Skocz do zawartości
  • 0

co to za pocisk ??pilne !!

ZnaChoR

Pytanie

Napisano
wymiary jego to:
długość 7.4 cm
średnica 2.1 cm

widoczny jest też pierścień miedziany znajdujący się na wysokości 1.5 cm od dołu tego pocisku,a od góry widoczne są 2 rowki chyba po drugim pierścieniu.
mam pytanie do was z jakiej to broni i czy on jest pełny czy też nie?? bo zastanawia mnie dlaczego nie widać spłonki?? czyżby rdza przeżarła??aha i czy on ma jakąś wartość oraz gdzie czegoś takiego mógłbym się pozbyć??

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Byłem kilka razy na strzelnicy ,ale bez wykrywki. jak wiesz tam wszystko leży na powierzchni... Trafiają się tam polskie fanty sprzed 1939 i niemieckie z czasów okupacji.

bjar_1
Napisano
wymiary jego to:
długość 7.4 cm
średnica 2.1 cm

widoczny jest też pierścień miedziany znajdujący się na wysokości 1.5 cm od dołu tego pocisku,a od góry widoczne są 2 rowki chyba po drugim pierścieniu.
mam pytanie do was z jakiej to broni i czy on jest pełny czy też nie?? bo zastanawia mnie dlaczego nie widać spłonki?? czyżby rdza przeżarła??aha i czy on ma jakąś wartość oraz gdzie czegoś takiego mógłbym się pozbyć??
Napisano
dzięki za odpowiedzi, ale mam jeszcze pytanie.
gdie cos takiego jak to co znalazłem moge sprzedać??i czy to ma jakąś wartość,a jak tak to ile?? i jeszcze jedno co z militariów w oczach kolekcjonerów ma najwyższą wartość??
z góry dziękuje.tym hobby zajmuje sie dopiero od 2 tygodni!!więc sorki że zadaje takie głupie pytania!!
Napisano
W uzupełnieniu do postu Jerzyka: łuski do 23 mm działek Wołkowa-Jarcewa były w czasie wojny produkowane również w wersji platerowanej. Ostatnio znalazłem taką (ledwo czytelne - jakby wydrapane - bicia: 606" i 44"), która jest z pomosiądzowanej stali ...
Pzdr,
W.
Napisano

i ostatnie zdjęcie!!

jestem dopiero początkującym odkrywcą i narazie to jest moja najlepsza zdobycz!!więc z góry dziękuje za odpowiedzi!!

Napisano
możesz to wystawic na allegro w dziale antyki i kolekcje,poddział militaria,grupa broń podgrupa częći broni lub pozostałe.
http://onet.allegro.pl/showcat.php?id=3690&order=t&view=gtext
Napisano
dzięki za odpowiedź wz1977! prosze was jeszcze na odpowiedzi na inne pytania które zadałem!z góry wielkie dzięki wszystkim którzy mi pomogom w tym problemie.
Napisano
witam
to jest najprawdopodobniej pocisk (a raczej jego fragment, bo bez czepca balistycznego) przeciwpancerno zapalający do amunicji 23 x 151 B do 23 mm działka WJA (MP-23) oraz ZU/ZSU.

Nabój ten wprowadzono w 1941 dla armaty lotniczej WJ (Wołkow i Jarcew), o szybkostrzelności 600 strz/min., montowanej na samolotach IŁ2 i IŁ10. Pocisk ppanc. mógł przebić 2,5 cm płytę pancerną z 400 m. Łuski mosiężne. 30 naboi pakowano w cynkowe puszki a z kolei 3 wchodziły do drewnianego pudełka.
Używane do chwili obecnej działko plot. ZU 23-2 ma dwie lufy, a samobieżne ZSU 23-4 cztery lufy i radar sterujący. Szybkostrzelność teoretyczna wynosi 2x1000 albo 4x1000 strz/min. Działko zasilane jest z 50 nabojowej taśmy prze-chowywanej w pudełku. Łuski ze stali lakierowanej.
Używano też amunicji wkładkowej dla działa czołgu T54/55 – tylko jeden rodzaj naboju : poczerniony korpus pocisku BZT, ale pocisk ma stępiony szpic pod czepcem balistycznym. Naboje te mogą być łatwo rozpoznane poprzez mosiężne łuski i cechy : 606 (producent na godzinie 12) BC - 85 (oznaczenie amunicji wkładkowej - rok produkcji na godzinie 6).
pozdrawiam - jerzyk
Napisano
Może być współczesny. Na strzelnicy Mesko" w Skarżysku-Kamiennej poniewierają się duże ilości takich pocisków.

pzdr

bjar_1
Napisano
Witam.
Napisałeś: czy on jest pełny czy też nie?? bo zastanawia mnie dlaczego nie widać spłonki?? czyżby rdza przeżarła??". Zabierasz takie coś do domu, czyścisz i zadajesz takie pytania. Uważaj na siebie.
Pozdrawiam Andrzej

Napisano
Witam.
Napisałeś: czy on jest pełny czy też nie?? bo zastanawia mnie dlaczego nie widać spłonki?? czyżby rdza przeżarła??". Zabierasz takie coś do domu, czyścisz i zadajesz takie pytania. Uważaj na siebie.
Pozdrawiam Andrzej

Napisano
Jeśli chcesz wiedzieć, co w oczach kolekcjonerów ma największą wartość, przewertuj sobie www.allegro.pl, www.kiermasz.pl., www.adico.pl, i inne aukcje pod względem militariów, jako kryterium wyświetlania daj sobie sortowanie wg ceny, popatrz kilka dni (czy dłużej) i będziesz mniej więcej wiedział ocoloto. Choć na pewno nie do końca. Patrz post o Allegro Greatest Hits :)
Pozdrawiam
MK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie