Skocz do zawartości

pare pytan o Lubiaz

Kane

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie nastepujacej tresci. Moze macie Panowie jakies doswiadczenia zwiazane z miejscowoscia Lubiaz? Moze ktos z Was interesowal sie podziemnymi obiektami w tej okolicy?
Czy udalo sie moze cos ciekawego dowiedziec zwiedzajac okoliczne przyklasztorne tereny?
Zastanawiam sie nad wypadem w te okolice.

Pozdrawiam
Napisano
Wiesz co... w wyszukiwarce owszem, ale szczerze mowic to poczytasz o mitach zamiast o faktach. Rozumiem ze sa one o wiele barwniejsze od rzeczywistosci, ale jesli chcesz zwiedzic cos namacalnego to polecam:
1. oczywiscie sam klasztor (to naturalne)
2. Rejon obok klasztoru
a) studnia obok poludniowego skrzydla klasztoru
b) oczyszczalnia sciekow kolo studni
3. most na Odrze
4. Lasek sw. Jadwigi (pozostalosci kapliczek i wodociagow)
5. Wzgorze trzech krzyzy
6. W polowie drogi z Lubiaza do Glinian na polu masz 2 podstawu pod radar Wurzburg-Riese
7. W Zagorzycach w lesie kolejne 3 podstawy i fundamenty budynkow obslugi radarow W-R
8. Kosciol sw. Walentego masz w miasteczku
9. Szpital psychiatryczny w miasteczku :)

Mysle ze to podstawa do obejrzenia w tej okolicy, ale proponuje jeszcze sie wybrac do Malczyc i obejrzec ruiny starej papierni.

Zalezy co Cie interesuje. Wojna czy cysterka architektura?

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Bardzo dziekuje 'kudi' za pomocna odpowiedz...oczywiscie interesuja mnie pozostalosci po wojnie. Przy pomocy wyszukiwarek mozna faktycznie wiele przeczytac o tym rejonie ale niestety podzielema Twoje zdanie, ze nie do konca te informacje moga miec pokrycie z faktami.

Pozdrawiam
Napisano
Jesli wojenne to w okolicy masz jeszcze Prochowice gdzie funkcjonowala filia zakladow chemicznych z Brzegu Dolnego. W lesie i nad Odra masz wiele umocnien - pozostalosci po linii obrony Odry. No i zobacz sobie zamek. Moze uda cie sie zlokalizowac stary tunel w jego poblizu. Miejsce to zwiazane jest z produkcja zbrojeniowa (chyba torpedy).
Bedziesz ganial z wykrywaczem??
Bo na terenie Lubiaza jest pare miejsc gdzie staly baterie obrony przeciwlotniczej oraz znajdowalo sie wysypisko gdzie znajdowano jeszcze pzostalosci elementow owczesnej niemieckiej elektroniki" (zwiazanej z Telefunkenem ktory mial siedzibe w budynkach klasztornych).

pozdr
robert_kudelski
Napisano
jak szukaszzłomu" to w okolicach Lubiąża lasek koło glinian -- porosyjskie okopu w nich troche lusek. Więcej rzeczy jest na drugiej stronie Odry , ale jusz przekopane , szczególnie po ubiegłorocznej eksploracji barki - poszerzyli koledzy odre o jakieś 2 metry :-))).
Co do tajemnic to podobnie jak marecki polecam książkę Kudiego.
Napisano
Duzo informacji znalazlem w ksiazce Leszka Adamczewskiego -Zlowieszcze Gory.
Posiadam wersje tej ksiazki w formacie worda czyli doc.
Jesli ktos potrzebuje to prosze podac mi adres wysylajac poczte na adres artbas@go2.pl
Dziekuje za uwagi.

Pozdrawiam
  • 4 months later...
Napisano
Lubiąż bardzo ciekawa miejscowość ze wzgledu na połozenie geograficzne i nietylko? Poza klasztorem, w którym żekomo miała byc produkcja torped, broni elektronicznej, potężnej" łączności telekomunikacyjnej. Teren Lubiąża posiada jedną z ciekawych tejemniczek, a mianowicie potężnych agregatów, które wytwarzały mgłę", która miała przysłaniać miasteczko przed nalotami aliantów. Nik do tej pory ich nie znalazł. Historycy twierdzą, że ich poprostu nie było, ale świadkowie mówią coś innego. Jeżeli masz ochotę się tam wybrać w tą okolicę spróbuj ich poszukać, a po drodze natrawisz na wiele ciekawych miejsc i rzeczy. Powodzenia.
Napisano
witam!

a ja polecam Ci zwiedzić niedostępne dla zwiedzających części klasztoru. wbrew pozorom nie jest to niemożliwe i to całkiem legalnie, z przewodnikiem. mi nawet udało się zwiedzić katakumby", gdzie spoczywają szczątki Willmana(wiadomo chyba kto zaś?). jak Ci się to nie uda, to zrobiłem parę fotek, jak Cię interesują to daj znać na maila.

Pozdr
Zocik
Napisano
A propos Lubiąża: w dniach 18 i 19 wrzesnia w ramach (przypominam sobie z pamięci, bo szczegółowa informacja zamieszczona jest w ostatnim numerze Sudetów") Dni Otwartych Zabytków, będzie można zwiedzić klasztor i zabudowania w Lubiążu z przewodnikiem. Wejścia (obym się mylił) o 11.00, 14.00 i 16.00.
Napisano
Witam.
Odnośnie listy Kudiego to informuję iż most na Odrze nie przedstawia już swym kstałtem nic z dawnej świetności, więc i oka nie ma na czym zawiesić.
Pozdrawiam
Marek
Napisano
dlatego że jest to nowy most wybudowany w latach sześćdziesiątych stary jeszcze w latach czterdziestych został pocięty na złom żeby odblokować koryto Odry
Napisano
a jednak powieje sensacją ...
w poblizu Lubiążą .. w Kawicach mieści sie Baza Paliw nr 10 Spółki Naftobazy której to szczęsliwym" pracownikiem byłem 7 lat. Podczas wyjazdów do tej bazy zagadywałem ludzi o różne sprawy .. równiez o lubiąż.
Jeden z pracowników bazy twierdził, że do poowy lat 70 tych przyjeżdżał strażnik z Rzeszy czyli z RFNu. A że zatrzymywał się u teścia tegoż pracownika to wiadomośc poniekąd z pierwszej ręki.
Otóż w Lubiążu jak fama niesie znajduje się zatopiona fabryka półprzewodników (w technologii oczywiście połowy lat 40stych). Jedno z wejść (zatopione) znajowac się ma na cmentarzu w Lubiążu w - jak to określono- znaczniejszej kaplicy niemieckiej.
Stan fabrtyki ponoć taki, że po odpompowaniu wody i podłączeniu agregatów prądotwórczych neimal natychmiast można ruszac z produkcją. Prawda czy nie ? nie wiem .. nei sprawdzałem .. Lubiąż za daleko od Warszawy. Ale jakby trzeba było podrąże temat od nowa.

Swoją drogą twierdze że to naprawde niesamowite miejsce na ziemi, a jak ktoś jest przejazdem w poblizu grzechem jest minąć. Ćwierć kilometrowy front budynku mimo zniszczeń robi wrażenie. Zamek Królewski w Warszawie na tle Opactwa w Lubiązu wypada jak służbówka.
Pozdrawiam

SZUKAM
Napisano
Witam.
Z tym mostem to nie miałem na myśli lat czterdziestych czy sześciesiatych tylko troche nam bliższe czasy, kiedy to do czasu remontu mostu lub mawierzchni istniały przyczólki mostowe na których mozna było zawiesić oko i pochodzić sobie wewnątrz. Po remoncie mostu i wyrównaniu" wartowni do poziomu drogi, obłożenia wszystkiego kafelkami, most nie przedstwaia już nic innego jak tylko most, po prostu most.
Pozdrawiam
Marek
  • 1 year later...
Napisano
Hallo
Jestem zainteresowany starymi mapami tego regionu albo zdiecia , najlepiej z okresu czasu 1935-1955 . Moze ktos wie jakie jednostki niemieckie byly tam stacjonowane w czasie wojny . Za inne informacje bym byl tez wdzieczny .

Robert

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie