MK Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 Jeśli będziecie chcieli pilota do foki - polecam http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25751845Extra pilot uniwersalny. Czyli innemi słowy - do FW-190 się nadaje. Konkretny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 z foki pozostało tylko kilka drobiazgów, pozostaje tylko pogratulować" łowcom sensacji co roztrąbili to znalezisko gdzie sie tylko dało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grek Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 Hm, wczoraj nawet była krótka relacja filmowa w lokalnych wiadomościach tv, więc sprawa i miejsce są juz jakby upublicznione... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekB Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 A wiadomo kiedy będą go wyciągać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 MLP już go wyciągneło, w postaci drobnicy i 2-ch elementów silnika BMW 801 (m inn. cylinder) reszta zapewne padła wcześniej łupem złomiarzy bądź innej konkurencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_(PL) Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 no to po całej foczce... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 w sumie nie wiem gdzie tu sensacja. jest tam cos poza pogiętym duralumnium?(skielet kabina silnik skrzydła ogon?)jesli nie to chyba sprawa jest zabardzo rozdmuchana. osobiscie znam kilka takich miejsc -blisko mojesgo miejsca zamieszkania. miesiac temu nawt tez trafila sie chyba foka( w sensie kupa zlomu duraluminiowego i ammo) wyszly czesc silnika z napismai bmw 801 y czy cos w tym stylu.z calym tym bajzlem niewile mozna zrobic, (poza oddaniem na zlom)oczywiscie jesli istotne częsci":) nadal są na miejscu to zupełnie inna sprawa.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 Piterb1, takie rzeczy są unikatami. Dla wariatów z MLP są to rzeczy cenniejsze od złota. Ponadto jest to rzadkość, więc jeśli coś tam jeszcze zostało to warto się skontaktować z ludzmi z Muzeum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Długi Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 Jak to przeczytałem post ibn Taliba to aż mnie zwinęło! MLP ma takie rzeczy daleko w d... i tylko szum jaki zrobiono koło tej sprawy (wojewódzki koserwator zabytków i prokuratura) zmusił go do działania. W muzeum wiedziano o tym samolocie od ok. 2 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 Obejrzałem fotografie z zainteresowaniem. Zauważyłem opancerzenie kabiny pilota, z całą pewnością są tam dwie prawie kompletne płytki mocowane do tylnej scianki kabiny oraz pancerny zagłowek - wydaje mi się że w wersji późniejszej do owiewki typu 8-190-125 (czyli wypukla oslona z pełnym oblachowaniem za płytą). Reszta zdjęć jest zbyt mala by zobaczyc cos więcej...Kuba Plewka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 lepszy rydz nisz nic... szkoda, jeżeli była cała, a zostało tylko tyle... ale zawsze coś, ciekawe kiedy będzie można to zobaczyć w Muzeum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 Za pozwoleniem, kolego Robert Długi, na jakiej podstawie tak piszesz o MLP?Może po prostu nie wiesz, ile papierów trzeba napisać i powysyłać w dziesiątki miejsc, żeby legalnie i oficjalnie zająć się sprawą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Maj 2004 Share Napisano 29 Maj 2004 I z tego co wiem od ludzi z MLP, naprawdę ostro koło tej sprawy się nabiegali, odkąd powstała, czyli jakieś 2 tygodnie. (nie 2 lata!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarobury Napisano 30 Maj 2004 Share Napisano 30 Maj 2004 Z swej strony mogę go tylko przeprosić kolegę Paku, którego chyba zbyt pochopnie osądziłem. Na swoją obronę mogę tylko dodać, że w sprawie tej wystąpiło zbyt wiele zbiegów okoliczności, prawie jednoczesne posty na forum Odkrywcy i wycofanie aukcji na allegro. Jeszcze raz przepraszam, ale jestem bardzo przeczulony na punkcie niszczenia i rozgrabiania zabytków. Wszystkim nam chyba zależy na ocleniu tych wszystkich pamiątek, które przetrwały wojenną zwieruchę i oparły się późniejszemu niszczącemu upływowi czasu, a moga być tak łatwo zniszczone przez ludzi szukających łatwego zarobku.Pozdrawiamszarobury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Długi Napisano 31 Maj 2004 Share Napisano 31 Maj 2004 Do kolegi (koleżanki?) babci. Jak widać wojewódzki konserwator zabytków poradził sobie w dwa dni. Nie zapytano nawet o zgodę właściciela gruntu. Dostarczono Mu (faksem) decyzję o rozpoczęciu prac. Jak widać nie trzeba nigdzie chodzić, wystarczy chcieć! W jednym masz rację. Muzeum wiedziało o tym samolocie nie od 2 lat tylko krócej, do 2 lat brakuje 2 miesięcy. Wiem, bo byłem jednym z informujących. Jedna osoba z MLP której podczas akcji zależało na jej powodzeniu (człowiek w moro, z zatartym okiem), to zbyt mało, by mogła się ona udać. O wyposażeniu z jakim chciano wyciągnąć ten samolot z bagna z litości nie wspomnę .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Maj 2004 Share Napisano 31 Maj 2004 A o wyposażeniu, to chętnie poczytam. Wiem, co tam było, a co kolega by zalecał? Każda rada, zwłaszcza realna, może być bezcenną informacją na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Długi Napisano 1 Czerwiec 2004 Share Napisano 1 Czerwiec 2004 Proponował bym zacząć od butów gumowych!Drogi(a) babciu!Zaloguj się i ujawnij to podyskutujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryniooo Napisano 1 Czerwiec 2004 Share Napisano 1 Czerwiec 2004 Hmmm , moze kcieli zacząć od poczciwego C-330 albo c-360 do wyciągniecia maszyny a propo ciekaw jestem jak go wyciągną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Znowu wyciągają!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter476 Napisano 18 Czerwiec 2004 Share Napisano 18 Czerwiec 2004 Witam! Jak dasz radę to cyknij kilka fotek jak im idzie wyciąganie. Pozdrawiam - Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.