Napisano 4 Lipiec 2004 Autor Napisano 4 Lipiec 2004 Dziś był kolejny wypad - niezaciekawie ,trochę popierdółek i odwiedziny u jednego tubylca :)fot.1 - Smętny in action :)
bjar_1 Napisano 4 Lipiec 2004 Autor Napisano 4 Lipiec 2004 fot.2 - kawałek brązowej Infanterie Sturmabzeichen" i jakaś rosyjska monetka
bjar_1 Napisano 4 Lipiec 2004 Autor Napisano 4 Lipiec 2004 I wynik odwiedzin u ubylca" - blaszka z 20 Pułku Piechoty ,została u niego w domu bo nie dało rady wyrwać ;-)pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 4 Lipiec 2004 Autor Napisano 4 Lipiec 2004 Chłopaki ,tak jak mówiłem (z głowy!) Inf.Rgt.20 był w 10 Inf.Div przemianowanej następnie na 10 Inf.Div/mot./. Od czerwca 1943 r. pułk juz jako Gren.Rgt.20/mot./ w składzie 10 Dywizji Grenadierów Pancernych - walczyła pod Kielcami ,a jakiś oddział wydzielony w styczniu '45 r. był w Skarżysku. Od razu mówiłem ,że to 10 DGrenPanc nie?! :)Na blaszce nie pisze ,że to pułk zmotoryzowany więc pochodzi ona z okresu pierwotnej nazwy pułku ,czyli do 15.11.1940 r.!pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 4 Lipiec 2004 Autor Napisano 4 Lipiec 2004 Czyli ten żołnierz swoją blaszkę nosił przez cały szlak bojowy swojej dywizji aż do 1945 roku! Bobrujsk ,Smoleńsk ,Homel ,Kijów ,Briańsk ,Możajsk ,Orzeł ,Połtawa ,nad Dnieprem ,Besarabia....no i w końcu Kielce i Ruski Bród ,gdzie jak wiemy zakończył wojenną tułaczkę pociągnięty za koniem do grobu masowego....http://www.feldgrau.com/InfDiv.php?ID=10 - 10.Inf.Div.http://www.feldgrau.com/InfDivMot.php?ID=3 - 10.Inf.Div./mot./http://www.feldgrau.com/PzGrenDiv.php?ID=2 - 20.Pz.Gren.Div.
Jadzia Napisano 5 Lipiec 2004 Napisano 5 Lipiec 2004 Witam,Bjar_1 mógłbyś zamieścić lepszą fotke tej monetki? Bede wdzieczny. Gratuluje fantów, bo czasami na prawde fajne rzeczy wyciągasz!pzdrJadzia
Gość Napisano 5 Lipiec 2004 Napisano 5 Lipiec 2004 Ta ruska monetka, to może być dienieżka.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 5 Lipiec 2004 Autor Napisano 5 Lipiec 2004 Jadzia - narazie nie mam lepszej fotki tej monetki. Możliwe ,że jutro będzie.pzdrbjar_1
franek164 Napisano 5 Lipiec 2004 Napisano 5 Lipiec 2004 WitamAle świetna moneta jestem z was dumny chłopakiJeśli spojrzelibyście na jej drugą stronę jest napisae 1/2 kopiejki a na dole rok - najcześciej od 1900 do 1912 wartość jedynie historyczna no i oczywiście emocjoalna (jeśli ktoś znalazł ją pierwszy raz lub pierwszych kilkanaście razy). ogólnie nic ciekawego ale lepsze to niż jakaś blaszka którą żołnierze nosili na szyi :)poszkajcie jeszcze może trafi się jakaś grubsza monetka np 1 kopiejka - to jest jusz coś narka moneciarze
bjar_1 Napisano 5 Lipiec 2004 Autor Napisano 5 Lipiec 2004 No to chociaż dobrze ,że mamy numizmatyka w ekipie. Monetka z tyłu była lajtowo przytarta ,chyba wiem dlaczego... Jak chcesz ukopać w naszych rejonach jakieś fajne fanciory to wpadaj do nas w czwartek/piątek. W ogóle niezły namiar trafiliśmy! I nie mów o monetkach ,tylko zobacz jakie Zwierzu odznaki czesze :)pzdrbjar_1
Gość Napisano 6 Lipiec 2004 Napisano 6 Lipiec 2004 Bardzo ciekawa stronajeżeli nie ruszy to przez przeglądarkęwww.kki.krakow.pl/piojar/polemiki/novus/novus.html
archeo Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 witam!kopiecie w tygodniu może? jeśli byłaby taka możliwość to z chęcią bym się pisał na wypad w tygodniu, jeśli załatwię z bratem 4 kółka:)PS.jakby co mój mail powinien być dostępny.Sebastian archeo"
bjar_1 Napisano 8 Lipiec 2004 Autor Napisano 8 Lipiec 2004 /3/Bez komentarza. Niedługo cała stronka poświęcona kotłowi" :) narazie w budowie.pzdrbjar_1
Frozzer Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 widze ze ostek" u was chyba wiecej niz gdzytbow :))))gratuluje krymikumialem co prawda takowy, jednak bez resztek szmatkipiekny fant
bjar_1 Napisano 8 Lipiec 2004 Autor Napisano 8 Lipiec 2004 Jest i szmatka i podkładka! Fant Zwierza oczywiście! :P Ta za rany jest srebrna.
Monsun Napisano 9 Lipiec 2004 Napisano 9 Lipiec 2004 Witam,piękny teren tam macie Bjar! Gratulacje dla Zwierza. A u Ciebie jak tam wygląda sprawa fantów. Wyciągnąłeś w końcu jakąś odznakę?Pozdrawiam i życzę połamania szpadla:)MArcin
bjar_1 Napisano 9 Lipiec 2004 Autor Napisano 9 Lipiec 2004 Piękny teren ,bo nowe miejsce :) Ja narazie nie mam szczęścia do odznak - a może to wina sprzętu? W lipcu będę już miał nową wykrywkę i powinno być lepiej.pzdrbjar_1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.