Skocz do zawartości

Kocioł w okolicy Bokowa-Ruskiego Brodu - styczeń 1945 r.

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja z miła checia zawsze czytam co nowego wyszło, a jeszcze lepiej oglada mi sie zdjecia zwłaszcza odznak , chociaz wiem , ze to nie dotyczy moich okolic

pozdro pol
  • Odpowiedzi 271
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Bjar_1 ja czytam od początku i nic tylko zazdroszcze wam takich wspaniałych terenów:).Życze powodzenia w kolejnych wypadach:), zwłaszcza dla Ciebie:D.

Pzdr
Napisano

Fotki fantów wykopanych wczoraj na tej samej miejscówce (chyba są zainteresowani:).

1 - tabliczka znamionowa od radiostacji (?) francuskiej - możliwe że pozostałość po wrześniu '39 r. ...

Napisano

3 - no i kolejna srebrna Allgemeinesturmabzeichen" - była 2 metry od tych dwóch poprzednich ,bez szpilki tym razem.
Wypad udany - różne śmieszne monetki z XIX w. ,łuseczki różnorakie i inne popierdółki. A to wszystko na styczniu '45!
Następna wyprawa w sobotę!

pozdro!

bjar_1

Napisano

Dziś był kolejny wypad - niezaciekawie ,trochę popierdółek i odwiedziny u jednego tubylca :)

fot.1 - Smętny in action :)

Napisano

I wynik odwiedzin u ubylca" - blaszka z 20 Pułku Piechoty ,została u niego w domu bo nie dało rady wyrwać ;-)

pzdr

bjar_1

Napisano

Chłopaki ,tak jak mówiłem (z głowy!) Inf.Rgt.20 był w 10 Inf.Div przemianowanej następnie na 10 Inf.Div/mot./.
Od czerwca 1943 r. pułk juz jako Gren.Rgt.20/mot./ w składzie 10 Dywizji Grenadierów Pancernych - walczyła pod Kielcami ,a jakiś oddział wydzielony w styczniu '45 r. był w Skarżysku.
Od razu mówiłem ,że to 10 DGrenPanc nie?! :)
Na blaszce nie pisze ,że to pułk zmotoryzowany więc pochodzi ona z okresu pierwotnej nazwy pułku ,czyli do 15.11.1940 r.!

pzdr

bjar_1

Napisano
Czyli ten żołnierz swoją blaszkę nosił przez cały szlak bojowy swojej dywizji aż do 1945 roku! Bobrujsk ,Smoleńsk ,Homel ,Kijów ,Briańsk ,Możajsk ,Orzeł ,Połtawa ,nad Dnieprem ,Besarabia....no i w końcu Kielce i Ruski Bród ,gdzie jak wiemy zakończył wojenną tułaczkę pociągnięty za koniem do grobu masowego....

http://www.feldgrau.com/InfDiv.php?ID=10 - 10.Inf.Div.
http://www.feldgrau.com/InfDivMot.php?ID=3 - 10.Inf.Div./mot./
http://www.feldgrau.com/PzGrenDiv.php?ID=2 - 20.Pz.Gren.Div.

Napisano
Witam,
Bjar_1 mógłbyś zamieścić lepszą fotke tej monetki? Bede wdzieczny. Gratuluje fantów, bo czasami na prawde fajne rzeczy wyciągasz!
pzdr
Jadzia
Napisano
Ta ruska monetka, to może być dienieżka.
Pozdrawiam
Napisano
Witam
Ale świetna moneta jestem z was dumny chłopaki
Jeśli spojrzelibyście na jej drugą stronę jest napisae 1/2 kopiejki a na dole rok - najcześciej od 1900 do 1912
wartość jedynie historyczna no i oczywiście emocjoalna (jeśli ktoś znalazł ją pierwszy raz lub pierwszych kilkanaście razy). ogólnie nic ciekawego ale lepsze to niż jakaś blaszka którą żołnierze nosili na szyi :)
poszkajcie jeszcze może trafi się jakaś grubsza monetka np 1 kopiejka - to jest jusz coś
narka moneciarze
Napisano
No to chociaż dobrze ,że mamy numizmatyka w ekipie. Monetka z tyłu była lajtowo przytarta ,chyba wiem dlaczego... Jak chcesz ukopać w naszych rejonach jakieś fajne fanciory to wpadaj do nas w czwartek/piątek. W ogóle niezły namiar trafiliśmy! I nie mów o monetkach ,tylko zobacz jakie Zwierzu odznaki czesze :)

pzdr

bjar_1
Napisano
Bardzo ciekawa strona
jeżeli nie ruszy to przez przeglądarkę
www.kki.krakow.pl/piojar/polemiki/novus/novus.html
Napisano
witam!
kopiecie w tygodniu może? jeśli byłaby taka możliwość to z chęcią bym się pisał na wypad w tygodniu, jeśli załatwię z bratem 4 kółka:)
PS.
jakby co mój mail powinien być dostępny.
Sebastian archeo"
Napisano
Witam,
piękny teren tam macie Bjar! Gratulacje dla Zwierza. A u Ciebie jak tam wygląda sprawa fantów. Wyciągnąłeś w końcu jakąś odznakę?

Pozdrawiam i życzę połamania szpadla:)

MArcin
Napisano
Piękny teren ,bo nowe miejsce :) Ja narazie nie mam szczęścia do odznak - a może to wina sprzętu? W lipcu będę już miał nową wykrywkę i powinno być lepiej.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie