Skocz do zawartości

Szkoda !!!

efes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pod Tomaszowem Maz. rolnik znalazł na polu /skarpa rowu /skrzynkę.P otwarciu okazało sie ,że w środku jest amunicja w taśmie. Wezwał saperów. Ci przyjechawszy stwierdzili , że amunicja jest w pełni sprawna ,b. niebezpieczna / i tym podobne określenia /i z ostrożnością należną 500 kg bombie umieścili w piasku na platformie samochodu.I tyle ją widzieliśmy !
To wszystko co było pokazane w TV.
Z tego co zdążyłem zauważyć taśma była parciana /w doskonałym stanie,podobnie jak i reszta / a przynajmiej jej wprowadzenie do komory.
pozdr efes
Napisano
Tak, to była polska skrzynka z taśmą do ckm wz. 30. Natomiast saper coś tam kręcił, że to poniemiecki skład. Ten początek chętnie bym hapnął, a w zasadzie całością też bym nie pogardził.
Pozdro
Napisano
I wysadzą te bardzo niebezpieczne fanty w powietrze zapewne :):) o dzielności naszych saperów wiele można by napisać, sam byłem świadkiem takiej oto akcji: ktoś tam przypadkowo" znalazł bombkę akurat +- 500 kg tkwiła sobie fajnie w nasypie wiaduktu nad torami, zgłoszono, przyjechało kilku szwejków starem obejrzeli no i za cholerę sobie nie poradzą, wysadzać na miejscu - wiadukt i tory djabli wezmą, wywieść nie dadzą rady, poszli do leśniczego żeby im ciągnika z liną użyczył ale ich pogonił w p. zwrócili się do straży poż ci że to nie ich brocha ale mogą im kifora" pożyczyć jednak w tym czasie dzielne szwejki bombkę za pomocą drągów wyciętych w lesie wydygowali i do transportu przysposobili !!!
Napisano
I druga historia:mam sygnał ogromny!! kopię: korpus, stateczniki wiadomo ! tak na oko" 500 kg zgłosiłem, przyjechali saperzy, decyzja na miejscu ! i już trotylem obkładali ale nadniosło leśniczego i pognał, że to drzewostan zachowawczy no cóż wykopali i.. mnie kopara do ziemi opadła ! pojemnik zrzutowy !! dowódcy saperów gęba pojaśniała, niestety(a może i dobrze ?) pojemnik był pusty !! jednak chyżo na stara załadowali i tyle go widziałem
Napisano
:) Widziałem chyba w życiu ze dwie akcje saperskie i po ich obejrzeniu sądzę ,że saperzy to by wszystko a miejscu" wywalali. Pozatym sprawdźcie sytuację gdy np. w centrum miasta znajdą coś" - w telewizji pokazują film z miejsca i leży moździerzówka 81 mm ,po czym ewakuują pół miasta w promieniu 2 km. Psychoza! Jaki zasięg mają odłamki pocisku moździerzowego? Chyba nie 2 km nie? :))))

bjar_1
Napisano
Myślę że to nie jest psychoza. Raczej jakiś ze sztabu napisał regulamin czy inną instrukcję na taką okazję i tego się muszą trzymać. Miałem okazję mieć w ręku takie papiery pisane przez wielkich sztabowców i nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać. Stąd takie historie o których piszecie.
pozdr.
mac
Napisano
Do efesa. Nie dziw sie saperom. Jak pokazują w tv to musza sie tak zachowywać - zgodnie z instrukcją. Gdyby jakis dzieciak zobaczył że rzucają sobie ammo to mógłby prorzucać sobie np. flakami"- przecież to też ylko" naboje do karabinu. Lepiej dmuchac na zimne. Ponadto mógłby sie do nich przyczepić jakiś mądruś ze sztabu, że nie przestrzegają bhp.
ponadto to przeważnie młodiz szweje z zasadniczej, którzy mają jakie takie pojęcie. stary" nie da sie wpakowac w patrol rozminowywania. A często kadra dowodzi" z kabiny Stara- przecież nie będzie łaził po błocie po takie gówno"- cytat. Natomiast patrole złożone z ermitów" jak nie ma świadków i mediów zachowują sie całkiem inaczej, by nie rzec beztrosko. Cóż rutyna.
Napisano
A co do skryznki ja bym sie nie martwił. Ammo wysadzą- nie będą chcieli ryzykować, ale taśma i skrzynka na 80 % trawi do czyjejs kolekcji. dowódcy patroli nie są głupcami i wiedzą na czym można zarobic.
Napisano
Witam
Tez widzialem te relacje pieknie zachowane ammo z tasmą.
Szkoda wielka szkoda.Az sie serce kraja jak sie patrzy na glupote rolnikow ktorzy nieszanują histori.
pozdro miq

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie