Skocz do zawartości

ładownicie do rkm wz 28

Gość adi.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
W pasie do Browninga przenosiło się... magazynki z amunicją do Browninga :)A jeśli już ktoś miał Colta a nie jestem pewny czy Wojsko Polskie się uzbrajało w Colty, moge sie mylić to nie trzymali ich w pasie do browninga. Może w czymś związanego z VISem pozdrawiam

• 1 month later...
Witam!

A czy nie wiecie może, czy WP kupiło oba typy pasów do BAR-a, czy tylko jeden? Bo były pasy strzelca i pasy asystenta". I jeszcze czy nie wiecie kiedy te pasy kupiono, czy na przykład wtedy, kiedy manierki amerykańskie?

Dzięki za ewentualne info i pozdrawiam

Nie wiem nic o losach pasow do BAR-a w Wojsku Polskim ale (w odpowiedzi na wczesniejsze posty):
pas do BAR-a miescil w 6 komorach 12 magazynkow do tej broni i nie bylo w nim zadnego wydzielonego miejsca na magazynki do Colta.
Magazynki takie mozna byloby ewentualnie zmiescic w jednej z komor pasa.
Ladownicy na magazynki do Colta - ze wzgledu na jej konstrukcje - nie daje sie tez w ormalny" sposob polaczyc z pasem do BAR-a. Teoretycznie mozna ja awlec" na wolna przestrzen z tylu pasa, ale w takiej sytuacji nie ma latwego dostepu do magazynkow.
Nie zetkalem sie ze specjalnymi pasami asystenta (nie wiem jakie mialoby byc uzasadnienie takiego podzialu), slyszalem jedynie o trzykieszeniowych bandolierach na magazynki, noszonych pojedynczo lub w parach.

Oldman,

To nie tak. Napisałeś: pas do BAR-a miescil w 6 komorach 12 magazynkow do tej broni i nie bylo w nim zadnego wydzielonego miejsca na magazynki do Colta."

Pasy do BAR-ów z I wojny, a tylko takie mogło kupić WP, oczywiście miały ładownicę na dwa magazynki do pistoletu M1911. Widać tę ładownicę bardzo ładnie na dołączonym zdjęciu.

Dopiero drugowojenne pasy do BAR-ów już tej ładownicy nie miały, ale my tu nie o takich pasach rozmawiamy.

Pozdrawiam

W pasach do BAR-a, jakie mogło kupić WP w okresie międzywojennym, komór na magazynki do rkm-u jest tak naprawdę pięć, nie sześć. Szóstą sekcję na wczesnym pasie do BAR-a zajmuje właśnie ładownica do Colta.

Cześć Oldman!

Pasy asystentów" z I wojny tak naprawdę były ni to bandolierem, ni to pasem. Z czasem zaczęto robić z tych elementów wynalazki" i łączyć oba bandoliery do formy pasa. Pas asystenta" z II wojny jest już normalnym zapinanym na klamrę pasem z własnymi szelkami. Na fotce widać dwie różne odmiany pasów/bandolierów dla BAR-manów z I wojny :-)

Pozdrowienia

Ze zdjęć wynika, że pasy do BAR-a urzywane w WP miały sześć komór na magazynki rkm a nie miały ładownicy na magazynki do pistoletu im tego metalowego czegoś. Mój znajomy ma taką ładownicę w kolekcji.
Postaram się znaleźć coś na dysku dla udokumentowania tezy.
W kwestii pochodzenia to chyba rzeczywiście najpewniejszym źródłem jest pierwszowojnny demobil, ale czy napewno?

W takim razie albo nie są to pasy amerykańskie, albo nie są z I wojny. Sześciokomorowy M1937 BAR Belt" tak naprawdę w US Army pokazał się w roku 1938 a wtedy Polska już chyba takich zakupów w USA nie dokonywała...?

Jedyne zdjecie WP jakie znam z pasem BAR jest akurat zrobione z drugiej strony :( (Jest gdzies na forum).
Ciekawa rzecz, czy ten pas w kolekcji jest na 100% wrzesniowy? Ma jakies oznaczenia?

Jesli tak to co z tego wynika? Polska przerobka? Jakas seria pasow wyprodukowana w Polsce?

Najlepiej byłoby, żeby znajomy polsmola udostępnił zdjęcie jakiegokolwiek stempla na tym pasie. I zaraz wszystko się okaże.

A ten metalowy dings (co kolega powyżej chyba nie bardzo wiedział do czego to jest), na pierwszowojennym pasie BAR-a to jest niezły patent, tylko trzeba solidnego chłopa, żeby to wytrzymał, bo BAR kopał solidnie. To jest podpórka do kolby podczas strzelania z marszu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie