Skocz do zawartości

Niemiecki samolot w bagnie

Gość Peter

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli będziecie chcieli pilota do foki - polecam http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25751845
Extra pilot uniwersalny. Czyli innemi słowy - do FW-190 się nadaje. Konkretny.

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
w sumie nie wiem gdzie tu sensacja. jest tam cos poza pogiętym duralumnium?(skielet kabina silnik skrzydła ogon?)jesli nie to chyba sprawa jest zabardzo rozdmuchana. osobiscie znam kilka takich miejsc -blisko mojesgo miejsca zamieszkania. miesiac temu nawt tez trafila sie chyba foka( w sensie kupa zlomu duraluminiowego i ammo) wyszly czesc silnika z napismai bmw 801 y czy cos w tym stylu.z calym tym bajzlem niewile mozna zrobic, (poza oddaniem na zlom)oczywiscie jesli istotne częsci":) nadal są na miejscu to zupełnie inna sprawa.
pozdr

Piterb1, takie rzeczy są unikatami. Dla wariatów z MLP są to rzeczy cenniejsze od złota. Ponadto jest to rzadkość, więc jeśli coś tam jeszcze zostało to warto się skontaktować z ludzmi z Muzeum.

Jak to przeczytałem post ibn Taliba to aż mnie zwinęło! MLP ma takie rzeczy daleko w d... i tylko szum jaki zrobiono koło tej sprawy (wojewódzki koserwator zabytków i prokuratura) zmusił go do działania. W muzeum wiedziano o tym samolocie od ok. 2 lat.

Obejrzałem fotografie z zainteresowaniem. Zauważyłem opancerzenie kabiny pilota, z całą pewnością są tam dwie prawie kompletne płytki mocowane do tylnej scianki kabiny oraz pancerny zagłowek - wydaje mi się że w wersji późniejszej do owiewki typu 8-190-125 (czyli wypukla oslona z pełnym oblachowaniem za płytą). Reszta zdjęć jest zbyt mala by zobaczyc cos więcej...

Kuba Plewka

lepszy rydz nisz nic... szkoda, jeżeli była cała, a zostało tylko tyle... ale zawsze coś, ciekawe kiedy będzie można to zobaczyć w Muzeum...

Za pozwoleniem, kolego Robert Długi, na jakiej podstawie tak piszesz o MLP?
Może po prostu nie wiesz, ile papierów trzeba napisać i powysyłać w dziesiątki miejsc, żeby legalnie i oficjalnie zająć się sprawą?

I z tego co wiem od ludzi z MLP, naprawdę ostro koło tej sprawy się nabiegali, odkąd powstała, czyli jakieś 2 tygodnie. (nie 2 lata!)

Z swej strony mogę go tylko przeprosić kolegę Paku, którego chyba zbyt pochopnie osądziłem. Na swoją obronę mogę tylko dodać, że w sprawie tej wystąpiło zbyt wiele zbiegów okoliczności, prawie jednoczesne posty na forum Odkrywcy i wycofanie aukcji na allegro. Jeszcze raz przepraszam, ale jestem bardzo przeczulony na punkcie niszczenia i rozgrabiania zabytków. Wszystkim nam chyba zależy na ocleniu tych wszystkich pamiątek, które przetrwały wojenną zwieruchę i oparły się późniejszemu niszczącemu upływowi czasu, a moga być tak łatwo zniszczone przez ludzi szukających łatwego zarobku.

Pozdrawiam

szarobury

Do kolegi (koleżanki?) babci.
Jak widać wojewódzki konserwator zabytków poradził sobie w dwa dni. Nie zapytano nawet o zgodę właściciela gruntu. Dostarczono Mu (faksem) decyzję o rozpoczęciu prac. Jak widać nie trzeba nigdzie chodzić, wystarczy chcieć!
W jednym masz rację. Muzeum wiedziało o tym samolocie nie od 2 lat tylko krócej, do 2 lat brakuje 2 miesięcy. Wiem, bo byłem jednym z informujących.
Jedna osoba z MLP której podczas akcji zależało na jej powodzeniu (człowiek w moro, z zatartym okiem), to zbyt mało, by mogła się ona udać.
O wyposażeniu z jakim chciano wyciągnąć ten samolot z bagna z litości nie wspomnę ....

A o wyposażeniu, to chętnie poczytam. Wiem, co tam było, a co kolega by zalecał? Każda rada, zwłaszcza realna, może być bezcenną informacją na przyszłość.

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie